Heidi Dahl fra Øksfjord er ansatt som introduksjonskoordinator i kommunen og satser på at alt skal være på stell i oktober.  Kommunestyret vedtok i fjor høst å ta imot 12 flyktninger i 2016, og nå skal de første komme. Det er ikke avklart hvor mange som kommer i første omgang, men det er bestemt at innen 2019 skal kommunen ta imot inntil 30 flyktninger.

Dahl er i full gang med forberedelser til det hun ser på som en krevende, men spennende og nyttig jobb.

Etablerer nettverk

Den nye flyktningkonsulenten har alt jobbet for å etablere et nettverk. Hun har opprettet kontakt med Hasvik og Kvænangen som også må finne  gode løsninger siden de i likhet med Loppa er nye som flyktningmottakere. I tillegg har Heidi Dahl vært i kontakt med fagmiljø i Balsfjord og i Alta, og besøkt mottak i Nordlysbyen, der de har bygget opp god erfaring på området.

– Det er viktig å vite hva andre har lykkes med, hva som fungerer eller ikke fungerer, og retningslinjer for arbeidet, sier Dahl. Hun sier suksessfaktorer for å lykkes med integreringsarbeid er å skape felles forståelse og forbedre intern samhandling, fremme kontinuitet i tilbudet og skape insentiver til aktive flyktninger og ta en aktiv koordineringsrolle mot prioriterte aktører.

– Det er en nasjonal målsetting om flest mulig ut i arbeid eller utdanning etter endt introduksjonsprogram, forteller Dahl.

Sprer informasjon

22. september vil Loppa kommune og flyktningkonsulenten arrangere et folkemøte der agendaen er nettopp mottak og behandling av flyktninger.

– På møtet blir det anledning til å komme med spørsmål, forteller Dahl. Det vil hentes inn eksperter som har grundig erfaring med bosetting og integrering, og Heidi Dahl håper disse kan gi svar på alle spørsmål som folk måtte sitte inne med. Hun ber alle som har anledning om å komme på møtet i samfunnshuset og at det blir en samling som gir god informasjon og klare svar.

– Boliger er en utfordring kommunen jobber med, men den største utfordringen blir å lykkes med integreringsarbeidet, sier Heidi Dahl.

Finnes skepsis

– Selvsagt er noen skeptiske til dette, forteller Heide Dahl. Likevel er hun overbevisst om at god informasjon i forkant kan slipe vekke noe av skepsisen. Loppa er kjent for et internasjonal miljø siden kommunen har mer enn 20 forskjellige nasjonaliteter blant innbyggerne. Dette er en grunn til at introduksjonskoordinator har tro på positiv integrering.

– Jeg håper mange bidrar. At lag, organisasjoner og folk flest er med og støtter, sier Heidi Dahl som fremhever Internasjonal klubb i Øksfjord for godt arbeid. I Loppa er det mange lokale lag og foreninger som årlig har flotte arrangementer som bidrar til integrering av nye innbyggere.