Det mener fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap). Han er lettere rystet over hvordan Avinor svarer på spørsmål fra Høyres fylkesleder Jo Inge Hesjevik, spørsmål han har stilt som representant for Finnmark fylkeskommune. Svarbrevet fra Avinor kom sist uke.

– Tonen i svarbrevet er av en slik karakter at jeg forstår veldig godt at Jo Inge Hesjevik reagerer slik han gjør. Avinor aldri burde ha sendt et brev med slik formuleringer. Det har jeg også gitt uttrykk overfor Avinor, sier fylkesordføreren.

Etter å ha mottatt brevet sist uke har han satt seg ned å forfattet et nytt brev til Avinor.

– Det er langt fra det første, men nå er jeg veldig presis i min spørsmål. Jeg er ikke bekvem med at Avinor er uklar i sine svar, og vil være 100 prosent sikker på at de endringer Avinor gjør på Banak ikke vil medføre noen operasjonelle begrensninger i forhold til i dag. Kravet er en klokkerklar garanti. Det har både jeg og Jo Inge etterlyst, sier Sjåstad.

Vanskelig

Høyre-leder Hesjevik vedgår at både regelverk og ulike tolkninger av sikkerhetsbestemmelser er innfløkt og normalt ikke noen enkelt materie for folk flest.

– Da må Avinor ikke komplisere dette ytterligere, men gi enkle og klare svar.Våre spørsmål er: Hva vil endringer og ulike alternativ bety i praksis for trafikken  på eksempelvis Banak og Alta Lufthavn, påpeker Høyre-politikeren, og viser til hvordan Avinor skaper usikkerhet:

– Når flyselskapene svarer at dagens rullebanelengde i Alta betyr vektbegrensninger vinterstid, og at ikke alle setene kan selges, er det ikke dette som videreformidles av flyselskapene til politikerne. De viser til at SAS og Norwegian mener ikke vil prioritere investeringene nå. Politikerne etterspør ikke flyselskapenes vurdering av prioriteringene, men om rullebanen må forlenges for å sikre at det kan flys med fulle fly, påpeker Hesjevik, og viser til at infrastruktur er politikernes ansvar.

Han reagerer, i likhet med fylkesordføreren, sterkt på svarbrevet fra Avinor.

– Avinor forsøker å unngå å svare spørsmålene ved  å lete etter feil i bruk av begreper. I stedet for å svare på det som det blir spurt om, er det viktigere å framstille oss som spør å være «uten peiling».  Svaret fra Avinor gjør meg oppriktig oppgitt, og det oser av arroganse og mangel på respekt for lokaldemokratiet.

På tilliten løs

Fylkesordfører Runar Sjåstad forstår at spørsmålet om tillit reises, men vil ikke svare på om Avinor har hans tillit før det kommer en avklaring rundt Lakselv Lufthavn.

– Jeg har tidligere skrytt av Avinor for å stille opp for folkevalgte i Finnmark. Det har aldri vært nei når vi har bedt om møte, eller invitert dem for å møte oss, sier Sjåstad.

Avinor har gitt tilbakemelding om at de ikke vil kunne svare før etter fylkesutvalget møte 10. oktober. Sjåstad vil uansett bringe saken inn for fylkesutvalget med en foreløpig orientering. Fylkesråd for samfedsel, Geir Ove Bakken, har tidligere gitt uttrykk for at han har tillit til Avinor i en situasjon hvor de står overfor store økonomiske utfordringer, også i Finnmark. Bakken forventer imidlertid at Avinor finner løsninger for Banak og Alta Lufthavn i tråd med vedtak i fylkesting og fylkesutvalg.