Skepsisen og ordvekslingen mellom skeive samer, kirka og de konservative i forkant gjorde at mange ventet seg kontroverser, men alle tips ble gjort til skamme. Selv ikke surt og kaldt vær gjorde markeringen mindre fargerik.

Rundt 150 mennesker trosset alt og gikk i tog gjennom Kautokeino, mot fordommer og intoleranse.

– Over all forventning

Fremst i toget gikk frontfigurene Lemet Ande Stueng og prosjektleder Dávvet Bruun Solbakk. Sistnevnte var i lykkerus etterpå.

GLAD OG LETTET: Sami Pride i Kautokeino ble en stor suksess, med langt større oppmøte enn arrangørene hadde forventet. Foto: Johan Mathis Gaup

– Ja, dette var helt fantastisk og over all forventning. Det betyr mye for skeive samer, og spesielt de lokale. Det var rørende å se flere av dem ta til tårene, mens de stolt bærte fanen gjennom hjembygda, stråler prosjeltlederen.

Han visste ikke helt hva han gikk til da arrangementet ble flyttet til samenes hovedstad, men bedyrer at alt overgikk hans villeste fantasier.

– Jeg er så takknemlig. Vi er tatt så god imot, og all skepsis fra enkelte av oss er borte nå. Dette gikk over alles forventninger, og selv presten hadde en forsonende preken på søndagen. Det er veldig mye å fordøye og jeg lander neppe før etter par dagerts hvile i Tana, smiler Solbakk bredt.

Viktig markering

Flere bedyret viktigheten av dette arrangementet, og plasseringen av det.

– Jeg har kommet hit for å vise min fulle støtte til skeive samer. Vi er alle født like og bør behandles deretter, uansett legning. Vi er bare mennesker, alle sammen, sier Helga Pedersen, mens hun traver gjennom regnet i bygda.

– Hva er det viktigste med paraden?

– Foruten selvsagt felleskapet og det å vise omverdenen at man er like uansett legning, så er dette også et viktig signal til kirka. At man stenger ute deler av menigheten basert på legning er ikke rett, ei heller lovlig, skal man tolke kirkemøtets vedtak. Dette må snarest kirka og menighetssrådet rydde opp i, så folk i bygda ikke trenger å bære på sorgen over å ikke kunne gifte seg med den man vil i hjembygda.

– Hvilket inntrykk har du av arrangementet på bakgrunn av mye skepsis i forkant?

– Jeg er positivt overrasket, men visste jo at folk i Kautokeino er veldig imøtekommende og har kjærlighet for andre, så dette synes jeg de viste på en flott måte også denne gangen, så det er bare fantastisk, smiler toppolitikeren, idet noen solstråler kommer frem fra himmelen.

Fikk kunst

Mens paraden gikk av stabelen svingte kunster Linda Zita Aslaksen sprayboksene over to kunstverk i Arctic Grafittis regi, der målet var å få alle deltakerne og andre å skrive hilsener på under kveldens pride nigt arrangement. Etter paraden var hun nesten ferdig med disse, og overrakte kunstverkene sammen med Arctic Grafitti ved Nicolai Lopez og Christina Hætta til kommunen.

LAGET MER FARGER: Linda Zita Aslaksen var på plass med sprayboksene. Arctic Grafitti laget to kunstverk under Sami Pride, som ordføreren satte stor pris på. Foto: Johan Mathis Gaup

– Plasser dem hvor du vil, omså hjemme, og vi lover å komme tilbake å tagge flere ting i bygda, smilte Lopez bredt sammen med Aslaksen utenfor Diehtosiida.

Ordføreren takket og bukket, og repliserte med et stort smil; – Ja takk.

Han var for øvrig meget godt fornøyd med paraden.

– Dette var moro, og at så mange deltok i vår bygd er fantastisk. Ja, i dag kan man vel si at vi alle er litt homo, smiler han bredt.

Stinn brakke

Skeiv same, ikke skeiv eller ikke same. På kveldens pride night på Thon var det stinn brakk med musikalske perler. Først ut var Elle Márjá Eira som trollbandt publikum med sin kraft og energi, før det eksploderte med tyngre skyts fra kraftgjengen i Duolva Duottar. Bandet er på trappene med ny musikk og EP, og publikum fikk førpremière på singelen «Alggu Loahppa» til stor jubel. Sunniva Juhls fikk også rosende ord fra konferansier Lemet Ande Stieng for å ha støttet festivalen med å lage et spesialrisku med regnbuefargene i midten, noe publikum møtte med hender i været og kjempeapplaus.

Kommentarene fra sidemennene på tampen av kvelden var av det lystige slaget, og tok stemningen på kornet:

«Ka du gjør her?»

«Jeg er jo singel, og akkurat i kveld er det jo dobbel sjanse for en nattlig date», svarte kompisen, mens begge flirte høyt og hjertelig.