Det har haglet med kritikk mot både kommune og gårdeiere for uflidde bygg og fasader, både i øst og vest. For ikke å snakke om Alta sentrum som lenge var topprangert som «styggest i klassen». Det er fortsatt et stykke å gå, men det har vært en aldri så liten revolusjon i den langstrakte byen – ikke minst i Myggmyra der både gågate, torg og skiferverden er pyntet opp.

(saken fortsetter under bildet)

FLOTT PÅ TORGET: Alta kommune har fått til mye fint i sentrumsområdet, her i parken ved sjakkbrikkene. Foto: Rolf Edmund Lund

Storsatsing

– Jeg blir utrolig stolt og glad over det som har skjedd. Kommunen har satt ut 13.500 planter, mye av det dyrket selv og satt ut med stil og smak. Jeg kan ikke få fullrost parkavdelingen nok, sier varaordfører Anita Håkegård Pedersen, som også synes det er hyggelig at unge altaværinger på sommerjobb bidrar sterkt til planting og vedlikehold.

(saken fortsetter under bildet)

13.500 PLANTER: Kommunen har gjort seg flid i gågata og mot katedralen, her på skiferhellene utenfor badeland. Foto: Rolf Edmund Lund

– Lista er løftet, så nå gjelder det å holde koken. Forventningene er jo at vi skal holde nivået, sier Håkegård Pedersen, som forteller at satsingen blir lagt merke til.

– Jeg er også glad for at private gjør seg flid og at samarbeidet med Statens vegvesen er så bra. De legger til rette i rundkjøringene, så kommer kommunen med sine fargerike blomster, sier hun.

Spleiselag

I Bossekop har næringslivet selv tatt tak i de triste forholdene på torget. Den alltid kreative frisørsjefen Siv Selnes tok tak i situasjonen, sammen med blant annet Hege Andersson. Et spleiselag ble trommet sammen, og plutselig hadde Nordahl Griegs minnesmerke fått en flott nabo – i form av en frodig fontene.

(saken fortsetter under bildet)

PÅ ALLE SIDER: Amfi har brukt ressurser på å pynte rundt senteret, her på sørsiden mot lensmannskontoret. Foto: Rolf Edmund Lund

– Jeg synes det har blitt riktig flott. Sånn blir det når kreative damer slår seg i lag, smiler Grethe Pedersen i NIB.

– Fantastisk gjort, mener fungerende ordfører Håkegård Pedersen.

Satte ut sykkel

Nettopp det private initiativ hylles. Liv Johansson på Kronstad kan være et godt eksempel på akkurat dette.  Under Arctic Race i Alta lakkerte hun en gammel sykkel – og sammen med litt blomster og en benk gjorde det underverker.

(saken fortsetter under bildet)

TOK STYRINGA: Liv Johansson fikset denne kreasjonen under Arctic Race of Norway – og siden har det blitt et fint skue på Kronstad. Foto: Rolf Edmund Lund

– Når vi først fikk en bussholdeplass ved E6, syntes jeg den skulle se ordentlig ut. Jeg setter ut sykkelen på våren og henten den inn om høsten. Tilbakemeldingene er veldig gode og mange setter pris på dette, sier Liv, som bor i Bjørkeveien rett ved siden av.

Hun jobber selv i Alta sentrum og har fått med deg forbedringene der.

– For 20 år siden så det jo helt forferdelig ut. Nå har kommunen og gårdeiere gjort veldig mye bra i sentrum, så det har blitt fint. Skryt til alle sammen, hilser Johansson.