Mandag skal det ha blitt tatt 35 laks på dorging i farvannet fra Ulsvåg og innover Langfjorden, meldes det på Facebook, blant annet på gruppa «Altafjorden», en interessegruppe først og fremst for motstandere av oppdrettsnæringen.

Ryktet om laksefangsten har også kommet oppdrettsnæringen for øre, og de har det siste døgnet hatt i gang en større aksjon for å sjekke alle merder for mulige rømningshull for laks. Ingenting er funnet.

– Både Cermaq, NRS og Grieg har hatt en total gjennomgang av anleggene sine i Alta. Vi tar slike rykter på alvor, men har ikke funnet noe som kan tyde på rømming, sier regiondirektør Gunnar Bragi Gudmundsson i Cermaq, som er eneste oppdretter med sjøanlegg i Langfjorden.

– På lokalitene i Langfjorden er det bare nyutsatt fisk, og alle er under 500 gram. Vi har verken fått noe informasjon om størrelsen på laksen som skal ha blitt tatt, eller hvem som skal ha tatt laksen. Vi har prøvd å spørre rundt omkring; beboere, turister og andre, men ingen har sett eller hørt noe. Å sjekke alle anleggene, basert på et rykte om rømming, koster enormt med penger. Vi skulle gjerne hatt mer håndfast informasjon, sier Gudmundsson.

Seniorrådgiver Stig-Arne Andreassen ved Fiskeridirektoratets avdeling i Vadsø sier direktoratet ikke har fått melding om rømt laks i Langfjorden. Han hadde heller ikke hørt ryktene om de 35 laksene tatt med sluk fra båt, da Altaposten ringte torsdag morgen.

– Om vi får vite størrelsen på disse laksene så kan vi sjekke dette mot den informasjonen vi har om fisken som står i sjøen i området. Da kan man raskt bekrefte eller avkrefte om fisken kommer fra nærliggende anlegg, eller om det er et tilfeldig innsig av laks, sier Andreassen.