Kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen i Alta kommune synes det er trist å høre at elever ved Alta kristne grunnskole verken får lov å danse, lytte til alle typer musikk eller å ha skolekonserter.

– Det er rett og slett tragisk. Det å kunne ta del i et helheltlig kulturutrykk og få lov å danse, er en del av det å være et helt menneske. Når du ikke får mulighet å være et helt menneske mener jeg det er helseskadelig, sier Reinsnes Moen.

Barna gråt

Han forteller en historie fra da han kom som lærerstudent til Alta for flere tiår siden, da de læstadianske barna gikk på de vanlige skolene i bygda.

– Jeg husker hvordan elevene ble hentet ut av klasserommet da det var musikk og dans på timeplanen. Og jeg husker ennå den såre gråten til en gutt i 4. klasse da han ble tatt ut. Det er bare helt forferdelig å tenke på i dag, sier Reinsnes Moen, som har vært viktig for oppbyggingen av kulturtilbudet i Alta.

Det var i gårdagens Altaposten at to lærere ved AKG kunne opplyse at dans og populærmusikk som pop og rock ikke er lov ved skolen. Det holdes heller ikke skolekonserter. Reinsnes Moen sier at AKG ikke benytter seg av noen av de kulturelle tilbudene fra den kulturelle skolesekken. Eksempelvis konserter, museumsbesøk eller tur til skiferberget. Dette er tilbud de andre skolene har fast.

– De benytter seg ikke av noen av tilbudene innenfor musikk, dans, ja hele kulturregisteret. Det har de lov til, men jeg synes det er beklagelig, sier Reinsnes Moen. Han legger noe forsonende til at han vet at noen elever ved AKG tar pianotimer ved kulturskolen.

– Så helt svart/hvitt er det ikke, påpeker han.

Altaposten kjenner til at heller ikke Ungdommens hus (Huset) får dele ut informasjon til elever ved Alta kristne grunnskole.  Reinsnes Moen er oppgitt over alle forbudene i det læstadianske miljøet.

– Det blir nok folk av disse også, men jeg synes det er trist at de prøver å holde barna sine unna så mange aktiviteter som andre barn får ta del i, sier han.

TILLATER RYTMER: Det er både ringleker og sangleker ved AKG, sier rektor Håkan Funck. Foto: Hanne Larsen

Gir mulighet for kreativitet

Rektor ved AKG, Håkan Funck, sa i går til Altaposten at i læreplanen til skolen står det at «i vårt samfunn formidler pop, rock og dans ofte en kultur som står i motsetning til et tradisjonelt kristent verdisyn». Videre sa rektoren at skolekonserter ikke er på reportoaret, men «hver fredag har vi en sangsamling som er felles for alle klasser. I den bruker en klasse fremføre en sang eller dikt etc. og så synger vi alle sammen i lag. Vi har også felles andakt og bønn. Det er en stund som gir mulighet for en del kreativitet».

Kan ikke utelukke alt

Avdelingsdirektør i kunnskapsdepartementet uttaler til Altaposten at:

– Dans og musikk er en del av kompetansemålene i læreplanene for fagene kroppsøving og musikk. Skolen kan derfor ikke utelukke dans og musikk i sin helhet, men omformulere kompetansemålene i tråd med regelverket. For eksempel skal elevene i Alta utforske og leke med ulike rytmer og uttrykke de med bevegelser. Dette er innenfor handlefriheten friskoler har til å synliggjøre sin egenart.

Videre sier Saglie:

– Alle godkjente friskoler, også Alta kristne grunnskole, skal gi opplæring som er jevngod med opplæringen i offentlige skoler.

Sang- og ringleker

Rektor ved AKG, Håkan Funck, sier til Altaposten at utforsking og lek med ulike rytmer og uttrykke de med bevegelser er ett av 19 kompetansemål på 1.-4. trinn i kroppsøving.

– Sang- og ringleker, forskjellige tradisjonsleker og motoriske øvelser er eksempler fra undervisningen hvor man bruker rytmer og bevegelser, forklarer Funck.

FOR FRISKOLER: Helga Pedersen er for trosfrihet når det gjelder dans og musikk, men ikke når det gjelder seksualundervisning. Foto: Jarle Mjøen

Må respektere dette

Arbeiderpartipolitiker Helga Pedersen sier at religiøse og pedgogiske friskoler er noe det har vært bred politisk enighet om å tillate. At Alta kristne grunnskole ikke tillater dans, pop og rock mener hun er greit.

– Selv om det virker uvant for oss utenforstående tenker jeg at dette i større grad er et spørsmål om trosfrihet som vi som storsamfunn må bør respektere, sier den profilerte politikeren.

Kan umulig være lov

Hun reagerer derimot sterkt på at boksider om pubertet blir limt sammen og at helsesøster ikke får gi seksualundervisning ved skolen.

– Min første tanke er at dette umulig kan være lov. Hvis det er lov å begrense helsesøsters rett til å informerere om disse spørsmålene må vi se på lovverket, sier Pedersen.

Hun mener det er stort behov for mer og ikke mindre opplysning om seksualitet.

– Finnmark topper både volds- og klamydiastatistikken og mørketallene for voldtekt er sannsynligvis store. Vi trenger mer og bedre seksualundervisning for unge på samtlige skoler, mener hun.

Logisk brist

Pedersen mener private skoler ikke kan gjemme bort barna sine og utøve egen moralpraksis på dem uten videre.

– Vi som storsamfunn plikter å påse at alle barn får seksualundervisning. Og at rektor sier at de får denne informasjonen i 7.klasse virker veldig merkelig all den tid helsesøster ikke får informere om de samme temaene, sier hun.

Nytt oppklaringsmøte

Oppvekstsjef i Alta kommune, Mads Stian Hansen, sier at han og leder for helsesøstertjenesten vil ta et nytt møte ned skoleledelsen ved AKG.

– Vi hadde et konstruktivt møte sist, men vi er nødt å evaluere praksisen etter det som er fremkommet siste uke. Vi er nødt å være sikre på at elevene ved AKG får den samme informasjonen som andre elever i Alta-skolen og vi håper på å oppnå forståelse fra ledelsen på hvorfor dette er viktig, sier Hansen.

– Stemmer det at helsesøster kun er ved skolen en gang i måneden?

– Det vanlige er en gang i uken, men noen ganger kan det bli færre ganger på grunn av fravær. Men i utgansgpunktet er dette malen og det vil vi bestrebe å få til ved AKG også, sier oppvekstsjefen.