En gruppe lærere ved Alta kristne grunnskole (AKG) kan havne i streik til høsten, ifølge Utdanningsforbundet som organiserer disse lærerne. Bakgrunnen er fastlåste diskusjoner rundt hvorvidt lærerne skal få tariffavtale eller ei.

Ikke fornyet

Ifølge lokallagsleder Anette Berger i Utdanningsforbundet hadde ansatte ved AKG en tariffavtale da skolen ble opprettet:

–  Men denne må fornyes, og så er ikke gjort. Dette var en standard tariffavtale, som har fulgt avtaleverket de øvrige skoler i Alta kommune forholder seg til. Jeg tror mange ansatte var av den oppfatning at de fortsatt hadde denne avtalen, men så har altså vist seg å ikke være tilfelle. Vi er opptatt av at også lærerne ved AKG skal ha en tariffavtale å forholde seg til, i likhet med de øvrige lærerne i kommunen, sier Berger.

Ønsket fra lærerne har så langt blitt møtt med hoderysting fra styrets side, sier hun.

Vil ha løsning

– Det har vært jobbet en god stund med å få på plass dette, men så langt har man ikke klart å komme til enighet rundt hvorvidt lærerne skal få en tariffavtale eller ei. Saken er derfor løftet opp til sentralt hold i UDF, hvor folk herfra vil sette seg ned for å forsøke å komme til en løsning med AKG-styret. AKG er ikke organisert i noen sentral organisasjon, dermed må drøftingene gå rett mot styret, sier Berger.

Hvorfor vil ikke styret innrømme lærerne en tariffavtale?

– Det hevdes at de allerede har samme lønns- og arbeidsvilkår, som er noe av det en tariffavtale vil regulere. Med det som bakgrunn er det rart at de ikke ønsker å gå inn på en tariffavtale, sier Berger, som minner om at slik avtale også regulerer andre forhold, tillitsvalgt og medvirkning i prosess er noen stikkord.

Må kjempes fram

Kravet om tariffavtaler er ikke pålagt i lov, men noe som må jobbes fram av partene i arbeidslivet. Et kampverktøy for fagforeningene er streik.

– Tariffavtaler må kjempes fram, og derfor er UDF inne og jobber med saken nå. Vi har hatt lignende situasjoner tidligere, blant annet ble ansatte ved en privatskole tatt ut i streik i fjor. Det kan også bli resultatet her, om ikke samtalene med styret leder til en tariffavtale. Det er heldigvis sjeldent det går så langt, vanligvis finner man en løsning begge parter kan være fornøyd med. Men uansett hva det måtte bli til, så har AKG-lærerne all støtte fra Utdanningsforbundet.

Streik er legitimt

Til spørsmål om hvilke ting som mangler ved AKG, som tariffavtale vil dekke opp, viser Berger til den trygghet i arbeidsforholdet som en avtale gir. Det handler om mer enn prinsipp, sier hun, og fastholder at streik er et legitimt virkemiddel. Til eksempelet med skoleturer, svarer hun slik.

– De ønsker å ha muligheten til å unngå å gi avspasering og lønn, vi ønsker at det skal være regulert. Den fleksibilitet ledelsen vil ha, er lærerne kanskje ikke like enige i, sier Berger.

–  Langt i fra alle ved skolen er fagorganiserte, skaper dere unødig uro?

– Jeg håper ikke det, men selvfølgelig vil en prosess som dette påvirke alle som jobber der. Nå kommer saken også an på håndteringen fra ledelsens side, og vi ønsker dialog. Vi avventer drøfting og avklaring, sier Berger.

Mister fleksibilitet

– Vi blir for låst i en tariffavtale, mener Odd Arne Thomassen, styreleder for Alta kristne grunnskole.

Slik styret oppfatter saken, sier han, så vil skolen miste den mulighet til fleksibilitet som de i dag har dersom de inngår en tariffavtale.

