– Jeg er så glad jeg får være med på dette. Det er virkelig rørende å se samholdet mellom de norske elevene og elevene fra velkomstklassen, sier Rasmussen.

Lærerstudenten var med velkomstklassen på Sandfallet ungdomsskole da de torsdag morgen skulle stelle i stand frokost til sine norske medelever.

– Jeg ble raskt overflødig. De er utrolig arbeidssomme og har en veldig fin moral. Det er flott å se, sa Rasmussen om de utenlandske elevene.

10.000 kroner

Frokostprosjektet er et samarbeid mellom Alta kommune ved integreringskoordinator Marianne Hansen, og Alta sanitetsforening.

– Vi er så heldige at vi har fått 10.000 kroner til prosjektet som skal fremme ernæring og integrering, forteller lærer til velkomstklassen Gøril Simonsen, mens elevene hennes Huda, Hussam, Yassin, Osama, Julia, Anna, Suriya og Nam er i full gang med å gjøre ferdig frokosten og dekke bordene.

– Det er veldig koselig og jeg liker å lage mat. Jeg lager ofte mat til de jeg bor sammen med, sier 14 år gamle Yassin fra Afghanistan, mens han rører rundt i gryta med havregrynsgrøt.

GOD KJEMI: Lærer Gøril Simonsen har mye gøy med elevene på Sandfallet Osama, Yassin og Hussam. Foto: Hanne Larsen

Fem nasjonaliteter

Velkomstklassen består av ungdommer som er ny i Norge. Noen av dem er flyktninger, andre er barn av ekteskapsimigranter. I dag teller vi fem nasjonaliteter. Syria, Afghanistan, Russland, Thailand og Vietnam.

– Vi var 13 da vi startet i høst, men nå er mange ute på hospitering i de klassene som de skal ut i når de er klare for det. Det vil si når de behersker norsk så godt at de kan fungere i en vanlig klasse, forteller lærer Simonsen.

Elevene hennes har vasket gulvene, bord og stoler er stablet i hestesko på rekordtid.

– Ja, de er veldig flinke. Det er renere på kjøkkenet når vi er ferdig her, enn når det har vært leid ut til andre, skryter Simonsen.

KOKKELERER: Huda fra Syria lager havregrynsgrøt med vanilijestang. Foto: Hanne Larsen

Har gledet seg

Huda fra Syria slipper en vaniljestang ned i sin kasserolle og den søte lukta sprer seg ut i gangen hvor de norske elevene er begynt å strømme til. Dulting og spredt fnising hører med når man skal på frokost til kjekke gutter og jenter fra et helt annet kontinent.

– Frokosten har gått på rundgang i klassene og nå var turen kommet til oss. De har gledet seg veldig, sier lærer til 9.klassen, Yvonne Henriksen, og legger til:

– Dette er et fantastisk tiltak.

SPENNING: Mia og Ida har gledet seg til frokosten og til å bli kjent med elevene i velkomstklassen. Foto: Hanne Larsen

– Det er kjempekoselig og litt spennende at vi får sjansen til å snakke med og bli bedre kjent med de som går i velkomstklassen, sier Mia og Ida i niende klasse.

Praktisk norsk

Gøril Simonsen konstaterer at elevene er preget av litt sjenanse.

– Det er rart å se store, tøffe gutter som har opplevd litt av hvert bli kjempesjenerte i denne settingen, sier hun. Men:

– Etterhvert tør alle sammen opp og noen klasser har ikke villet dra tilbake til klasserommene sine etterpå, forteller Gøril, mens hun roper at elevene må ta flere glass og fat med fra kjøkkenet.

– Frokosten er også en fin måte å lære seg norsk på. Med praktiske oppgaver får de lære hva navnene på redskapene heter og hva arbeidsoppgavene heter. I tillegg er mat tradisjon og dermed får de lære om norske mattradisjoner også, poengterer læreren, som fastslår at havregrynsgrøt gjør at budsjettet holder lenge.

– Også er det godt og sunt.