Foreningen Norden, Norge med hovedkontor i Oslo, har nemlig sikret seg alle tilskudd fra Nordisk Ministerråd og fra Kulturdepartementet. Dermed står Nordisk informasjonskontor i Alta uten driftsmidler fra neste år.

Kutter tilskuddene

Styret for Nordisk informasjonskontor har bestemt seg for å legge ned kontoret fra 1. april neste år. Styreleder John Harald Skum opplyser at det blir full drift ved kontoret ut året og en avviklingsfase fra nyttår til 1. april. Kontoret har per i dag halvannen stilling.

Foreningen Norden i Oslo blir vinneren. De har et ønske om å bruke pengene til informasjonsvirksomhet. Dette er snakk om drøyt en million kroner i offentlige tilskudd, fordelt på rundt 800.000 kroner fra Kulturdepartementet og vel 150.000 danske kroner fra Nordisk ministerråd.

Hadde ikke noe valg

Styrelederen sier det var et enstemmig styre som besluttet å innstille driften ved kontoret.

– Vi hadde ikke noe valg, når pengene ble borte, sier John Harald Skum.

Skum representerer Sametinget i styret, der han har med seg Sif Vik fra Tromsø som representerer kulturlivet i Nord-Norge, stortingsrepresentant for SV fra Troms, Torgeir Knag Fylkesnes som representerer Nordisk Råds norske delegasjon, direktør Espen Stedje i Foreningen Norden Norge og Tor Helge Reinsnes Moen som representerer Alta kommune.

Styret for kontoret har gjennom de siste årene opplevd ulike former for tilskuddspraksis fra bevilgende myndigheter. For riktig mange år siden kom driftstilskuddet til kontoret direkte fra Nordisk Ministerråd og fra Kulturdepartementet.

I 1997 forsøkte Foreningen Norden å flytte hele kontoret til Tromsø, uten hell.

Annen pengestrøm

I en periode ble pengene fra Ministerrådet til informasjonskontoret kanalisert gjennom den nordiske paraplyorganisasjonen FNF, Foreningen Norden Forbund som er et fellessekretariat for Norden-foreningen i alle nordiske land.

Pengene fra Kulturdepartementet har i alle år kommet over Statsbudsjettet direkte til kontoret, mens dette nå er gjort om på, slik at Foreningen Norden, Norge fra 2016 sikret seg grepet om disse pengene fra Statebudsjettet.

– Vi gikk i sin tid med på at pengene fra Ministerrådet skulle gå via Foreningen Norden, sier John Harald Skum, styreleder for informasjonkontoret.

Konsekvensene

Skum slår fast at en nedlegging av kontoret vil få konsekvenser for den rettledning og informasjonsvirksomhet som har vært drevet fra kontorets side. Daglig leder Guri Hanssen er for tida på ferie og formidler i en sms til avisa at hun ikke har kommentarer til nedleggingen.

Alta kommunes styrerepresentant, Tor Helge Reinsnes Moen, som er kulturleder i kommunen, sier at det i styremøte ble drøftet hvordan man kan arbeide videre med pågående prosjekter, der kontoret har støtte blant annet fra Utenriksdepartementet og Barentssekretariatet.

– Kontoret skal i den forbindelse rette en henvendelse til Alta kommune, blant annet fordi det er ønsket at arbeidet med journalistnettverket Barents Press og kontoret deres i Murmansk skal videreføres. I tillegg er det meningen at de pengene som tilføres Foreningen Norden skal være mulig å søke på som prosjektmidler, sier Reinsnes Moen.