«Svøm hardere!», «Kom igjen!», «Hodet under vann!», ropes det ut over treningsbassenget på Nordlysbadet i Alta. Her holder nemlig framtidens redningsdykkere for brannvesenet på med uttak. Redningsdykker fra Alta brannvesen, Gøran Mathisen, følger spent med, mens instruktørene fra dykkerutdanningen presser kandidatene til det ytterste.

«Og rolig!», roper Hans Bjarne Abotnes, mens brannmennene holder seg fast i kanten på bassenget og plasker videre. Fortsatt ligger hodene under vann.

Knalltøft

Litt spesielt er det for Mathisen å følge med. Han tok selv kurset i 2003 og ble sertifisert redningsdykker.

– Nå ser jeg hva vi egentlig gikk gjennom. Det er knalltøft. Kravene som stilles er høye – ingen kjære mor, forteller Mathisen.

Men de som er her i dag er heldige, de slipper nemlig å reise ut av fylket.

– Med midler fra Alta kommune har vi fått til å holde kurset i Alta. De som holder kurset, kommer dykkerutdanningen ved Høgskolen i Bergen og er meget kompetente folk. At kurset holdes lokalt, gjør det samtidig både lettere og billigere å få det utført.

POSITIV: Gøran Mathisen er takknemlig for å kunne tilby dykkerkurset for sine egne i brannvesenet. Foto: Bjarne Krogstad

Ved bassengkanten står Abotnes og følger nøye med. Allerede er det en som trekker seg opp og ønsker å avbryte.

– Testene går på det fysiske og det mentale. Det å tåle vann i bihulene, tåle vann i øyene og andre fysiske utfordringer en kan få under vann. Det er en hard konkurranse, og du må egne deg som en redningsdykker. En som ikke er egnet vil være til fare både for seg selv og andre, kommenterer Mathisen.

Til slutt vil det gjenstå åtte brannmenn. Det betyr åtte mulige fremtidige redningsdykkere. De som går videre kan starte på det ti uker lange kurset.

Foto: Bjarne Krogstad

– Et kjempeløft

Mathisen legger ikke skjul på hva han synes om at de får holde kurset lokalt.

– Vi prøver å utdanne så mange som mulig fra Alta. Her er det fast ansatte, vikarer, deltidsansatte. Egentlig alle som har et ønske om å prøve å bli redningsdykker. Men om du har lyst, så kan det ikke hende at du kan bli det.

Tjenesten har Ala brannvesen hatt i mange år, men nå håper Mathisen at de kan klare å doble styrken i Alta.

– Jeg mener uansett det er et kjempeløft for både Alta kommune og brannvesenet å kunne ha en veldrevet dykkertjeneste. Men også for nabokommunene er det viktig å ha denne kompetansen i nærheten. For det skjer dessverre ulykker året rundt i vann. Uten kan menneskeliv gå tapt og savnede personer kan bli borte for all tid, avslutter han.

– Hardt

Abotnes kommanderer en tre minutters pause for å drikke. En etter en trekker de seg opp av vannet. Den ene like utslitt som den andre. En av de som prøver seg er ikke fra Alta brannvesen, men har tatt turen til Alta for å bli redningsdykker.

TOK TUREN NORDOVER: Iver Flåthe Lindseth må innrømme at kurset er knallhardt. Foto: Bjarne Krogstad

– Det er nok litt kjipt å ta kurset her, da det er nokså langt fra Ålesund, men sånn er det. Jeg må bare gjøre det. Det er knalltøft, men jeg håper å slippe gjennom nåløyet, sier Iver Flåthe Lindseth.

POSITIV: Gøran Mathisen er takknemlig for å kunne tilby dykkerkurset for sine egne i brannvesenet. Foto: Bjarne Krogstad