Det er uvanlig av kvinnelige næringsutøvere å satse så stort som det altaværingen Toril Bakken Kåven nå har gjort.

Mellom 13 og 14 millioner kroner har det nye anlegget på Holmen i Øvre Alta kostet, og Toril er eneeier. Hun har fått 2 millioner fra Innovasjon Norge, resten er lån samt midler spart opp gjennom 20 års hardt arbeid med urter og annen Nordlysmat.

Et kakestykke

Det brenner et bål på utsiden, og inne er det duket for gjester i en liten gårdskafé med tilhørende salgsdisk. Her skifter en kopp kaffe eier. Egenproduserte salgsvarer etterspørres. Millionsatsing krever økt kundemasse, og direktesalg via gårdsbutikk og gårdskafé er ledd i strategien, får vi vite.

– Nå håper jeg at altaværinger og andre besøkende tar turen innom. Her kan du slappe av med et kakestykke og kaffe i rolige omgivelser, sier Toril, og viser oss salgsvarer som Altachutney, Nordlysgele, Urtesalt og Polarbjørkdrikk.

NÆRHET: Det er kort vei mellom kafeen og produksjonen. – Tanken er at det blir enkelt for kunden å få seg en kaffe og et kakestykke, og samtidig få være i fred, sier Toril. Foto: Arne Hauge

Sekker fulle

– Vår erfaring er at folk kjøper produktene våre også for å gi dem i gave, sier kvinnen bak Nordlysmat.

For tiden har Toril i drift en kontoransatt pluss to produksjonsansatte, og hun viser oss sekker og frysere fulle av urter og annet, høstet i vår egen nære natur. Tonnevis står ferdig pakket i pappesker, for dette er årstiden hvor hun bokstavelig talt høster lønn for alt krumrygget strev med bærbøtte og sankekurv. Utvalget av produkter øker jevnt og trutt, forteller hun, og røper at hun nylig var klar med de to nyskapningene Salt med krøkebær samt Gressløkpesto.

ET BÅL PÅ UTSIDEN: Torils store anlegg ligger i rolige omgivelser, perfekt for en kopp kaffe og et kakestykke. Foto: Arne Hauge

Sankingen

Foruten Torils hund, så inneholder verken gårdsplassen eller driftsbygningen noen dyr. Nybygget er stort, likevel er det allerede i minste laget, sier Toril, som trenger plass for urterom, tørkerom, produksjonsrom, lagerrom samt kontorer.

– Råvarene henter jeg fra finnmarksnaturen. Fra Alta og andre steder. Denne sankingen er det aller artigste arbeidet, sier Bakken Kåven, som lenge holdt til i et velegnet, men lite lokale på Aronnes. Før hun altså bygde en gigantbolig med tre boenheter på Holmen, og nylig plusset på med driftsbygningen på om lag 240 kvadratmeter. Grunnen fester hun av Fefo.

MILLIONSATSING I ØVRE ALTA: Boligbygget har tre boenheter og en hybel, og grunnflate på 140 kvadratmeter. Den moderne driftsbygningen rommer gårdsbutikk med gårdskafé foruten kontorer og produksjonslokaler, og på grusflekken mellom de to byggene kommer det snart hønsegård. Vi ser også urtehagene, og fra taket av "urtefjøset" og ned til skogen har Torils barn akebakke vinterstid. Foto: Arne Hauge

Hønsegård

Og det skal aldri stå på råvarene, bekrefter hun.

– Det er heller ingen fare for at vi høster mer enn det naturen tåler. Det er enorme mengder, og vi går alltid forsiktig fram, sier forretningskvinnen, som røper at hun likevel tenker å få inn litt mer liv i form av noen dyr. Det er jo tross alt en gård, så hun ønsker seg noen høns, sier hun, og viser oss flekken hvor grunnarbeidet for hønsegård er utført.

Vi tar med at gårdsbutikken og gårdskaféen er åpen for store og små, hver uke fra klokken 11 til 16 på torsdager, fredager og lørdager.

– Ta turen hit og se, sier Toril.