– Det var litt av en bursdagsgave, sa en overrumplet leder for Aspelund dagsenter, Solbjørg Edvardsen, etter at hun ikke bare hadde mottatt bursdagssang, men også blitt tildelt årets demenspris i Finnmark.

– Det her har du ærlig fortjent, sa May Elin Dagsvold i Alta demensforening, som var den som hadde foreslått Edvardsen overfor juryen.

Hverdagshelt

Demensprisen skal gå til en hverdagshelt, som kan være en enkeltperson, en gruppe mennesker eller en enhet, som har fremmet demenssaken. Demensprisen er en honnør til en innsats utenom det vanlige. I år var det altså Solbjørg som rørte juryens hjerter.

I begrunnelsen vektlegges det at Edvardsen gjør en unik innsats for både klientene og deres pårørende.

– Hun viser stor kreativitet og oppfinnsomhet i aktiviteter som klientene kan ta del i, men som likevel er hverdagslige og kjente for dem. Hun sørger for at de får opplevelser som å dra på turer og på badestranda. Hun har også fått i gang aktiviteter for yngre demente. Hun stiller på kurs og informasjonsmøter og har alltid tid til å snakke med de pårørende, også på privat telefon, skriver juryen.

– Solbjørg er profesjonell, engasjert, kunnskapsrik og hjertevarm, sa Kirsten Greiner Ovesen fra Nasjonalforeninga for folkehelsa under utdelingen.

HEDRET: Solbjørg Edvardsen på Aspelund dagsenter får demensprisen 2016 hos Kirsten Greiner Ovesen i Nasjonalforeningen for folkehelsa. Foto: Hanne Larsen

Alfa omega

Overfor Altaposten sier Ovesen at enkeltmennesket betyr alt for en god demensomsorg:

– Det er alfa og omega. Det er det personlige engasjementet som skaper resultater og så er det smittsomt. Heldigvis.

Edvardsen sier at hun får glede av å jobbe med demente, og at både dem og kollegene gir henne energi. At hun skulle få en pris for arbeidet kom høyst uventet.

– Dette hadde jeg aldri trodd eller forventet. Jeg gjør bare jobben min på den måten jeg synes man skal gjøre den. Men at andre setter pris på det man gjør gir jo et ekstra påfyll, sa Edvardsen til Altaposten etter at Ovesen fra Nasjonalforeninga hadde gitt henne prisen, som var et bilde av Inger Dale Flatebøe.

Kryssord hjelper

I dag har over 77 000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles fram mot 2040 ifølge Nasjonalforeninga for folkehelsa. Noen tror demens kun rammer eldre, men også yngre personer kan få sykdommen. Av alle som lever med demens i dag, antas det at rundt 4000 er under 65 år. Ovesen i fylkeslaget sier at det dessverre ikke er noe man kan gjøre for å hindre at sykdommen bryter ut, men:

– Vi bruker å si at det som er godt for hjertet er godt for hjernen.

– Er det en myte at å løse kryssord kan forsinke sykdommen?

– Nei, det er ingen myte. Det å utfordre hjernen med nye oppgaver har vist seg å være gunstig. Eksempelvis lære seg noen nye dansetrinn, sier Ovesen.

– Eller noen nye strikkeoppskrifter?

– Ja, for eksempel. Ellers er 30 minutter med fysisk aktivitet også anbefalt.