Det bekrefter daglig leder Harald Østbø og administrerende direktør Bård Jørgensen i Tromsøfirmaet Remiks Produksjon AS, når Altaposten spør om det har vært på tale om en eventuell overtakelse av fjernvarmeanlegget i Alta. Tromsø kommune eier 99,99 prosent av selskapet.

– På nåværende tidspunkt kan vi dessverre ikke kommentere denne saken ytterligere, er beskjeden fra Jørgensen.

Hexa-kundene har hatt store problemer, både med leveransene og å få kontakt med selskapet.

Tilknytningsplikt

Dermed har debatten om tilknytningsplikten boblet ti overflaten. Kommunestyret vedtok i juni 2009 at alle nybygg over 300 m2 og eksisterende bygg over 300 m2, som skulle gjennom en hovedrenovering, var pliktig til å tilknytte seg fjernvarmeanlegget drevet av Hexa Bioenergi AS. Tilknytningsplikten gjelder i nye Alta sentrum og gamle Alta sentrum.

Statens bestemmelser, gjennom plan- og bygningsloven sier at alle nye bygg skal, i tillegg til elektrisk oppvarming, ha alternative fornybare energikilder.

Om det nye omsorgssenteret skal knyttes til fjernvarmeanlegget, vil det bety nesten en dobling i leveransen fra anlegget.

Måtte stenge anlegget

I begynnelsen av juli skrev Altaposten at hele anlegget måtte stenge med øyeblikkelig virkning. Det var etter at Fylkesmannens i Finnmark ved kontroll avdekket at det ble brent urent trevirke i forbrenningsanlegget, eller avfall som var begrepet som ble brukt. Både beboere på Bykanten og forretningsdrivende i Alta sentrum kan fortelle om stor sjenanse.

Tvilsom gevinst

Det har også vært stilt spørsmål om både den miljømessige og økonomiske gevinsten med anlegget.

– Dette er ikke hva vi ble forespeilet da vi vedtok tilknytningsplikten, medgir Ole Steinar Østlyngen (Ap).

Østlyngen ønsker nå å få alle fakta på bordet før denne saken kan behandles videre. Han ønsker også at seriøse aktører kommer på banen for eventuell videre drift av anlegget.

– Vi håper vi i løpet av august få en oversikt over alle aspektene ved dette anlegget, vi kan ikke ta noen beslutninger før vi har alle fakta på bordet, sier han.

Driftsmessige utfordringer

Harald Østby i Remiks sier at Hexa Bioenergi AS har hatt åpenbare driftsmessige utfordringer i Alta, men vil ikke spekulere i hva dette skyldes.

–  Jeg er sikker på at fjernvarme har livets rett – også i Alta. Dette skal jo være et positiv miljømessig bidrag, sier han, og viser til både positive tall og positive erfaringer fra Tromsø.