– Jeg håper og tror at de ansatte vil unngå streik. Det er ikke uvanlig å ha det slik AKG har det, og på ingen måte uforsvarlig, sier Thomassen. Han minner om at friskoleloven sikrer lærerne rett til de samme lønns- og arbeidsvilkår samt pensjonsvilkår som i tilsvarende offentlige skoler.

–  Lærerne og andre ansatte ved private skoler har også rett til å ha hver sin representant med talerett til stede på styremøtene. De har derfor kort vei til besluttende organ, og gode muligheter til medvirkning gjennom å fremme sine synspunkter der, sier styreleder. Også elevrådet og kommunen kan sende hver sin representant til styremøtene ved AKG, begge med møte- og talerett.

Skoleturer

Han sier at styret har uttalt overfor Utdanningsforbundet at de er åpne for å opprette mer forutsigbare ordninger, for drøfting med de tillitsvalgte der det er naturlig.

–  Samlet sett mener vi at dette gir lærerne og de andre ansatte ved AKG veldig trygge og gode arbeidsvilkår, noe vi også er opptatt av at de skal ha, sier Thomassen.

Skolen ble startet i 2003, og Thomassen mener å huske at den tidligere hadde tariffavtale. Denne manglet forankring i styrevedtak, mener han å huske, og det var i 2009 at styret fattet vedtak hvor de sa nei til tariffavtale.

– Styret sto ved sitt vedtak i fjor, og vi står ved det også i dag, sier han.

Kan du gi et eksempel på at tariffavtale kan stå i veien for fleksibilitet?

– Skoleturer er et eksempel. Dersom en lærer skal være med på tur utenfor ordinær skoletid, så utløser det kompensasjon. Naturlig nok det, men dyrt for skolen. Noen obligatoriske turer må vi ha for å oppfylle lærerplanen, men hva om lærere og elever ønsker seg frivillige turer i tillegg? Med en tariffavtale er skolen tvunget til å betale full kompensasjon, og vi ønsker å stå fritt til å gjøre egne avtaler om dette, sier Thomassen.

Kristelig motiv?

Thomassen sier det sikkert kan dukke opp andre tilfeller hvor det han omtaler som fleksibilitet er viktig, uansett så vil lærernes interesse og frivillighet være avgjørende, sier han. På drøfting og avtale lover han at styret skal blir mer systematiske samt klarere, og sier at interne avtaler også vil få begrenset varighet. Flekisbiliteten vil heller ikke bli utnyttet, sier han, eksempelvis for å underbetale lærere på «skoleobligatoriske» turer og dager.

– Det vil være brudd på loven om privatskoler. Og da våre ansatte er fullt ut sikret ved lov, ønsker vi altså å få beholde fleksibilitet til å kunne gjøre lokale forhandlinger på enkelte detaljer, sier styreleder.

– Har dette noe å gjøre med skolens kristne formålsparagraf?

– Jeg vet i hvert fall at 80 til 90 prosent av de kristne skolene ikke har tariffavtale, i hvert fall ikke opp mot Utdanningsforbundet, sier styreleder, som i et utkast til tariffavtale mener å ha sett den betingelse at Utdanningsforbundet skal ha en person i AKG sitt styre.

Eneste uten avtale

Thomassen sier han fester sin lit til en avdramatisering av det hele. At Utdanningsforbundet har pekt på AKG som eneste skole i Finnmark uten tariffavtale, anser han som mindre vesentlig.

–  Da kan de fort oppfattes som veldig prinsipielle av seg, uavhengig av de vilkårene vi tilbyr våre ansatte. Vilkårene er det viktige, og vi er opptatt av best mulig vilkår for alle parter.

Thomassen spør seg derfor hvilke betydelige ting det er som mangler ved Alta kristne grunnskole, og som en tariffavtale bedre ville dekket opp. Dette vil han gjerne ha innspill på fra Utdanningsforbundet, og sier han er rolig i forhold til signalene om mulig streik.

– Jeg tror neppe våre ansatte velger noe så dramatisk som å gå i streik mot ledelsen over et prinsipp, sier han.

VIL HA FLEKSIBILITET: Styreleder Odd Arne Thomassen ved AKG.