Den tidligere NRK-programlederen har fått æren av å gjøre Melodi Grand Prix til det mest populære musikkarrangement i Norge. Av Dagbladet ble han for noen år siden ble kåret til Pop-Norges mektigste mann. Han skal hjelpe Alta-festivalen til å bli mer synlig.

Handler om historiefortelling

– Jeg er hanket inn som konsulent for festivalen og skal de neste dagene diskutere og snakke med festivalledelsen om nye grep som skal tas før festivalen går av stabelen neste år. Det jeg vet, og er hundre prosent sikker på, er at Sapmi og Finnmark har ekstremt mye på by på rent kulturelt. Finnmark er helt klart det mest spennende fylket med sitt enorme mangfold. Dette er noe alle i hele verden burde få se mer av, mener Sundnes.

Han påpeker dog at det å bygge opp en arrangement eller festival som Sami Music Week, selvsagt vil ta tid.

– Det handler faktisk om historiefortelling. Er det noe Finnmark fylke har, så er det historier og en utrolig eksotisk og  spennende kultur. Dette må vi fortelle. Nå skal vi bruke tid på å bygge opp festivalens innhold – og jeg er sikker på at dette er startskuddet på noe stort. Alta har alt som trengs med god infrastruktur. Flyplass med direkteruter til Oslo, masse studioer og hoteller, begrunner Sundnes.

– «Sky`s the limit»

Han bedyret at han elsker Finnmark og at det derfor ikke var vanskelig å si ja til å inngå en samarbeidsavtale med Sami Music Week.

– At jeg elsker Finnmark, er ikke bare fine ord som jeg øser ut, men det mener jeg av hele mitt hjerte. Jeg ser fram til å ta fatt på oppgaven med å bygge opp festivalen slik at den blir kjent i både inn- og utland. Det er selvsagt ikke gjort i en fei. Målsettingen i første omgang er å skape blest og PR om festivalen som innehar utrolig eksotisk kultur som Finnmark og Sapmi har så det monner. «Sky`s the limit» og jeg leker ikke butikk nå jeg først setter i gang, sier Sundnes, som i sin som Melodi Grand Prix-sjef, hentet Alexander Rybak fram i lyset. Rybak vant som kjent Melodi Grand Prix i 2009 med låten «Fairytale».

– Alle må jobbe sammen

– Rybak fantes selvsagt der ute, men vi i teamet måtte hente han fram i lyset. Det gikk jo bra, ler Sundnes, som også i morges gjestet Alta næringsforening sitt frokostmøte, hvor han fortalte om hva han tror Sami Music Week vil bety for Alta fremover.

– Det er viktig at alle står sammen, og drar lasset sammen, for det er først da man får til noe stort. Alta og Finnmark har nordlys, herlig mat, eksotisk kultur, flott natur med mer. Dette må vi vise alle der ute og det kan vi kun klare hvis vi alle jobber sammen mot et felles mål. Jeg er sikker på at denne festivalen vil bety mye for Alta og fylket i fremtiden, sier den tidligere Melodi Grand Prix-sjefen.

– VI MÅ JOBBE SAMMEN: – Det nytter ikke å stå med lua i hånda. Skal man få til noe så må man jobbe sammen mot et felles mål. Det er derfor viktig at flest mulig i Alta vil bidra til at Sami Music Week blir en stor internasjonal festival,sa blant annet Per Sundnes da han i morges gjestet frokostmøtet til Alta næringsforening. Foto: Reiulf Grønnevik

Må ta vare på kompetansen

Sami Music Week i Alta har siden den ble starter i 2011, vært møteplass for samisk musikkbransje. I februar i fjor presenterte festivalen blant annet et helt nytt konsept. For første gang i samisk musikk-kulturs historie skapte de  «Sami Music Awards» som årlig skal være en prisutdeling knyttet aktiviteter til festivalen.

– Vi er i gang med planleggingen rundt neste års arrangement, med et stort fokus på Sami Music Awards. Vi har inngått en samarbeidsavtale med Per Sundnes fordi han med sin ekspertise og kompetanse skal hjelpe til med å bygge dette opp til et arrangement av internasjonal målestokk. Vi er derfor kjempestolt å ha han med på laget til å utvikle Sami Muisc Awards videre, sier Olga Solyanik og Klemet Anders Buljo i selskapet Audioland, som står bak festivalen.

– Store muligheter

Buljo påpeker, som Per Sundnes, at Alta har alt som skal til for å kunne skape en kjempestor festival i internasjonal målestokk.

– Internasjonale musikkaktører er nysgjerrige på nord og derfor er det nå store muligheter å bygge opp festivalen til en storhet i Alta. Vi vil at Alta med denne festivalen som bakteppe, skal bli samisk musikkhovedstad med sin gode infrastruktur og kulturelle smeltedigel, sier Buljo.