Det sier Tore Grøtte, mangeårig ansvarlig for prosjektet «Den trygge mopedfører» i Alta.

Prosjektet mellom Statens vegvesen, politiet, Alta kommune, fylkeskommunen og Finnmark fotballkrets gikk mellom 2005 og 2012.

– Jeg mener det er dumt at prosjektet ble lagt ned. Det var et veldig bra prosjekt. Jeg traff på mye flott ungdom med gode holdninger og foreldre som fulgte de opp, sier Grøtte.

Se kampanjevideoen til Den Trygge Mopedfører i vunduet over.

– Bør et slik prosjekt bli startet opp igjen?

– Jeg mener dette skulle vært en permanent stilling. Kommunen i samarbeid med Statens vegvesen og politiet kunne fått til dette. Bare de finner de rette personene som kan gjøre det, for det er ikke for hvem som helst å gå inn i en slik rolle. Du må ha en del kunnskap som du ikke nødvendigvis lærer på skolebenken, sier han.

Savner gode holdninger

Grøtte ser tilbake på både beslag, herjinger og ødeleggelsene som har foregått de siste ukene.

– Her har politiet og vi som lærere en jobb å gjøre, men den viktigste jobben er den foreldre må gjøre hjemme. Deres holdninger smitter over på ungen. Det er trist at et har blitt til at foreldre ikke lærer bort gode nok holdninger til barna, før de skal ferdes i trafikken. Det her er 16-åringer, de er ikke voksne og tenker ikke som voksne. Som foreldre må man faktisk huske på at de er fortatt er barn, påpeker han.

– Hva må gjøres?

– Alle må jobbe på lag for å få bukt med det her. Det å gå og rope hvor forferdelig ungdommen er, hjelper ingen verdens ting. Men kanskje er det noe på gang og foreldrene har endelig kommet på banen. Det er jo synd at det har gått så langt at politiet griper inn, men har man andre valg, spør Grøtte.

– Ta en prat med barna rundt middagsbordet. Samtidig bør voksne tenke over hva de sier; sier de at politiet er idioter, så tror selvfølgelig ungene at politiet er idioter. For det er hjemme de gode holdningene skapes, sier Grøtte.

– En større kontekst

– Opprettelse av nye stillinger må opp i kommunestyret, men i all hovedsak vil kommunen være med på tiltak som skaper tryggere forhold for alle, ikke bare for 16-åringene på moped. Sånn sett må vi se dette i en større kontekst, sier varaordfører i Alta Anita Håkegård Pedersen.

I hvilken form og hva som vil komme, ønsker ikke Pedersen begi seg ut på. Men en ting er klart:

– Alle må bidra til denne kulturendringen, og da vil vi også være med, sier Pedersen.