Nussir-direktør Øystein Rushfeldt finner det utrolig at sametingsråden fortsatt skriver brev til investorer, denne gangen til en av eierne med påstander han mener er tatt ut av lufta.

Les svaret til Silje Karine Muotka og Terje Wikstrøm lengre ned i saken.

Ingen aksjehandel

I et brev til eier Baker Steel kommer det påstander om oppkjøp som ikke stemmer. Det opprører Rusfeldt som mener det handler om systematisk mobbing av en sjøsamisk kommune som ønsker fremtidig gruvedrift i fjellene i Kvalsund kommune.

Sametingsråden skrev 9. september et brev til den ene av eierne av Nussir ASA, Baker Steel Capital Managers LLP, der hun uttrykker bekymring over at Baker Steel Resources Trust Ltd skal ha kjøpt ytterligere 5,4 prosent eierandel i Nussir ASA, som legges til tidligere eierskap på 9,8 prosent.

Ingen handel foretatt

Rushfeldt sier Nussir ASA har sjekket opplysningene grundig, blant annet med verdipapirsentralen, som hevder det ikke er foretatt noen slik aksjehandel.

I brevet fra Muotka til Baker Steel viser hun til det Sametinget har uttalt i mars i år og slår fast at Sametinget mener den nye mineralloven ikke tilfredsstiller de kravene som internasjonal rett setter til samiske rettigheter og at lovgivingen heller ikke betyr forutsigbarhet for muligheten til sameksistens mellom tradisjonelle og nye næringer. Muotka slår i brevet fast at en kobbergruve i Repparfjord vil bryte med urfolksrettigheter og skape alvorlige miljøødeleggelser.

Hun minner om at tillatelsen til Nussir fra Miljødirektoratet er anket til Klima- og miljødepartementet. Skulle Nussir ASA søke driftstillatelse, vil Sametinget forfølge dette rettslig. Muotka ber om at Baker Steel Resources Trust revurderer sine investeringer i Nussir.

Muotka avslutter brevet med at hun ber Baker Steel holde Sametinget informert om videre engasjement i Nussir ASA.Sametingsråden har sendt Altaposten tre linker hvor det fremgår at Baker Steel har varslet at de skal kjøpe 5,4 prosent flere aksjer til en pris på 40 pence per aksje. Nussir-direktør Øystein Rushfelt sier han  ikke er kjent med dette og fastholder at det ikke er foretatt noen slik transaksjon som Morningstar, The Telegraph og Stockmarketwire.com, har sendt ut melding om.

– Det er så vidt meg bekjent ikke foretatt noen transaksjoner. På samme måte som det viste seg i sommer at Sametingets påstand om at nest største aksjonær hadde solgt seg ut var gal, hevder Rushfeldt.

Helt legal praksis

Direktøren sier det ikke er begrensninger på hvem som kan være medeiere i satsing på nye virksomheter.

–  Norge er en betydelig aktør i næringsvirksomhet ute i verden og eier snart en prosent av alle aksjer i hele verden, så hvis ikke utenlandske selskaper skulle få være medinvestor i norske selskapeer, så stemmer dette dårlig med hvordan Norge har skapt verdier i utlandet. I Nussir er det i dag nesten 80 prosent norsk eierskap, det er tydelig positivt og vi synes det er fint å ha eierskapet så nært som mulig, men må også være realistiske. De utenlandske investorene i vårt selskap har betydelig mer kompetanse enn den som finnes i Norge – og den er det postivt å få del av i Norge og det vil forbedre flere sider av et gruveprosjekt i Norge, sier Rushfeldt.

Han slår fast at når norske selskaper investerer i olje og gass offshore i en rekke land, er det med stolthet at Norge kan slå fast at norsk kompetanse har betydning ute.

– Se på Telenor og Yara, det skulle se rart ut hvis verdiene vi skaper bare er tillatt den ene veien, sier Nussir-direktøren og legger til at de utenlandske investorene i prosjektet har betydd mye for utviklingen i ni år nå.

Han medgir at tålmodigheten er tynnslitt.

–  Jeg synes det er utrolig uheldig at man driver på med denne typen ekstrem aktivitet fra Sametingets side, etter at saken er ferdig i det normale apparatet. Man har vunnet en sak om vindmøller, men tapt en sak om gruvedrift. Vi har demokratiske prosesser, som også innebærer at man må respektere beslutninger som er tatt av myndighetene. Skal Sametinget ha siste ordet i alle saker, er det ikke lenger snakk om demokrati, sier gruvedirektør Rushfeldt.

– Går på stor og irreversibel bekostning av reindrifta

Sametinget vil ikke ha gruvedrift i Repparfjorden og nå skriver sametingsråd Silje Karine Muotka brev til flere av de utenlandske investorene i selskapet Nussir ASA.

