Altaposten har gjennomført en uhøytidelig spørrerunde om attraksjonene i Alta. Vi ga tilfeldig utvalgte på City muligheten til å være med å kåre Altas beste attraksjon for de tilreisende. Det eneste kriteriet var at spørsmålet var på generelt grunnlag –  og satt til sommerstid.

Respondentene ble vist en liste med de ulike turistattraksjonene, satt i en vilkårlig rekkefølge. Deretter ble de spurt om å velge den aktiviteten eller gjøremålet de mente var den absolutte eneren, før svarene ble registrert og utarbeidet til en grafisk fremstilling. Over 100 personer ble spurt.

Slik gikk det

Hvilken attraksjon mener altaværingene selv er den beste i hjemtraktene? Resultatet ser du her:

(saken fortsetter under bildet)

ETT SKRITT FREM OG TO TILBAKE: Alta Museum og Nordlyskatedralen er muligens de mest besøkte attraksjonene i Alta, men havnet på henholdsvis tredje- og sjetteplass i avstemmingen. Foto: Trond Arvid Alund

En skikkelig gladnyhet

Som grafen avslører var det en knepen batalje om den øverste pallplassen, men aktiviteten «elvebåtsafari» kunne innkassere seieren med 26 prosent av stemmene. På en hederlig andreplass kom «Alta Canyon», med 24 prosent.

Risten Eira Oskal i Cavzo Safari kunne smile bredt da nyheten ble overrakt.

– Det er selvfølgelig veldig positivt og veldig artig for oss å høre det. Vi er stolte over at de lokale mener så godt om det vi holder på med, viser frem og historien vi deler, sier en begeistret daglig leder.

– Det gjestene forteller oss er at elvebåtsafarien er en flott utflukt og noe som må oppleves. Spesielt turen fra Masi og ned til demninga får vi mye skryt for, sier Eira Oskal før hun går mer i dybden.

– Vi som bor her og er oppvokst med det tenker ikke like mye over hvor fint området egentlig er, men jeg så en video av Vidar Hoel som viser safarien fra et helt annet perspektiv. Selv jeg opplevde det på en ny måte da, som  jeg vil beskrive som en opplevelse for livet fra min side.

Eira Oskal har jobbet med safarien og i området generelt siden ung alder, og har i den senere tiden tatt på seg lederansvaret for Altas gullstjerne. Hun vet hva hun snakker om.

Videre trekker Cavzo Safaris daglige leder frem den omliggende naturen, som turistene kan beskue fra trygt inne i elvebåtene; verdens lengste, ifølge dem selv.

En samisk tradisjon

Naturen i strekket ned mot Canyon og demningen, dyrebestanden i vannkanten og beiteområdene rundt, er alle faktorer som løfter helhetsinntrykket. Og kanskje aller mest essensielt: tradisjonshistorien.

– Absolutt. Elvebåtsafarien er ikke bare en attraksjon vi tilbyr, men også en viktig del av den samiske tradisjonen. I løpet av turen ned fra Masi beretter vi om den samiske kulturen og våre røtter, og når vi ankommer demningen blir historien om opprøret naturligvis sentral i opplevelsen, avslutter kåringens utvalgte seierskvinne.

Det kan også nevnes at elvebåtsafarien er i høysesong på nåværende tidspunkt, så denne utmerkelsen kommer trolig veldig beleilig.

Delt tredjeplass

«Elvebåtsafari» og «Alta Canyon» innkasserte halvparten av stemmene, nøyaktig. For øvrig endte klatreparken i Rafsbotn og Alta Museum på en delt tredjeplass i kåringen, med 12 prosent hver. Altas høyeste topptur, Haldde, ble med Nordlysobservatoriet som trekkplaster nummer fem i avstemningen med sine syv prosentpoeng.