Engelske Bobbie Somers (22), Franske Quentin Bandax (21) og serbiske Maya Filipovic (29) er tre av de nye utenlandske studentene som begynner på studiene sine ved UiT Norges Arktiske Universitet denne uken. De utenlandske studentene har siden mandag fått en hel del informasjon i hvordan det er å bo og studere i Alta gjennom Studentsamskipnadens «debut week». Studentrådgiver Randi Bellika har informert de nye studentene om både vinter, kulde og mørketid, i tillegg har studentene fått praktisk informasjon og hjelp.

– Jeg har kjøpt både tykk jakke og nye vintersko, men mangler ullsokker, innrømmer Quentin, på spørsmål om dem er godt forberedt.

Quentin og Bobbie er utvekslingsstudenter og tar ett år av sine studier i Alta. Maya er gradsstudent og skal studere i Alta i tre år.

– Å reise hit virket som mer utfordrene enn å ta studier i andre deler av Europa – og det er ikke vanlig for engelske studenter å reise hit, forklarer Bobbie, som blant annet skal studere friluftsliv.

– Det virker som en «cool place», sier han.

Europa

I år er det 80 nye utenlandske studenter til UiT, Campus Alta. Halvparten av disse er utvekslingsstudenter og den andre halvparten er studenter som skal ta 3-årige gradsstudier.

Tidligere år har mange av de utenlandske studentene kommet fra Asia, men nå er det de europeiske studentene som er i overtall.

– Dette er en helt ny trend, forteller Isabelle Guissard, som jobber med internasjonalisering ved UiT.

– Vi har satset på internasjonalisering mot Europa og nye studenter – nå ser vi at det arbeidet vi har gjort gir resultater, sier Guissard.

Eksotisk

Serbiske Maya skal studere i Alta i tre år. Hun skal ta bachelor i Arcitc Advertize Tourism og med seg på lasset har hun ektemannen Jugoslav Stojkovikj som også skal tilpasse seg livet i Alta. Planen er at han skal jobbe mens hun studerer.

– Jeg valgte å studere i Alta fordi dette er en mindre by og dermed er det kanskje enklere å sosialisere seg her. I tillegg virket det spennende med mørketid og vinter, jeg har lest ganske mye om Alta før jeg kom, så jeg er i alle fall mentalt forberedt på vinter og kulde – så gjenstår det å se hvordan man takler det i praksis, forteller hun.

– Dessuten liker jeg å reise og oppleve nye ting.

Billig og enkelt

Maya forteller også at prisen var med på å avgjøre hvilket studiested hun skulle velge. De store kjente universitetene i Europa har ganske høye studieavgifter, mens ved UiT kan utenlandske studenter studere gratis.

– Dessuten var alt det formelle med søknader i forhold til å kunne komme å bo og studere her veldig greit og enkelt, forklarer hun.