Sametingsrepresentant Silje Karine Muotka (NSR) Foto: NSR

Muotka sier hun har sendt tilsvarende brev til flere ulike investorer. Om brevet til Baker Steel sier Muotka at dette er et selskap som er eid av andre selskaper og personer som er kjent for å drive blant annet med gull og diamanter i områder hvor det er væpnede konflikter og korrupsjon. Muotka nevner virksomheter på Filippinene, i Burma, Angola, Rwanda og Zimbabwe og andre urolige områder.

– Er det din oppgave å orientere utenlandske investorer om konflikter i Norge?

– Jeg mener det er riktig å gjøre det, siden Sametinget i et tilnærmet enstemmig vedtak har sagt man ikke kan støtte prosjektet i Kvalsund. Jeg mener det er viktig å  opplyse investorer om Sametingets vedtak, for jeg tviler på at alle internasjonale investorer følger med på våre vedtak. Akkurat dette selskapet, Baker Steel, er involvert i mange andre prosjekter rundt om i verden. Jeg mener det er viktig for Sametinget å søke å gjøre investorer oppmerksomme på det samfunnsansvaret de har. Det er bakgrunnen for dette brevet.

– Det er også en beskjed til de investorene som kanskje til syvende og sist er bidragsytere til at et slikt prosjekt blir realisert gjennom finansieringen av tiltaket.  Dette er finansiører som satser penger i risikoprosjekt for å hente ut verdier på bekostning av bærekraftige lokale næringer. De som deltar i finansieringen trenger opplysningene om Sametingets vedtak, der vi klart tilkjennegir at prosjektet vil ødelegge for reindrifta og føre til etablering av et sjødeponi som forurenser fjorden og hvor virksomheten kanskje bare har et 15 til 20 års driftsperspektiv, sier Muotka.

Hun legger til at hun ofte har sagt og gjerne gjentar at utenlandske investorer sin raske gevinst kan bli ruin for dem som har livnært seg i området i uminnelige tider.

– Hvem skal vi la berike seg på bekostning av bærekraftige næringer, det er ett av mine spørsmål, sier sametingsråd Muotka.

Muotka sier at flere av de utenlandske selskapene som har eierinteresser i Nussir ASA driver virksomheter i områder hvor det er høy risiko, konflikter og hvor demokrati og myndighetskontroll er svært begrenset.

– Jeg mener det har noe å si for eierskapet i Nussir ASA at de har eiere som beriker seg på virksomheter i områder hvor demokratisk kontroll er begrenset, sier hun.

– Mener du at dette er kriminell virksomhet i andre land?

– Det er min vurdering at de har investeringsprofil hvor kontroversielle prosjekter danner grunnlag for deres virksomhet. I Kvalsund er det kontroversielt fordi det har slike konsekvenser for ufolk, reindrift, fiske og miljø. Jeg er likevel usikker på hvor mye de utenlandske investorene bryr seg om det, sier Muotka.

– Du sier at reindrifta vil bli ødelagt i området, men underjordsdrift skulle vel ikke tilsi at beiteland går tapt?

– Vi tar stilling til den planen for gruvedrift slik den fremkommer og den får store negative konsekvenser for distriktene Fiettar og Fala, blant annet.

– Nå ble det ikke vindmøllepark i dette området, der fikk reindrifta gjennomslag for sitt syn?

– Området er under press og det er en bit- for bit taktikk i dette, der man ser hyttebygging, veibygging og den nye kraftlinja i samme området.  Min konklusjon er at mange offentlige instansers og politikeres entusiasme for prosjektet til Nussir direkte går på stor og irreversibel bekostning av reindrifta, fisket og miljø, avslutter Muotka.

– grenser til aktivisme

Kvalsund-ordfører, Terje Wikstrøm, mener sametingsråden driver aktivisme. Han forteller at Kvalsund kommune hadde møter med Sametinget etter at tinget skrev brev i mars. Når de nå fortsetter å tilskrive banker og investorer og eiere, synes Wikstrøm dette vitner om mangel på respekt for lokaldemokratiske beslutninger, der et nær enstemmig kommunestyre i Kvalsund har ønsket Nussir velkommen til å starte virksomhet.

Ordfører Terje Wikstrøm. Foto: Kvalsund kommune

– Jeg synes ikke dette handler om politikk lenger, men grenser til aktivisme. Demokratiske prosesser er noe vi alle er opptatte av, men når det stadig skrives brev til eiere og investorer, så synes jeg dette er å gå for langt. Sametinget er kjent med vårt syn både fra Kvalsund kommune og fra Vest-Finnmark regionråd, sier Ap-ordføreren.