Kjøkkensjefen Maureen Bjerkan Olsen gikk til varsling mot arbeidsplassen, men opplevde å ikke bli trodd. Hun har nå gitt ut bok om det hele.

– For meg er det en enorm lettelse å gi ut denne boka. Jeg måtte få fortalt historien. Jeg ønsker at andre som er i lignende situasjon kan lese den og se hvordan systemet fungerer, forteller hun.

Hun varslet om det hun mente var uholdbare og helseskadelige forhold på arbeidsplassen. Konsekvensene ble store.

Det var i 2013 Maureen Bjerkan Olsen (43) fra Alta begynte å jobbe på «Evenes syn- og mestringssenter» i Nordland, da som instruktør for daglige gjøremål. I desember 2014 fikk hun stillingen som kjøkkensjef. Det var først da hun begynte å merke at alt ikke var som det skulle. Hun varslet til Norges Blindeforbund, senterets eier, om det hun mente var mobbing og trakassering fra to personer på arbeidsplassen. Men ble ikke trodd av ledelsen i Oslo. Etter bare to måneder som kjøkkensjef i Evenes, ble det så ille at hun ble sykmeldt i januar 2015.

– Jeg fant det uholdbart å jobbe under slike forhold. Som mellomleder hadde jeg også medarbeidere å ta hensyn til. Jeg sa jo bare fra for at vi skulle få en dialog og finne en løsning, slik jeg mente var vanlig på alle arbeidsplasser. For meg var det ikke noe alternativ, jeg måtte si fra. Når noe helseskadelig skjer på arbeidsplassen, er man ifølge norsk lov pliktig til å si fra, sier Bjerkan Olsen om «Blindesaken».

43-åringen er vokst opp i Honningsvåg, men har bodd i Alta i mange år. Hun har også vært institusjonskokk i Oslo og på Gran Canaria.

Egen helse

På grunn av sin egen helsesituasjon, hadde hun NAV-tilskudd til jobben. Etter hjernesvulst og operasjon, har hun fått en synshemming og epilepsi.

– Det har tatt meg mange år å komme tilbake til der jeg var før jeg ble syk. Jeg er et produksjonsmenneske og liker å stå på. Jobben på Evenes var min drømmejobb. Jeg hadde et godt opplegg. Jeg ville ikke hatt noen problemer med å takle jobben heller, for jeg hadde jobbet der i 14 måneder før og det gikk veldig bra, forteller hun åpenhjertig.

Da hun varslet og siden ble sykmeldt, ble dermed NAV en part i saken.

Varslersaken

Bjerkan Olsen valgte gjennom flere dokumenter å varsle om forholdene. Hun opplevde å ikke bli trodd. Saken har nå blitt en bok på 388 sider. Den tar for seg forholdene på arbeidsplassen, varslinga og hvordan saken har blitt håndtert av Norges Blindeforbund og NAV.

– Jeg fant fort ut hvordan ting fungerer i forhold til det å varsle om noe som ikke er bra. Jeg har ingen god erfaring med det på denne arbeidsplassen, sier hun.

– Hvorfor har du laget bok?

– Jo, fordi jeg kom ingen vei. Systemet er slik at en gjerne må varsle, men ikke være en god varsler, en som ikke gir seg. Om du gir deg fort, så går livet videre. Men om du står på, så stopper livet ditt opp. Men den som det er blitt varslet om, skjer det ingenting med, sier hun.

Tida etter varslingen

For Maureen har det vært en tung tid, først på jobb, så gjennom varslingen til Norges Blindeforbund, og siden i forhold til NAV som ble en direkte part i saken.

– I boka har jeg tatt med all dokumentasjon jeg har, for jeg har ingenting å skjule, forteller hun.

– Hvordan er dagene dine nå? Er du i jobb?

– I dag går jeg bare og tusler og lurer på hva jeg skal gjøre. Min tillit til NAV er blitt svekket. Jeg har alltid stolt på NAV før og hatt god erfaring med dem. Men nå har jeg fått en alvorlig knekk, sier hun.

Den tidligere så iherdige kjøkkensjefen sa til slutt opp stillingen og hadde sin siste arbeidsdag 2. februar 2016. Hun har fortsatt et forhold til Norges Blindeforbund gjennom styrevervet i fylkesavdelingen i Finnmark.

Boka på vei

«Blindesaken, en arbeidskonflikt» som kommer ut på Bjerkan Forlag, handler om Maureens opplevelser i forbindelse med varslingen. Boka er ikke kommet fra trykkeriet ennå, men er allerede mulig å bestille hos de største nettbokhandlerne.

– Den kommer til Oslo i neste uke og blir tilgjengelig i de bokhandlerne som har tatt den inn. Jeg vil også ha noen eksemplarer selv som jeg vil selge, forteller Bjerkan Olsen, som kan kontaktes på blindesaken@gmail.com.

– Boka er veldig utleverende for meg, men det er viktig at folk får se hvordan systemet fungerer. Mitt største mål er at boka kan hjelpe andre. Dette blir på en måte min avslutning. Det har vært min bearbeidelse av saken, sier hun.