Hun er derrmed ansvarlig for slakting av laks til en verdi av en milliard kroner i 2016. Helt nylig overtok hun jobben som slakterisjef etter Roger Pedersen, som har blitt selskapets samfunnskontakt.

Sju år i varestrømmen

Torheim har studert naturressursforvaltning ved Høgskolen i Finnmark og vært varestrømsansvarlig i selskapet siden 2009. Roger Pedersen har bakgrunn som naturforvalter fra landbrukshøgskolen på Ås.

Pedersen, som alltid er kvikk i replikken, slår fast at man må ha «grønn utdanning» for å bli slakterisjef hos Grieg.

– Det er viktig at man får kvinnelige ledere i en såpass mannsdominert næring som oppdrettsnæringa er. Om jeg skal bruke et litt slitt uttrykk, er det vanvittig kult at Stine nå har blitt slakterisjef. Tar jeg ikke mye feil er hun landets eneste kvinnelige sjef for lakseslakteri, sier samfunnskontakten.

NYE UTFORDRINGER: Mens tidligere slakterisjef Roger Pedersen nå har blitt samfunnskontakt for Grieg Seafood, har Stine Torheim rykket opp fra varetsrømsansvarlig til slakterisjef. Foto: Magne Kveseth

Torheim legger selv til at oppdrettsnæringa er full av spennende kompetansearbeidsplasser, både med tanke på tekniske innretninger, innenfor biologi og i selve produksjonen.

Stort ansvar

Når Stine Torheim nå har tatt over som slakterisjef, er hun ansvarlig for 55 ansatte fra 13 ulike nasjonaliteter og skal selge laks for over en milliard kroner i år.

– Vi skal produsere 20.000 tonn laks som skal ut herfra i år. Dette er tilsvarende 450.000 måltider daglig eller 100 millioner måltider laks på ett år. Vi sender daglig lakselaster til kunder i hele Europa med trailer, mens fisk til USA og Kina går med trailer til Gardermoen, der frakteflyene tar fisken videre til markedene, sier hun og tilføyer.

– Fra anlegget her på Simanes går det daglig seks fullastede trailere, hver med 33 paller laks. Hver palle har 27 kasser, så det går med en del isoporkasser fra lokalprodusent Bewi i Skajaluft, sier den nytilsatte slakterisjefen. Som mener slakteriet på Simanes er effektivt og bra. Om det blir et nytt lakseslakteri noe annet sted, er ennå ikke avgjort.

BRØNNBÅTEN LEVERER: Slakterisjef hos Grieg Seafood på Simanes, Stine Torheim, skal ned på kaia for å sjekke at brønnbåten Christine leverer laksen fra Hammerfest som avtalt. Den laksen som pumpes over i ventemerde, vil hvile litt i sjøen noen timer. Fra den er inne i lakseslakteriet til den er klar for trailerne, går det maksimalt halvannen time. Foto: Magne Kveseth

Samfunnskontakt Roger Pedersen slår fast at selskapet forventer en avklaring på dette, men konklusjonen så langt er at man fortsatt er i stand til å slakte laks på Simanes, hvor det i oktober og november vil bli dobbeltskift.

Gjennomsnittslaksen

Den laksen som produseres ved slakteriet på Simanes i Alta har en gjennomsnittsvekt på 4,5 kilo ferdig sløyd, noe som betyr at den er drøyt fem kilo når den kommer inn i anlegget.

For å få logistikken til å fungere, må alle ledd virke etter hverandre, slik at det ikke blir «kork» i produksjonen. For når slaktingen har pågått i fire timer, er lageret fullt. Er ikke bilene da på plass for å bli lastet, er det 50 mann i fabrikken som må vente. Det går med 6.000 kasser daglig for å sikre pakkingen av laksen, som skjer mer eller mindre helautomatisk.

Gangen i prosessen er at fisken kommer inn i slakteriet, bløgges og blør ut, sløyes og kjøles ned, pakkes i kassene, ises, veies igjen, før det også blir det tatt bilde av all laksen i hver kasse – før kassene merkes med spesielle merkelapper som sier alt om hvor fisken kommer fra, hvilket klekkeri som har klekket rogna, hva fisken har spist og hvem som har levert fôret den har vokst seg feit på.

BRØNNBÅTEN: Alt skal klaffe for å sikre så god kvalitet som mulig på den laksen som allerede er solgt. Her er Pedersen og Torheim på kaia for å sjekke pumpingen fra brønnbåt til ventemerde. Fire timer har «overfarten» fra Hammerfest til Simanes tatt. Foto: Magne Kveseth

Øker takten

Når merdene i laksekonsjonsområdene til Grieg i Finnmark begynner å bli opp mot maksimal fylling av laks, må takten i slakteriet økes. I oktober og november henter selskapet inn 30 ekstra ansatte fra bemanningsbyrået DB Partner, som har lakseslaktere som kommer til Alta for en periode. De bidrar til at fabrikken kan kjøre doble skift for å ta unna all laksen.

– De skal bo på Kvenvikmoen hos golfklubben og dette er profesjonelle folk fra Latvia, Litauen og Romania som vi har hatt gode erfaringer med tidligere. Dette er midlertidige ansatte som vi trenger for å kunne følge syklusen i oppdrettsanleggene når vi har behov for å slakte mer, sier Stine Torheim.

Roger Pedersen slår fast at når reglene er slik, at hver lokalitet har en biomassebegrensning, må hver av de 27 konsesjonene være innenfor reglene. De sier at det til en hver tid bare skal være maksimalt 2,5 posent fisk i en medre, mens resten skal være vann, slik at fisken har så god plass som reglene tilsier.