– Fantastisk. Jeg er imponert av engasjementet til Gørill Godvik og alle som har signert. Det bekrefter inntrykket mitt. Dette er en sak folk brenner for og nekter å slippe taket i, sier Jan Eggesvik, kommunelegen som har brukt massevis av krefter for å synliggjøre at Helse Nords forslag til ambulanseberedskap fra 2019 blir dårligere.

Ett ambulansefly blir stasjonert i Tromsø i stedet for Alta i opplegget til foretaket.

– Jeg er glad for tilbakemeldingen fra både Eggesvik og folk flest. Nå håper jeg på enda flere signeringer og følger opp med papirlister som nå skal legges ut, sier Godvik.

Snur ikke

Det var Altapostens intervju med Siw Sandvik i Helse Nord som virkelig skapte engasjementet. Der ble det fastslått at Helse Nord var urokkelig i sitt standpunkt når det gjelder framtidens organisering av luftambulansen. Godvik etablerte Folkeaksjonen for å beholde dagens luftambulansetilbud. Antall medlemmer er på 10.000, men det vitale tallet på antall signeringer var klokken 10 i morges på 3.818.

– Det kryper litt for sakte oppover, men det skyldes kanskje at mange ikke trykker knappen som registrerer signeringene. I tillegg er det viktig at alle ser at dette er en finnmarkssak, ikke en altasak. Hele Finnmark må bli med på protesten og jeg lover å bruke underskriftene for alt det er verdt, sier Godvik, som kan rapportere om en strålende helg med et fantastisk engasjement.

– Jeg tror mange har tenkt sånn som meg og blitt frustrert over arrogansen og småligheten. Nå må vi få ut at dette er uakseptabelt, sier hun offensivt.

Krystallklart budskap

– Vi har ingen liv å miste. Vi blør ikke langsommere her nord, var Godviks klare budskap til invitasjonen til å være med.

– Helse Nord må snu i denne sak. I en by på 20.000 innbyggere uten sykehus er det livsviktig å ha lufttransport ved akutte hendelser for å berge liv og helse. Derfor er det avgjørende viktig å ha to fly stasjonert på samme base for å sikre et minimum av akuttberedskap for befolkningen, het det.

– Vi er sikker på at samtlige innbyggere støtter kravet om to ambulansefly stasjoner i Alta. Så kjære folk, signer oppropet og del budskapet, meldes det.

Med på møtet

Eggesvik har heller ikke tenkt å gi opp kampen. Før helga ble det klart at kommunelegen nå blir invitert til det bebudete Helse Nord-møtet i Hammerfest neste tirsdag. På forhånd var frykten at det ble enveiskommunikasjon til kommunene.

– Jeg innrømmer at jeg ble både glad og overrasket over invitasjonen. Det er viktig at det stilles kritiske spørsmål til det som er planlagt. I tillegg til møtet på rådhuset, skal jeg være med i et møtet i auditoriet på sykehuset tidligere på dagen, sier han.

I tillegg til å være glad for invitasjonen fra Helse Nord, forsikrer han at løpet ikke er kjørt.

– Jeg anser ikke kampen som avgjort, fastslår Eggesvik.

– Feige

Godvik mener møtet burde vært holdt i Alta der basen ligger.

– Det er feigt. De tror kanskje at de da slipper pes ved å styre unna løvens hule, men det gjør de ikke, sier Godvik.

Hun forsøker å skille ambulanse- og sykehussaken.

– Som de fleste har jeg vel skjønt at det er lite å gjøre med sykehussaken, men desto viktigere er det at vi nå får et akuttilbud som er optimalt og her står flyambulansen helt sentralt.