Stortingsrepresentant Janne Skjelmo Nordås (Sp) mener Helse Nords planer for flyambulansen i Finnmark er urovekkende.

Skeptisk til opplegg

– Ambulansetjenesten i nord er ekstremt viktig, enten det er på landjorda, på sjøen eller i lufta. Det er en viktig del av tryggheten for befolkningen i Finnmark, så jeg er skeptisk til å satse på jetfly når det ikke kan lande på en rekke flyplasser, sier Skjelmo Nordås, som forteller at også Senterpartiet har hatt kontakt med kommunelege Jan Eggesvik.

– Finnmark har tøffe vintre og lange distanser, så det er ikke vanskelig å forstå bekymringen, sier Nordås.

Føler seg overkjørt

Hun mener foretaksmodellen har sine svakheter.

– Følelsen er at både folk og politikere blir satt på sidelinja. Riktignok er helseministeren øverste ansvarlige, men i praksis blir det meste bestemt i foretakene. Flere av avgjørelsene bør tas på politisk nivå, sier Nordås, som skjønner at innbyggere og fagfolk føler seg overkjørt i ambulansesaken i Finnmark.

Nordås har plass i programkomiteen til Sp og forteller at partiet ønsker et nettverksmodell som også sikrer bedre dialog og samarbeid på ulike nivå i helsesystemet, blant annet mellom lokalsykehus og spesialistnivå.

Rammer fagmiljø

Leder Jan Martin Rishaug mener det er viktig at denne saken løftes til nasjonalt nivå.

– Nordås vil bringe saken inn i programarbeidet og til vår helsepolitiske talskvinne Kjersti Toppe, sier Rishaug.

Han sier dette er en finnmarkssak, men mener man heller ikke må undervurdere betydningen for pasientene i Alta.

– Mister vi ett av ambulanseflyene, frykter jeg at vi også mister et fagmiljø ved basen i Alta. Det har vist seg at dette miljøet betyr mye når det er alvor for pasientene, sier Rishaug.