Rapporten fra analysebedriften Oslo Economics, som er utarbeidet på oppdrag fra Alta kommune, tegner dramatiske konsekvenser dersom akuttsykehuset skulle bli flyttet fra Hammerfest til Alta, og gassbyen bli sittende tilbake med kun et nærsykehus.

Analysebedrifen ser for seg 2026 som potensielt flytteår, og har beregnet at folketallet i Hammerfest nærmest øyeblikkelig vil falle med nær 2000 personer.

– Tap av sykehuset vil være dramatisk selv for en vital by som Hammerfest, som har sterke vekstimpulser gjennom etableringer innen gass- og oljesektoren de senere år, sier tidligere leder i Alta Ap og nåværende nestleder i hovedutvalget for helse og sosial, Bernt Berg.

Klar beskjed

Sammen med Arbeiderpartiets ordførerkandidat Monica Nielsen gikk Berg knallhardt ut i valgkampen og ga beskjed om at de planlagte milliardinvesteringene i nytt sykehus i Hammerfest måtte legges på is inntil sykehusstrukturen var utredet.

– Vårt utgangspunkt var ikke å bygge ned helsetilbudet i Hammerfest, men få en struktur som kunne gi en bærekraftig økonomi som på sikt vil gi alle et bedre helsetilbud, klargjør Berg.

Han forteller at rapporten kommuniserer klart og tydelig at Hammerfest vil være taperen i en slik omlegging. Deres helsetilbud vil bli dårligere, selv om det samlet sett for Vest-Finnmark blir bedre tilbud. Tapet av arbeidsplasser i byen er det som svir mest.

– Styrk kommunikasjonene

Berg tror at uansett hvor sykehuset til slutt havner, vil det være avgjørende å styrke kommunikasjonene mellom Alta og Hammerfest.

– Hurtigbåtforbindelsen blir ekstremt viktig. Vi ser i dag at pendlerruta mellom Tromsø og Finnsnes er smekk full, med krav om utvidelse. Skal Vest-Finnmark kunne fungere godt i framtiden må vi skape et felles bo- og arbeidsmarked. For tilgjengeligheten til sykehus er hurtigbåten enormt viktig for pasientene, og kanskje også i framtiden for at fagpersonell skal kunne ambulere mellom sykehus og nærsykehus, sier Berg.

Ingen kommentar

Altaposten har tatt kontakt med ordfører Alf E. Jakobsen for å få hans vurdering. Han har ikke besvart Altapostens henvendelser. Her er noen av de beregninger analysebedriften Oslo Economics har gjort:

  • I 2015 var 1.576 årsverk tilknyttet Finnmarkssykehuset. Av dette antallet har utrederne gjort en skjønnsmessig vurdering at 900 ansatte vil være flytteaktuelle dersom sykehuset lokaliseres i Alta i stedet for Hammerfest. Regnes ringvirkningsarbeidsplassene med vil totalt 1.350 arbeidstakere berøres.

  • Utredningen forutsetter at helseforetaket må inn med økonomiske gulrottilskudd for å få nøkkelarbeidstakere til å flytte med sykehuset.

  • Flytting av arbeidstakere har en samfunnsmessig kostnad på 89 millioner kroner (60 millioner kroner i nåverdi). Denne kostnaden kan tenkes redusert, for eksempel dersom større deler av administrasjonen ved Finnmarkssykehuset forblir i Hammerfest.

  • Om innbyggertallet skriver Oslo Economics: Vi ser at selv med en flytting av sykehuset, vil Hammerfest kunne vokse i perioden 2016-2040, hvis man antar at SSBs årlige vekst ikke påvirkes av flyttingen. Det er her antatt flytting av 886 husstander, slik det er redegjort for over, og at gjennomsnittlig husstand har 2,18 medlemmer. Dermed reduseres folketallet i Hammerfest i 2026 (da det er antatt at nytt sykehus står klart) med 1.931 innbyggere.

Helseforetakets oppgave?

I rapportens hovedkonklusjon berører også utrederne de negative virkningene for Hammerfest ved en flytting av sykehuset. Her heter det:

«Alle øvrige negative virkninger for Hammerfests befolkning oppveies av positive virkninger for Altas befolkning. Med mindre man mener det er en hovedoppgave for helseforetakene å opprettholde dagens bosettingsmønster og næringsstruktur, er det vanskelig å se at slike geografiske fordelingsvirkninger kan vektlegges i særlig grad. For å sitere regjeringens nasjonale sykehusplan: «Når motstridende interesser gjør det vanskelig å bli enige om hva som er den beste løsningen, har regjeringen ett gjennomgående svar: Hensynet til pasienten skal alltid veie tyngst.»

– Dramatisk for Hammerfest

SV-leder Kirsti Bergstø mener Hammerfest og sykehus er en sannhet som ikke kan endres.

Hun synes det er vanskelig å tenke seg en framtid for Hammerfest-samfunnet der sykehuset flyttes til Alta.

SVs Kirsti Bergstø.

– Sykehuset er en hjørnestein i Hammerfest og jeg er enig med alle i at det vil gi store og dramatiske konsekvenser. Finnmark SV tenker først og fremst helse når vi står på dagens sykehusstruktur med sykehus i Hammerfest og Kirkenes samt oppbygging av tilbudet i Alta, sier Bergstø.

I forhold til Bernt Bergs innspill om et velfungerende hurtigbåttilbud mellom Alta og Hammerfest for å kunne gjøre det mulig å bo i Hammerfest og jobbe i Alta, er ikke Bergstø uenig.

– Uavhengig av sykehusplassering er det svært viktig at de to største byene i Vest-Finnmark har et så godt samferdselstilbud som overhodet mulig. Det er viktig å knytte Alta og Hammerfest sterkere sammen, og samferdselstilbudet er i så måte avgjørende, sier Bergstø.

Porsangers ordfører, Aina Borch, styrer en kommune som har vært gjennom tøffe tider med omstilling ved kutt i Forsvarets aktivitet. Hun håper at Hammerfest ikke må gjennom det samme.

– Selv har jeg født barn både når jeg var bosatt i Alta og Porsanger. Jeg følte meg mest trygg med Hammerfest sykehus, og jeg tror mine innbyggere også er bekvem med at sykehuset blir i Hammerfest. Vi bør satse på dagens sykehusstruktur, sier Borch.Kirsti Bergstø, leder i Finnmark SV.