I etterkant av helgas moped- og ATV-herjinger gikk politiets Steinar Aas Andersen ut med et todelt budskap – ros til mopedistenes foreldre, og en advarsel om at politiet vil slå hardt ned på ulovligheter i trafikken utover høsten.

Altaposten har snakket med en av foreldrene, en far, som ble kontaktet av Alta-politiet etter helgas hendelser.

Dette intervjuet ble for ordens skyld tatt i går, før dagens storkontroll ved Alta vgs.

Heftige diskusjoner

I likhet med alle andre foreldre som ble kontaktet valgte mannen å ta til seg informasjonen og bruke dette til å skape debatt. Han forteller at trafikale holdninger har vært ekstra mye diskutert «rundt middagsbordet» de siste dagene:

– Vi har alltid snakket mye om kjøring, holdninger i trafikken, trafikksikkerhet i familien vår. Helgas hendelser har vi brukt ekstra mye tid på. Det har vært diskusjoner, det har vært hyling og det har vært skriking. Nå er vi ferdige med diskusjonene hjemme hos oss, og har kommet til en forståelse om hvordan vi skal ha det, sier han.

Ensidig

Ifølge mannen føler ungdommene at bildet som har blitt presentert i media, og fra politiets side, har vært noe ensidig og at trøkket etter hvert har blitt ganske massivt. Faren forstår samtidig at saken omtales bredt, og vil ikke forsøke å bagatellisere episodene.

– Og jeg vil heller ikke prøve å hvitvaske mine, de er neppe bedre enn andre. Men det som kommer fram når vi snakker sammen er at det er noen som er verre enn andre – og så ender det med at alle får skylda for alt som skjer over hele byen. Det synes ikke ungdommene er noe hyggelig, sier faren.

– Men det er klart, når man kjører 20 stykker ilag, da blir det unødvendig mye støy og bråk. Dette er noen av temaene vi har diskutert, kanskje man må dele seg opp og kjøre i mindre puljer? Og når man herjer i rundkjøringene, da legges det merke til. Vi har også snakket om herjing, steiling, forbikjøringer på gulstripa – slikt som ikke er greit. Ungdommene selv sier de synes det er vanskelig å holde seg på matta når noen begynner med slikt. Svaret på dette er at det faktisk er voksent å holde igjen, å ikke la seg rive med. Men vi må huske – disse er ikke eldre enn 16-17 år.

Forfulgt og uglesett

Familiefaren sier til Altaposten at han mener det er oppstått en uheldig holdning blant mange altaværinger, som følge av helgas hendelser.

– Ungdommene føler seg forfulgt og uglesett av «folk flest». For eksempel var det en episode på østkanten, der de var tre stykker som sto i ro, på mopedene sine, her forleden. En kvinne kom bort, tok opp mobilen og knipset bilde av mopedistene, som bare sto der. Bildet sa hun at hun «skulle bruke senere». Slikt er på ingen måte greit. Ungdommene sier de rett som det er blir kjørt etter av bilister, eller på andre måter trakassert i trafikken. Det er kommet til en massesuggesjon som er uheldig, mener mannen.

– Men det er ungdommene selv som er med på å skape dette, det er det ingen tvil om. Hjemme hos oss har vi valgt å legge akkurat denne saken død, da vi er litt lei av å krangle. Vi er enige om at ting må roe seg nå, og at de selv må gjøre en innsats for å få roet gemyttene. Det er de enige i. Personlig håper jeg at både mine og andres ungdommer tar seg sammen. For det er klart at dette ikke er heldig. Ikke minst er vi også redd for ungene våre, for at det til slutt skal skje en alvorlig ulykke.

– Jeg tror nok de fleste tenker likt oss her. Jeg tviler sterkt på at det er så mange foreldre som synes det er greit at ungene kjører som galninger.

– Er dere av foreldrene som følger opp tegn nummer én på at mopeden brukes til uvettig og uforsvarlig kjøring – skiltet?

– Åja, så absolutt. Jeg var senest ute på tirsdag for å ta en spontan sjekk av skiltene. Må ta med at mine er blitt stanset av politiet tidligere, uten å få reaksjoner på verken skiltbruk eller annet. Det er jeg glad for, sier han.