I et åpent brev retter Finnmark Høyre og Finnmark SV bekymring for Helse Nords endringer i ambulanseflyberedskapen. Men fylkeslederen fastholder at partiet ikke har har endret mening.

Høyre-gruppa fikk mye pepper etter fylkestinget i juni da flere av representantene nektet å være med på et åpent brev til helseministeren som slo fast at man ikke kunne akseptere forslaget om å fjerne ett av ambulanseflyene i Alta, for å erstatte dette med et jetfly, stasjonert i Tromsø.

En stemmegivning som ble helt feiltolket, mener leder for Finnmark Høyre, Jo-Inge Hesjevik.

Sier ja takk, begge deler

– Jeg kunne ikke stemme for uttalelsen fra Venstres Trine Noodt da vi ikke hadde fått tid til å lese gjennom forslaget godt nok. Vi vil jobbe, og har hele tiden jobbet, for at to ambulansefly skal være i Finnmark. Det betyr likevel ikke at vi ikke ønsker jetflyet også velkommen til Nord-Norge, sier Hesjevik.

– Tror du innbyggerne har oppfattet Høyres standpunkt i denne saken?

– Nei, det tror jeg ikke. Det er vanskelig å rette opp i inntrykket folk fikk etter den kaotiske behandlingen i fylkestinget og mediaoppslagene som fulgte.

Aksepterer ikke svekkelse

Hesjevik gikk sammen med SVs Kirsti Bergstø for å forfatte et åpent brev til Helse Nord, som han håper samtlige parti i Finnmark vil stille seg bak. Dette brevet inneholder ingen krav, men retter heller spørsmål ved Helse Nords beredskapsplan og forteller om bekymringen til befolkningen. En stor kontrast til de bastante kravene i brevet fra fylkestinget.

–  Hvis man ikke blir med på de enkle utspillene som høres veldig bra ut, men som ikke fører frem, så er man plutselig i mot en sak. Høyre vil ikke akseptere at luftberedskapen svekkes i fylket, men mener det er viktigere å få frem de faglige argumentene enn å gå til angrep på et jetfly, konstaterer Hesjevik.

Medforfatteren av brevet, Bergstø, vil ikke kritisere Høyres tydelighet i ambulanseflysaken, men sier likevel dette:

– Høyre må svare for seg, men jeg oppfatter at de ønsker et jetfly, men likevel ser at en slik investering vil svekke beredskapen for Finnmarks befolkning. Det er et utgangspunkt som vi kan jobbe videre med sammen. Vi får en helt annen tyngde om vi klarer å stå sammen, på tvers av partiskillene, og derfor er det særlig viktig at Finnmark Høyre ville være med som initiativtaker til brevet, kommenterer Bergstø.