Bak satsingen i Alta står den dynamiske suksessbedriften Cape Fish Group AS fra Honningsvåg. Bedriften og direktør Bjørn Ronald Olsen har fått mye oppmerksomhet for å være utviklingsorientert. Blant annet ved å satse på flyfrakt av fersk  kongekrabbe, som et salgbart internasjonalt produkt. I Alta står formannskapet klar med pengesjekken.

– I Alta handler det om å få til et fiskebruk i Østre Altafjord, og når vi går tungt inn økonomisk er det et signal om at vi både har tillit til og stor tro på Bjørn Ronald Olsen og Cape Fish Group, sier ordfører Monica Nielsen (Ap) – og får følgende tilbakemelding fra Olsen og Cape Fish:

– Støtten fra Alta kommune er uhyre viktig for å få en fullgod finansiering. I stedet for at vi må stå for 100 prosent av finansieringen, vil tilretteleggingen bety at vi kan senke vår andel ned mot 60 prosent. Vi tar en kalkulert risiko og satser, og det hadde vi ikke gjort uten tro på at vi skal få dette til. I så måte er tilretteleggingen fra Alta kommune svært viktig.

Doblet tilskudd

Cape Fish Group etablerer bedriftens sjette fiskebruk på Storekorsnes i Alta. Det er en tøff satsing i et stort geografisk område hvor denne type aktivitet har dødd ut og det i dag ikke er leveringsmuligheter for lokale fiskere. Samspillet mellom kommunen og den hardtsatsende fiskeribedriften har etter det Altaposten har forstått vært viktig. Hovedutvalget for næring, drift og miljø har tidligere  vedtatt en anbefaling om et kommunalt bidrag på én million kroner.

– For å bidra til at denne etableringen realiseres med alle foreslåtte tiltak i prosjektet, har vi i dag gått inn med ytterligere 0,8 millioner slik at det kommunale tilskuddet blir på totalt 1,8 millioner kroner, forteller ordfører Monica Nielsen til Altaposten.

Forslaget om å nær doble tilskuddet ble satt fram av samarbeidsgruppen Ap, SV og KrF.

– Det er viktig å understreke, at selv om forslaget kom fra posisjonspartiene, er det et samlet formannskap som står bak tilskuddet,  påpeker ordføreren.

Viktig for distriktet

Nielsen forteller at hun personlig har engasjert seg for å «skynde på» etableringen.

– En etablering på Storekorsnes vil gi Alta et fiskemottak som har vært ønsket i kommunen i mange år. For politisk ledelse har det vært viktig å bidra til etableringen, understreker ordføreren og forteller videre:

– Jeg var sist mandag i Honningsvåg i møte med Cape Fish Group og Bjørn Roald Olsen. Der vi tok en ny gjennomgang av prosjektet etter hovedutvalgets behandling. For å bidra til at denne etableringen realiseres helhetlig, så vi et behov for å styrke prosjektet med ytterligere 800.000 kroner, noe formannskapet har stilt seg enstemmig bak.

– Hva får Alta kommune igjen for satsingen?

– En seriøs og hardtsatsende bedrift som ser frem til å komme i gang på Storekorsnes. De har planer for både mottak og pakking samt hjellbruk for tørrfisk. Dette vil gi Alta et fiskemottak, arbeidsplasser i distriktet og aktivitet på Storekorsnes. Personlig ser jeg veldig fram til å følge denne litt unike etableringen i distrikts-Alta.

Tilskuddet på 1,8 millioner kroner hentes fra posten «næringsutvikling i distriktet» med 0,2 millioner og fra kraftfondet med 1,6 millioner kroner.

– Tror på Alta

Hos Cape Fish Group er det stor optimisme med tanke på etableringen på Storekorsnes. Direktør Bjørn Ronald Olsen forteller til Altaposten, at når de nå starter opp på Storekorsnes i løpet av få måneder, vil det være bedriftens sjette fiskebruk i Finnmark. De øvrige ligger spredt med to i Øst-Finnmark og nå fire i Vest-Finnmark.

– Vi tar selv hånd om alt fra produksjon, regnskap, markedsføring og salg, og har hovedadministrasjonen i Honningsvåg. Hvert fiskemottak er egne produksjonsenheter, og gjør produktene ferdig til salg, forteller direktør Olsen i Cape Fish Group.

På direkte spørsmål om han er trygg på råstofftilgangen i et område hvor antall fiskere har blitt færre etter at båtene har vært nødt å dra langt utenfor kommunegrenene for å levere, sier han:

– Råstofftilgangen er et usikkerhetsmoment. Vi vil ta i mot all fisk, også kongekrabbe når den etablerer seg i Altafjorden. Vi vet at det er kvoter i dette området og troen på at fiskerne vil levere til oss er stor. På litt lengre sikt tror vi et mottak vil bidra positivt til rekruttering av nye båter og fiskere, påpeker Olsen.

Han forteller at det vil bli satset på fersk fisk-marked med pakninger på fire kilo. I tillegg blir det også lagt opp til henging av fisk.

– Det er veldig spennende for oss å etablere oss i en kommune som Alta. Vi føler at kommunen er aktiv for å skape aktivitet for mer enn konsulenter og tjenesteyting. Som produksjonsbedrift føler vi oss svært velkommen og har bare godt å si om kommunens tilrettelegging.