Banksjefen i Sparebank1 Nord-Norge konstaterer at næringslivet i Alta og Finnmark er imponerende veltrimmet, men at det kommer nye muligheter på løpende bånd.

– Den nye konferansen kan være en ypperlig anledning til å synliggjøre disse mulighetene og finne hverandre, på tvers av bransjer, sier Isaksen, før morgendagens avspark på LINK. Den tidligere Finnmarkskonferansen tenker nytt og Isaksen applauderer en moderne og fremoverlent profil.

Suksesshistorier

Selv stiller banken med en fyldig delegasjon på seks deltakere, simpelthen fordi det gir noe tilbake.

– Jeg håper det nye produktet treffer næringslivet. Det er en veldig spennende møteplass, blant annet muligheten til å bli inspirert av suksesshistoriene, sier Isaksen, vel vitende om at bankene har en sentral rolle i å finansiere nye og gode ideer.

– Under en slik konferanse etableres nettverk, det skapes inspirasjon og det fødes nye ideer, påpeker han.

Må være offensive

Isaksen mener man i for liten grad tar inn over seg at Nord-Norge er mulighetenes landsdel.

– I Alta har vi et sterkt næringsliv. Ofte lokalt eid og med evne til å reinvestere pengene i nye tiltak, men jeg vil gjerne påpeke at det skjer mye positivt i resten av fylket. Det må vi bruke offensivt når mulighetene åpner seg, for de kommer, mener banksjefen.

Olje- og gassnæringen har utfordringer, men også muligheter.

– Etter planen vil det skje mye i Barentshavet i årene som kommer. Da må vi være på tærne og se mulighetene for å være med. Det kan også hende at «oljebremsen» når Finnmark. Da må vi være innovative og omstillingsdyktige, det vil si ha evne til å være i forkant.

– Kan tettere samarbeid internt i Finnmark være løsningen?

– Det bør utvilsomt være en av løsningene. Suksessen til Anlegg Nord viser at man i en og samme bransje kan skape gull i fellesskap, men jeg tror også at det er mulig å finne samarbeidakser på tvers av bransjer. Det kan handle om selskapsdannelser, men også investeringer, sier Isaksen, som også mener man må være på hugget i forhold til ny teknologi. Flere av temaene i LINK er innom dette.

Bredden

Ett av suksesskriteriene i Alta har vært bredden i næringslivet. Isaksen er imponert over lønnsomheten i mange bransjer, for eksempel bygge- og anleggsbransjen.

– Bredden gjør at man nok er mer robust, men mitt poeng er at vi aldri må bli for fornøyd. Jeg tar gjerne reiselivsnæringa som eksempel. Her har man i mange år jobbet for å skape opplevelser, som må til for at turistene kommer.  Nå betaler tålmodigheten seg, blant annet takket være omstilling, mener Isaksen.

Han peker også på at fiskeri og havbruk har stort potensial.

– Blant annet når det gjelder landbasert marin sektor. Det skjer veldig positivt her og det må vi utvikle parallelt med satsingen innenfor petroleum.