«Mannen som ikke kan straffes» er ført opp som daglig leder i det nyopprettede enkeltmannsforetaket Norlys Revisjon NN (der NN er navnet på en kvinne, red. anm). Det fremgår av en kunngjøringsmelding fra Brønnøysundregistrene datert 15. september.

Ifølge meldingen har selskapet forretningsadresse ved en bolig i Gakori. Innehaveren, som er samme kvinne som er ført opp i foretaksnavnet, står oppført med en adresse i Krokelvdalen i Tromsø.

Formålet er ført opp å skulle være «Revisjon og regnskap».

Mannen opprettet selskapet

Altaposten får bekreftet fra Brønnøysundregistrene at det er «Mannen som ikke kan straffes» som har opprettet selskapet:

– Vi ser at det er mannen som har sendt inn meldingen elektronisk, mens kvinnen det er tale om har signert med elektronisk signatur, sier juridisk seniorrådgiver Margrethe Meyer Trælvik ved avdeling for Registerforvaltning ved Brønnøysundregistrene.

Hun forklarer at Brønnøysundregistrene ikke gjør annet enn å ta imot og kontrollere det formelle knyttet til slike meldinger, for deretter å godkjenne og registrere foretakene:

– Hvorvidt noen driver ulovlig virksomhet som følge av at de er blitt registrert og tildelt organisasjonsnummer hører ikke under Brønnøysundregistrene. Det blir eventuelt en sak for politiet.

– Vil dere foreta dere noe i dette tilfellet, eventuelt hva?

– Foretaksregisteret gjør ikke noe av eget tiltak fordi etterforskning av kriminalitet hører ikke til under oss å ta stilling til, sier Trælvik til Altaposten.

REGISTRERINGEN: Brønnøysundregistrene sende ut denne meldingen torsdag. Foto: Skjermdump fra brreg.no

Undersøker saken

Politiet var ikke kjent med det nyopprettede selskapet da Altaposten tok kontakt fredag formiddag.

– På bakgrunn av henvendelsen vil vi se nærmere på dette foretaket. Vi iverksetter våre undersøkelser nå, bekrefter påtaleleder Morten Daae ved Finnmark politidistrikt.

– Kan vedkommende gjøre noen form for skade som daglig leder i et enkeltpersonsforetak?

– Det er et godt spørsmål. Nå har de et selskap med et organisasjonsnummer, og det er klart betenkelig. Man kan tenke mye om at vedkommende står som daglig leder i et firma som har fått et organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene. I verste fall vil det trolig kunne brukes for å kunne få kassakreditt, og dermed til å kjøpe både større og mindre gjenstander. Man kan i verste fall gjøre mye galt med et organisasjonsnummer, i likhet med et personnummer.

– Vi vet jo alle hvor lett det er å for eksempel få seg et billån i dag. Det går et par minutter, så kan du sitte med et lån på flere hundre tusen kroner. Med et organisasjonsnummer finnes det utvilsomt muligheter for å svindle eller på andre måter gjøre skade – akkurat som man kan om man får tak i fødsels- og personnummeret til en person.

Morten Daae. Foto: Tom Skoglund

Ikke ulovlig, men...

Daae understreker likevel at det ikke virker å være noe ulovlig som er gjort, på nåværende tidspunkt.

– Det er ikke vanskelig eller noe ulovlig knyttet til det å opprette et firma, men man kan saktens spørre seg hva tanken bak denne selskapsopprettelsen er. Jeg kjenner ikke til om vedkommende «som ikke kan straffes» eller denne kvinnen er i stand til å føre regnskap eller drive med revisjon, det må vi undersøke nærmere, sier Daae.

– Det finnes jo en liten mulighet for at dette kan være helt legalt. Vi har nå registrert hvem som står bak, og ser jo at det er lett å tenke at de ikke har helt edle hensikter bak dette. Våre undersøkelser vil gi oss svar på hvordan vi eventuelt går videre med denne saken.

– Er det verdt å advare mot dette selskapet?

– Jeg ville nok ikke valgt å inngå noe samarbeid eller handle med dette selskapet. Jeg ville nok vært forsiktig med det. Samtidig ønsker jeg ikke å gå ut med noen bred advarsel mot foretaket ennå. Finner vi på et senere tidspunkt grunn til å advare vil vi komme tilbake til det.

  • Altaposten har forsøkt å komme i kontakt med «Mannen som ikke kan straffes», uten å lykkes. Vi har heller ikke fått tak i kvinnen som står oppført som innehaver av selskapet.