Etter en halsbrekkende affære tirsdag kveld, med svette i øynene og mot i brystet, kløv samfunnets helter til topps for å redde dagen. Pus ble berget.

Timer hadde gått siden det langstrakte treets naboer først hørte mjauingen. Fortvilet over situasjonen og uten forløsende alternativer, ble redningsetaten oppringt. Brannmannskapet ble satt i fyr og flamme på kontoret, kastet seg rundt i hui og hast, og rykket ut til bergingslokasjonen; Holstlia 36. Og en lokalavis med respekt for seg selv, tar oppdraget.

Syv-åtte meter oppe i treet ventet pus. Redningsduoen rigget til på parkeringsplassen, tok plass i båsen på liften og heiste seg ut og opp i luften. Stadig nærmere.

(saken fortsetter under bildet)

HVA SKJER NÅ A..? I løpet av tiden Altaposten var tilstede satt katten på stedet hvil, men begynte å flagre med ørene da ulelydene nærmet seg. Foto: Trond Arvid Alund

Etter minutter med rolig tilnærming,  kanskje for ikke å bli satt ut av den tynne lufta i høyden,  tok dagens  lokale helt Mats Stødle grep og fikk tak i den firbente sjarmøren.

– Det føles godt, var måten Stødle beskrev øyeblikket på, da pus hadde kommet helskinnet tilbake på bakken, før den pilte i vei inn i skumringen.

– Den klorte og holdt seg godt fast på turen ned igjen, og var nok glad vi trådde til. Dette var min første katteredningsaksjon, så det er en god følelse å vite at man har berget liv, forteller han og setter capsen på plass med et smil.

Hverdagslig dramatikk

Det er ikke alt for ofte slike uforutsette dyreredninger forekommer, sier duoens andre halvdel, Geir Ivar Thomassen. Men det hender, og da er redningsetaten raskt på pletten.

– I vår hentet vi ned et par ekorn i en lignende situasjon, så det skjer jo i blant. I år jeg vært med på to-tre stykker, påpeker Thomassen.

(saken fortsetter under bildet)

VI SKAL FÅ DEG NED: Pus hadde ventet i flere timer på at noen skulle komme til unnsetning, og etter at dette bildet ble knipset og alle tre berget seg ned til bakkenivået igjen var Mats Stødle kattens nye helt. Foto: Trond Arvid Alund

På spørsmålet om tilsvarende, mer ualvorlige redningsaksjon er en imperativ del av arbeidshverdagen, svarer liftføreren følgende:

– Det er fint å vise oss fra andre sider, og vise befolkningen at vi bistår i andre ting enn branner, trafikkulykker og mer seriøse aksjoner. Vi redder liv, uavhengig om det er snakk om mennesker eller dyr. Så dette er helt klart innenfor jobbeskrivelsen vår, meddeler Thomassen.

– Nå ut til oss

Redningsduoen står med beina godt plantet på jorda, lenge etter at pus har takket for innsatsen og mjauet farvel. Naboene i nummer 36, som fikk med seg aksjonen fra verandaen, har tatt turen ned til brannmannskapet.

Det var på grunn av deres tiltro til redningsetaten, at katteeieren forhåpentligvis kunne legge seg, vel vitende om at familiemedlemmet var kommet helskinnet hjem.

(saken fortsetter under bildet)

– RING OSS: Å redde liv, om det er dyr eller mennesker, er det som teller for disse guttene. Geir Ivar Thomassen og Mats Stødle kunne heve tommelen etter en vellykket aksjon, tirsdags kveld, og ber publikum ta kontakt om lignende situasjoner skulle oppstå. Foto: Trond Arvid Alund

Nå oppfordrer brannduoen til folkelig innsats.

– Jeg går ut  fra at det er mange som ikke vet at det går an å henvende seg til oss når slike ting skjer. Det er mulig at et sånt tilfelle gjør at folk kan bistå mer på mindre skala, når det trykkes i media, sier Thommasen.

– Vi på stasjonen er alltid i beredskap, og øver på slike situasjoner hver uke. Alle scenarioer øves på: trafikkulykker, slangeutlegg, førstehjelp, og utrykninger med lift som her. Vi er glade vi kunne bistå, og brukte situasjonen som en praktisk øvelse, avslutter han med et smil om munnen.

Redningsduoen pakket sammen og rullet avgårde med retning stasjonen etter at samtalen med undertegnede var gjennomført.

Deres oppfordring var altså at folk må nå ut om de kommer i samme klemme, og at de lokale alltid skal være trygge på at hvert liv er dyrebart i redningsetatens øyne.

Ring 110, så kommer karene dit du er.

JEG VIL HJEEEM: Dette var det eneste glimtet publikum fikk av lillepus vel berget og nede igjen. Som bildet kan antyde var han ivrig på å komme seg tilbake dit han hører hjemme. Foto: Trond Arvid Alund

Borte vekk

På Facebook skriver Deniz-Reza Rasmussen at de savner katta og ber folk ta kontakt, dersom de ser den.