I en analyse slo Finansavisen for to uker siden fast at Norway Royal Salmon er det eneste norske oppdrettsselskapet som kan øke produksjonen i særlig grad. Det slår ut så det hyler på aksjekursen til selskapet, som har 86% av sin produksjon av laks i Troms og Finnmark:

  • 9. juli i fjor kostet en aksje i oppdrettsselskapet 63 kroner.

  • I dag koster aksjen 138 kroner.

  • Bare siden nyttår har aksjen steget med 73%.

– NRS framstår som den eneste betydelige veksthistorien blant lakseoppdretterne på Oslo børs. Vi spår flere år med knallsterk inntjening og klekkelige utbytter til aksjonærene. Vi ser en oppside i aksjen på 25% de neste 12 månedene. Løp og kjøp, oppfordrer analytiker Lage Bøhren i Carnegie i et intervju med Finansavisen.

SNART LIKE STORE: Cermaq og Grieg, her ved regiondirektørene Gunnar Gudmundsson og Roy Tore Rikardsen, har vært storebrødre i vestfylket, men snart tar Per Magne Bølgen (midten) og NRS dem igjen i produksjonsvolum. Foto: Arkiv

Henter penger i nord

NRS prises nå til seks milliarder kroner på Oslo børs. I fjor sto avdelingen i Finnmark for halvparten av selskapets overskudd på 237 millioner. Datterselskapet NRS Finnmark AS har en grunnmur som består av oppdrettsselskapene som familiene Olsen på Årøya og Pedersen i Kvalfjord bygde opp gjennom en årrekke. Oppå denne grunnmuren har NRS bygd en drift i sitt datterselskap som i 2015 var særdeles lønnsom. Omsetningen endte på 669 millioner, mens driftsresultatet endte på 151 millioner.

Og bedre skal det visstnok bli.

For mens apetitten på norsk laks øker på verdens matfat, faller produksjonen. Misforholdet mellom tilbud og etterspørsel har gjort at lakseprisen har sett 70-tallet nå i sommer, noe ingen drar bedre nytte av enn NRS, av to grunner:

  • Svært små volum på fastpris, nesten alt på spot.

  • Gode og konkrete utsikter til vekst i produksjonen.

Konsernsjef Charles Høstlund er likevel ikke bare entusiastisk.

– Selv om det er kjekt med fantastiske priser på kort sikt, er ikke dette en god måte å utvikle laksemarkedet på i et lengre perspektiv, sier han til Finansavisen.

GODT SPREDT: NRS har sine merder i fire kommuner i vestfylket. Selskapet har signalisert at størsteparten av økningen i produksjonen kommer i Måsøy og Kvalsund, der det er gode forhold og minst støy. Foto: NRS

Dobler produksjonen

Det som skiller NRS fra de andre børsnoterte oppdretterne nå, er vekstmulighetene. Selskapet gjorde storeslem på tildeling av grønne konsesjoner. For småpenger sikret de seg ni slike tillatelser, som innebærer et samlet vekstvolum på 45.000 tonn. Dette blir bare triploid (steril) laks, som NRS nå får sette ut flere steder etter at fiskeriminister Per Sandberg tilsidesatte Mattilsynets betenkeligheter.

– Basert på det vi vet i dag ser vi ingen grunn til at vi produksjonsmessig ikke skal klare å utnytte våre grønne lisenser like godt om vi utnytter våre andre lisenser, sier Høstlund, som er veldig forsiktig med å si noe om hvor og når veksten kommer.

Analyseselskapet Carnegie anslo i sin sjømatrapport tidligere i sommer at produksjonen i Region nord (Troms og Vest-Finnmark) vil øke fra 21.500 tonn til 40.000 tonn fra 2016 til 2018.

Lavere kostnader

– Nå er den triploide laksen i sjøen og veksten kommer. NRS har over 80% av sin produksjon i regionen med de laveste kostnadene, og uten egen foredling har selskapet stor eksponering mot de rekordhøye spotprisene, slår Bøhren i Carnegie fast.

På ti år har produksjonskostnaden pr kilo laks doblet seg. Nå er bransjesnittet på 31 kroner pr kilo. Mye av kostnadsveksten kommer fra avlusningsbehandling. Avlusing koster nå fire kroner pr kilo laks.

– I Nord-Norge er vi på et nivå som er klart under snittkosten for Oppdretts-Norge, blant annet på grunn av god lusesituasjon. Men vi har likevel et stort potensial for å redusere kostnadene ytterligere. En av måtene vi vil gjøre det på er å utnytte eksisterende lisenser bedre, sier Høstlund til Finansavisen.