Rune Skaufels mannskap leder serien etter to serierunder i 3. divisjon. De vant stort mot Lødingen i sesongpremieren og klarte med nød og neppe å sikre seieren mot Alta IFs andrelag sist helg. Men innsatsen kan ha vært forgjeves. Klubben har nemlig brukt en spiller som ikke har vært spilleberettiget, nærmere bestemt veterankeeper Jan Nikolaisen. Han var registrert i naboklubben Alta IF, og overgangen til BUL var ikke i boks da han voktet målet mot Lødingen og Alta 2. Disse opplysningene bekreftet Rune Skaufel da A-sporten snakket med han etter lørdagens kamp. Etter det vi erfarer fikk de ikke denne tillatelsen før søndag, altså dagen etter lokaloppgjøret.

– Fikk tillatelse

Unggutten Rasmus Hagan startet for BUL da Alta 2 gjestet BUL-hallen, men ble erstattet av Jan Nikolaisen ved halvtid. Han spilte de siste 30 minuttene i oppgjøret som BUL vant knepent 27-26. Samme mann spilte hele kampen mot Lødingen. Da var ikke Rasmus Hagan på banen i det hele tatt, men fulgte oppgjøret fra benken. Denne kampen vant BUL 39-21.

– Rasmus har vært syk i 14 dager, og derfor ikke spilt så mye i starten. Han fikk en omgang mot Alta 2, men følte seg ikke helt bra da vi gikk til pause. Dermed overtok Jan Nikolaisen mellom stengene, sa BUL-trener Rune Skaufel til A-sporten rett etter kampslutt.

På spørsmål om Jan Nikolaisens spilletillatelse sa Skaufel følgende:

– Vi tok kontakt med Alta IF og spurte om det var greit at Jan spilte denne kampen. Det fikk vi lov til. Så da Rasmus ikke følte at han klarte mer hadde jeg ingen betenkeligheter med å sette Jan innpå. Dette ville ikke vært en problemstilling i det hele tatt dersom Rasmus var hundre prosent frisk. Det var også grunnen til at vi brukte Jan mot Lødingen.

Ga ingen tillatelse

I Alta IF stiller de seg undrende til uttalelsen fra Rune Skaufel.

– Jeg fikk en forespørsel fra BUL i forrige uke, der de spurte om å få bruke Jan Nikolaisen i lørdagens kamp. Jeg ga BUL beskjed om at vi ikke kom til å skrive rapport hvis de gjorde det. Det er ikke vår oppgave å være politi, og vi ønsker at kampene skal avgjøres på banen. Samtidig sa jeg klart ifra at jeg ikke kunne gi dem noen form for tillatelse til å bruke en spiller som ikke lenger sto oppført i Alta IF. Jeg har ingen myndighet til å overprøve håndballforbundets reglement, sier Alta IFs håndballeder Mona Kvivesen til A-sporten.

Har dere lagt inn protest eller gjort forbundet oppmerksomme på dette?

– Nei, det har vi ikke gjort. Vi har forholdt oss til den muntlige beskjeden jeg ga BUL.

Hun forteller at Nikolaisen elektronisk la inn en forespørsel om overgang fra Alta IF til BUL lørdag 1. oktober. Dagen etter godkjente hun overgangen, og da ventet en karantene på syv dager. Det er altså denne karantenen BUL ba Alta IF å overse.

– Jeg var bortreist den helga og så ikke forespørselen fra Jan før på søndag. Da godkjente jeg overgangen umiddelbart, sier Kvivesen til A-sporten.

To typer overganger

Morten Isachsen er hovedansvarlig for kampreglement og lovverk i håndballforbundet region nord. Han er klar på at BUL vil miste poengene og bli ilagt bot hvis det stemmer at laget har brukt en spiller som ikke har vært spilleberettiget.

– Nå har jeg ikke hørt om denne aktuelle saken, men på generelt grunnlag kan jeg si at motstanderen vil bli tildelt seieren. I tillegg kommer et gebyr i størrelsen 3000-5000 kroner. Det vil ikke bli snakk om at klubben må refundere reiseutgifter eller noe slikt, sier Isachsen.

Han forteller at det er ulike typer overganger og karantener.

– Hvis spilleren har hatt to års fravær fra håndballbanen vil han være spilleklar for sin nye klubb samme dag. Hvis ikke er det syv dagers karantene.

A-sporten har sjekket litt i arkivene, og kan slå fast at Jan Nikolaisen var i aksjon da Alta IF møtte BUL i cupen i august 2015. Dermed er det ingen forkortet karantenetid på keeperveteranen ved denne anledningen.