Sist uke kom energiminister Tord Lien til Alta for å markere at Statnett er i gang med 420 kV-traseen fra Balsfjord til Skadi. En smørblid minister strålte som sola  fra skyfri himmel, sammen med blant annet sametingspresident Aili Keskitalo. Lien fordi han har fått også Sametinget til å legge vekk motstand mot linja, Keskitalo fordi hun kan ha vunnet fram for reindriftsinteressene og stoppet flere framtidige utbyggingsprosjekter.

– For meg er det bare en god karakteristikk av det som her skjedd; en real hestehandel. Helt utenfor demokratisk innflytelse og med et resultat som stopper to vindkraftprosjekter i en liten sjøsamisk kommune i Finnmark. Ringvirkningene ville bli store for hele regionen, slår Kvalsund-ordfører Terje Wikstrøm  fast.

Avviser avtale

Altaposten konfronterte Lien med påstandene om hestehandel og uren demokratisk håndtering.

– Jeg har ikke hestehandlet vekk noe som helst. Derimot har vi lagt vekt på å snakke med alle, og kan fornøyd konstatere at Sametinget har akseptert at linja nå framføres, er tilbakemeldingen fra statsråden.

Han avviser at det ble gjort noen avtale som hadde innvirkning, eller vil hatt innvirkning på departementets konsesjonsbehandling av vindkraft eller andre utbyggingssaker.

– Det finnes ingen slik avtale, men vi er som sagt veldig godt fornøyd med at Sametinget har akseptert at linja inn i Finnmark er nødvendig og riktig å bygge,  klargjør Lien.

FANT TONEN: Energiminister Tord Lien (Frp) har lyttet til sametingspresident Aili Keskitalo og Sametinget. Her er begge under markeringen av byggestart av 420 kV-linja. To vindkraftprosjekt i Kvalsund kommune fikk nei til konsesjon, samtidig som Sametinget etter konsultasjonssamtalene i 2015 aksepterte at 420 kV-linja inn i Finnmark måtte bygges. Foto: Jarle Mjøen

– Ikke i tvil

Ordfører Terje Wikstrøm er på sin side ikke et øyeblikk i tvil om at det skjedde en byttehandel. Kvalsund kommune ble sittende tilbake med en avgjørelse hvor beslutningen om ikke formelt, men i alle fall reelt, hadde skjedd bak lukkede dører og uten demokratisk påvirkning.

– Etter konsultasjonen mellom departementet og Sametinget, endret ting seg dramatisk. Tidligere positive signaler ble snudd, og avslaget ble begrunnet med en kobling opp mot 420 kV-linja, forklarer Wikstrøm.

Hovedutvalgsleder for næring i Finnmark fylkeskommune, Geir Ove Bakken, sier at han er svært godt fornøyd med at Sametinget samarbeider for å få sikret linja som vil gi forsyningsikkerhet og grunnlag for ny næringsutvikling.

– Dersom det er korrekt at to vindkraftverk er forhandlet vekk for å få dette til, og at dette har skjedd i en lukket prosess, er det selvfølgelig svært betenkelig, sier Bakken.

Fikk først konsesjon

NVE ga i januar 2013 konsesjon til Aurora Vindkraft AS for å bygge Fálesrášša vindkraftverk i Kvalsund i Finnmark. Konsesjonen ble påklaget av reinbeitedistriktet i området. Olje- og energidepartementet tok klagen til følge, og konsesjonssøknaden ble etter konsultasjonsmøtene mellom minister og representanter for Sametinget avslått med endelig virkning.  Det skjedde i mars 2015.

– Jeg har under klagebehandlingen lagt avgjørende vekt på at planområdet for vindkraftverket er av særlig stor betydning for reindrifta, både som kalvingsland, luftingsplass og trekkområde. Vindkraftverket kunne blitt et alvorlig hinder for å opprettholde reindriften i distriktet, i det omfanget det har i dag. Jeg har kommet til at det ikke er grunnlag for å gi konsesjon til Fálesrášša vindkraftverk, sa olje- og energiminister Tord Lien til nettstedet High North News.

Olje- og energidepartementet behandlet samtidig klagesaken på den nye 420 kV-kraftledningen mellom Balsfjord og Skaidi. Ledningen berører en rekke reinbeitedistrikter og fem distrikter har klaget inn driftsplanene for utbyggingen. Endelig konsesjon for linja ble gitt her uten at Sametinget protesterte. OED tok klagene til følge på konsesjonen for Fálesrášša og stadfestet samtidig NVEs avslag på SAE Vinds søknad om konsesjon til Hammerfest vindkraftverk i Kvalsund.

– Ingen avtale

– Å hevde at vi godtok byggingen av 420 kV-linja, som er det største inngrepet noensinne i nord i forhold til reinbeiteomrder, er en overdrivelse. Det er mer korrekt å si at vi ikke motsatte oss byggingen under forutsetning av at myndighetene holder tilbake framtidige inngrep i nord hvor reinbeiteland må ofres, sier sametingspresident Aili Keskitalo til Altaposten.

Sametingspresident Aili Keskitalo. Foto: Rune Berg

Hun gjør det samtidig klart at Sametinget aldri har inngått noen formell avtale med myndighetene hvor en aksept av linjetraseen byttes mot at myndighetene sier nei til vindkraftanlegg eller andre prosjekter med store naturinngrep.

– Vi venter spent på hvordan Statnett vil løse de krav til tilpasninger og avbøtende tiltak som berørte reinbeitedistrikt ønsker. Slik vi har forstått det fra reindrifta, vil det ikke være noe problem i forhold til framdriften av linja å imøtekomme de avbøtende tiltakene som berørte reinbeitedistrikt krever. Resultatet her vil ha stor betydning for hvordan Sametinget vil møte en eventuelt ny søknad om å gå videre med linja fra Skaidi til Varangerbotn, er signalet fra Keskitalo.

Hun er godt fornøyd med at myndighetene sa nei til vindkraftanleggene i Kvalsund, men avviser at de kom som et resultat av en hestehandel på bakrommet med Tord Lien.