Dagen før nominasjonskomiteen i Finnmark Ap samles i Alta for å legge fram sitt listeforslag,  peker mange på Ulf Tore Isaksen som jokeren i kabelen.

– Skal Finnmark Ap vinne valget, må velgerne i Alta overbevises. Det tegner seg allerede en sterk konkurranse fra flere parti som vil komme ut med en klar Alta-profil, og da kan ikke Alta Ap komme ut med ei liste som ikke er spiselig for altavelgerne. I min vurdering er Ulf Tore Isaksen jokeren som kan få kabalen til å gå opp, mener Bernt Berg, mannen som ledet av Alta Ap inn i kommunevalgkampen i fjor.

Finnmarkspolitiker

Det er ingen hemmelighet at den tidligere lederen av Alta Ap har et svært anstrengt politisk forhold til leder i Finnmark Ap Ingalill Olsen. Hun oppfattes som en rød klut innad i Alta Ap etter over flere år ha blitt oppfattet som en bremse på utviklingen av helsetilbud og sykehustjenester i Alta. Flere aktive politikere i Alta Ap som Altaposten har vært i kontakt med, vil ha Olsen ut toppen av lista, og mener at kvinnen Alta har gitt topprioritet, Bente Haug, bør inn på andreplassen. Det hevder de vil gjøre det mulig å gi Ulf Tore Isaksen 3. plassen. Ikke som en Alta-kandidat, men som en regionpolitiker uten noen klar geografisk profil. Isaksen har i nominasjonsprosessen høstet stor støtte i ulike deler av fylket.

– Sammen med Ulf Tores uvurderlige kontaktnett sentralt i partiet, er hans overordnede og regionpolitiske tilnærming og profil åpenbart hans styrke. Personlig synes jeg det er en spennende løsning med Runar Sjåstad på topp, fulgt av Alta-representant Bente Haug og Ulf Tore Isaksen som en profilert finnmarksrepresentant. Det ville vært et modig grep av nominasjonskomiteen, men jeg er svært usikker på om nominasjonskomiteen tør og om dette er realistisk, sier Berg.

Steinar prioritert

Det har den siste tiden blitt stilt spørsmål om medlemsmøtet 19. mai laget en fast rekkefølge på de tre kandidatene fra Alta, eller om Steinar Karlstrøm, Bente Haug og Ulf Tore Isaksen kun ble spilt inn i uprioritert rekkefølge. Den tidligere lederen av partiet mener det er mindre interessant om det ble gjort en klar prioritering, og at nominasjonskomiteen har fått inn tre navn på politikere fra Alta som alle har stor tillit lokalt.

– Nå blir det opp til nominasjonskomiteen å bruke innspillet og tenke helhet. Alta Ap har tillit til alle, og for oss er det viktigste at vi får ei liste som kan selges inn til velgerne, klargjør Bernt Berg.

Politisk nestleder i Alta Ap, Inger Lise Balandin, avviser en omkamp på prioriteringene fra medlemsmøtet.

– Protokollen som ble sendt ut like etter medlemsmøtet etterlater ingen tvil om at vi prioriterte Steinar på topp, og at vedtaket ble gjort enstemmig. Som politisk nestleder forholder jeg med til vedtaket, sier Balandin.