Skifernæringa i Alta får 100% lokalt eierskap, etter at Minera Skifer AS har solgt sin eierandel i Altaskifer AS til Alta Skiferbrudd SA.

Overdragelsen gjelder fra 15. oktober.

Skifernæringa har de siste 58 årene vært ledet an av flere aktører. De siste årene er det Alta Skiferbrudd SA og Minera Skifer AS (som har tilholdssted på Oppdal) som har hatt ansvar for utvinning og salg av skiferen fra Alta.

De to siste årene har selskapene samarbeidet om salg og markedsføring av altaskiferen gjennom det felles eide salgsselskapet Altaskifer AS, hvor partene har like store eierandeler.

– Fra 15.oktober er det Alta Skiferbrudd SA som innehar alle rettigheter til forvaltning, utvinning og salg av Altaskifer, opplyser daglig leder Willy-Einar Hågensen.

I 2015 overtok Alta Skiferbrudd SA alle bruddrettigheter og eiendommer som tidligere har tilhørt Minera Skifer AS.

– Minera Skifer AS har vært en viktig aktør for skifernæringa i Alta, men har lenge ønsket at forvaltning, utvinning og salg av Altaskifer skjer med lokalt eierskap. Minera ønsker å konsentrere seg om sine driftenheter i Oppdal, Otta og Offerdal (Sverige), heter det i en felles pressemelding fra de to selskapene.