Finnmarkssykehuset har tidligere vedtatt strategisk utviklingsplan der det heter at Hammerfest sykehus i dag er et godt fungerende sykehus som er godt vedlikeholdt, men at mange av de tekniske anleggene er gamle og bør skiftes ut i løpet av en femårsperiode. Samtidig går planleggingen for fullt for Nye Hammerfest sykehus.

– Det er helt naturlig og nødvendig å ta ned tidligere planer for Nye Hammerfest sykehus. Pasientene fra Alta-regionen bør behandles i Alta, og det må få følger for planene om et nytt sykehus, sier hovedutvalgsleder Kristin Jensen.

For fullt

I strategisk utviklingsplan (SU) heter det at Nye Hammerfest sykehus har et kvadratmeterbehov på 30.000, det vil si rundt syv ganger større enn utbyggingen av Alta Nærsykehus. Antall sykehussenger skal ifølge SU være 90, mot 48 i det nye sykehuset som nå er under oppføring i Kirkenes.

De siste dagene har det kommet en rekke bekymringsmeldinger fra Hammerfest etter at det er blitt kjent at Sykehusbygg, som har ansvaret for planlegging og utbygging, har skalert ned planene betydelig. Størrelsen er kun tatt ned til 27.500 kvm, men antall sengeplasser skal være justert ned fra 90 til 65.

– Matematikk

Ifølge prosjektsjef Lill-Gunn Kivijervi ved Finnmarkssykehuset er det snakk om en matematisk beregning foretatt av Sykehusbygg, blant annet på framskrivning av den del parametre.

«Dette er matematisk beregnet og det ligger svært få vurderinger inne i dette. Hovedpoenget er å få opp overordnet areal, og om dette prinsipielt kan løses innenfor de rammer man har, herunder tomt, tid, økonomi osv. Den endelige Idèfaserapporten vil foreligge i januar 2017», skriver Kivijervi i et leserinnlegg og utdyper dette:

«Det er innholdet i sykehusene og tilbudet til befolkningen i Finnmark som er styrende for hvor mange senger og hvor mange kvadratmeter sykehusene skal være. Dette må også sees i sammenheng med tilbudet i Kirkenes, Alta og i Samisk helsepark. Mandatet vårt er tydelig: Vi skal planlegge med minimum samme tilbud som i dag.»