Politikere og administrasjon i Alta kommune vrir sine små grå for å finne ut hvordan vi skal løse eldrebølgen som er rett rundt hjørnet. Selv med det nye omsorgssenteret som åpnes innen 2020 er det enighet om at en dobling av antall demente innne 2030 blir en gedigen utfordring.

– Vi er nødt å tenke helt nytt. Det vil ikke komme mer penger, og uansett om det hadde gjort det, ville det aldri blitt nok, sier leder i Alta Høyre, Bjørn Roald Mikkelsen.

Flere hatter

Mikkelsen er både styreleder i treningssenteret Spenst og kulturskolerektor og har mange hatter å dra ideer opp av.

– Når det gjelder demente har kulturskolen et prosjekt sammen med helsesektoren der vi lar hjemmeboende demente på et tidlig stadie av sykdommen komme opp til kulturskolen og spille instrumenter. Dette var et prøveprosjekt i fjor, som er videreført i år.  Kan vi forsinke sykehjemsplasseringer med bare noen måneder er det hundretusener å spare i året. Og vi vet at aktivitet hjelper, sier Mikkelsen.

Trener på timeslønn

Han brenner også for at demente skal få trene hjemme og han forteller at Alta kommune akkurat har fått tilslag på 1,3 million kroner fra Fylkesmannen til et treårig hjemmetreningsprosjekt for demente.

– Administrasjonen ønsker at vi skal ansette folk til å gjøre jobben, mens jeg mener vi ville fått det beste og mest effektive tilbudet ved å kjøpe inn tjenesten på timebasis fra personlige trenere som kan dette med trening og som kan tilpasse treningen til den enkelte, sier Mikkelsen.

Teknologien vil også komme eldrebølgen til unnsetning.

– Vi er nødt å ta i bruk det som finnes av teknologiske løsninger. Kanskje kan man også tenke seg at man i stedet for å ha x antall ansatte som sjekker at den gamle ligger i sykehjemssenga si på natta, heller ha et visst antall kameraer til å gjøre den samme jobben, spekulerer Høyre-lederen, som også vet at det finnes senger med sensorer.

– Hvorfor tar vi ikke dette i bruk med en gang, spør han utålmodig.

ANSETTER IKKE FLERE: Kristin Jensen leder helseutvalget og sier at det ikke nødvendigvis trengs mer penger for en god demensomsorg. Foto: Hanne Larsen

Bruke pengene smartere

I gårdagens Altaposten sa leder for Aspelund dagsenter, Solbjørg Edvardsen, at hun ønsker seg flere dagplasser for demente og hun har søkt kommunen om å få benytte vertshuset til dette. Hun begrunner dette med at de da kan hjelpe flere på et tidlig stadie og slik forsinke sykehjemsplassering. God økonomi for kommunen, mener Edvardsen.

– Det høres kjempefint ut, sier  Kristin Jensen, Ap-politiker og leder for helseutvalget i Alta.

– Men Edvardsen sier også at det betyr flere stillinger?

– Nei det har vi ikke råd til nå. Det er ansettelesstopp i kommunen, sier Jensen, som sier at man er nødt å finne ut hvordan man kan bruke de ressursene som allerede er i kommunen.

Mikkelsen er enig med Jensen i at det ikke nytter å rope etter mer penger.

– Vi må bruke de pengene vi har smartere, sier han.

– Men må ikke politikerne ta innover seg at de er nødt å bruke penger for å spare enda mer i fremtiden? Eksempelvis med treningsprosjektet. Vil det bli videreført eller bare lagt ned når prosjektpengene er brukt opp?

– Angående treningsprosjektet så må dette være skrudd sammen på en slik måte at vi kan gå tilbake å dokumentere at det har en innsparende effekt, sier han.

VRIR HJERNEN: Kommunalleder for helse- og sosial i Alta kommune, John Helland, jobber på spreng med å omorganisere og effektivisere drifta.

Skal holde

Kommunalleder for helse- og sosial i Alta kommune, John Helland, bekrefter at det jobbes «knallhardt» på flere fronter med å omstille den kommunale drifta med tanke på fremtidens virkelighet.

– Alt foregår i OU (Organisasjonsutvikling)-prosesser som vil pågå helt til omsorgssenteret er ferdig, sier Helland. Til tross for 108 nye sykehjemsplasser i det nye senteret mener kommunallederen at det likevel vil bli behov for å tenke annerledes.

– Jeg har sagt det før og sier det igjen at vi er nødt på ta i bruk frivillige krefter. Både pårørende og frivillige organisasjoner. I tillegg må politikerne skjønne at pengene må dreies over fra andre sektorer og til helse, sier Helland.

Demensvennlig samfunn

Rådmann Bjørn-Atle Hansen mener befolkningen ikke trenger å bekymre seg altfor mye for helsetjenestene i fremtiden.

– Det nye omsorgssenteret skal ta høyde for eldrebølgen, sier Hansen, som likevel er enig med Helland i at det vil behøves mer penger i helsesektoren og at disse må komme fra andre steder i budsjettet.

– Det er en kjennsgjerning at vi blir flere eldre og færre unge, sier Hansen.

Varaordfører Anita Håhegård Pedersen (SV) sier at innsparing og effektivisering har noe å gjøre med strukturene.

–  Vi har for små og kostbare enheter og vi får ikke stordriftsfordeler. Et nytt omsorgssenter vil komme vil frigjøre ressurser, sier Pedersen som legger til:

– Det er ikke alt som behøver å koste så mye penger innen demensomsorg. Et demensvennlig samfunn, hvor man behandler demente med verdighet krever forståelse av bedrifter, ansatte i kommunene, også videre. Dette har Alta kommune og Nasjonalforeningen for folkehelse startet et samarbeide om.