Alta-politiet har gjennom helga og i de påfølgende dagene hatt fingrene fulle etter helgas herjinger langs veiene i Alta, der en rekke ungdommer på mopeder, lett MC-er og ATVer deltok.

Steinar Aas Andersen ved ordensseksjonen hos Alta lensmannskontor forteller at en av de som ifølge politiet har vært svært aktiv i herjingene, en ATV-fører, allerede har fått merke konsekvensene:

– På bakgrunn av flere klager den senere tiden, samt observasjoner vi selv har gjort, så mente vi at det var riktig å slå til mot fører av en av ATV-ene vi har sett er en del av dette «miljøet» som har forårsaket en rekke meldinger til politiet. Vedkommende ATV-fører ble kontaktet og fikk foreløpig beslaglagt førerkortet og ATV-en. Vedkommende har nå to valg, han kan samtykke til beslaget eller motsette seg dette. Motsetter han seg dette så må saken til retten for avgjørelse, sier Aas Andersen.

Snakket med ungdommene

Men denne ATV-føreren er ikke den eneste som har blitt kontaktet av politiet i løpet av de siste dagene. En rekke foreldre og deres tenåringer har blitt kontaktet, med informasjon om podens deltakelse i «herjingene» og varsel om reaksjoner:

– Foreldrene vi har vært i kontakt med har uten unntak vært forståelsesfulle, og har tatt vår henvendelse på alvor. Mens det tidligere har vært «litt av hvert» av reaksjoner fra de voksne, der foreldrene har opptrådt som forsvarsadvokater, så har kontakten med foreldrene denne gangen gitt effekt. Det må vi bare applaudere. All cred til foreldrene, veldig bra, sier Andersen, og leser opp fra loggen:

– Vi har loggført at «Alle voksne er varslet. Alle satte pris på at politiet ringte, og alle har hatt en alvorsprat med sine ungdommer. Alle disponenter (ungdommene, red. anm) har bagatellisert sin egen deltakelse, og hevdet det var "de andre" som var verst». Når jeg leser gjennom loggen må jeg si at jeg synes dette er veldig positivt. For når foreldrene tar dette på alvor, og konfronterer sine håpefulle, da vet vi av erfaring at det har en positiv effekt.

Fortsetter aksjonene

Selv om en har mistet lapp og kjøretøy mens noen har fått advarsel, så slipper ikke Alta-politiet denne saken:

– Vi har tidligere forsøkt å tilnærme oss ungdommene med dialog, ved å eksempelvis fortelle dem hvorfor de skal kjøre hensynsfullt og hvorfor de ikke skal ha oppbrettede eller tilskitnede skilt. Vi har kanskje vært for snille når vi har valgt denne dialog-linja, men nå er snillismen fra vår side borte. Vi vil bruke paragrafene for hva de er verdt, for å få bukt med denne kjøringen. Det gjelder om vi ser stygg kjøring men også om vi treffer på mopeder eller ATV-er der skiltene er brettet opp eller tilgriset. De som kjører lovlig – majoriteten av de som ferdes på veiene – skal selvfølgelig ikke rammes av dette. Men de som ikke har rent mel i posen kan vente seg reaksjoner, advarer Andersen.