To års forberedelser ble kronet med knallvær (og noen skybrudd) da etterkommere og familie av Alf Emil (1886-1967) og Inger Johanne (Johanna) Iversen (1890-1975) kom sammen til slektstreff på Årøya sist helg. Det ble en minneverdig opplevelse for samtlige 157 som fant veien til forfedrenes grønne øy, der landbruk og fiske ga grunnlag for et nøysomt liv til beboerne på rundt 20 småbruk i mellomkrigstiden.

(saken fortsetter under bildet)

VELMAKTSDAGER: Dette bildet av Alf og Inger Johanne Iversen er tatt midt på 1950-tallet, nedenfor deres bolig på Sjursnes». Foto: Jon Ramberg

Økonomisk krakk

Gjennom muntlige presentasjoner ved i første rekke møteleder og sønnesønn Svein Oddvar Iversen og sønn Torleif Iversen, en billedkavalkade og en film fra parets gullbryllup i 1963, ble det tegnet et tydelig bilde av et hardt arbeidende og gudfryktig ektepar. Alf og Johanna delte virkelig både gode og onde dager gjennom et langt samliv. Svein O. Iversen satte dem i sitt «jubileumskåseri» inn i en historisk og lokal sammenheng.

Det var harde tider etter at de slo seg ned på Sjursnes i 1913. Første verdenskrig ble fulgt av økonomisk krakk og depresjon, bankfallitt og tvangsauksjoner. Deretter en ny verdenskrig med rasering av Finnmark og evakueringen i 1944, som brakte familien til Jevnaker på Hadeland. Og tilbake for å gjenreise en tilværelse på Sjursnes. Svein takket sine søsken, de gjenlevende av Alf og Johannas barn og særlig familiens historiker, Gunnar Albert Iversen, for mye av informasjonen som lå til grunn for kåseriet.

(saken fortsetter under bildet)

VED FØRSTE BLIKK: Det skal ha vært kjærlighet ved første blikk mellom de unge Alf og Inger Johannes, som begge så lykkelige ut ved giftermålet i 1913. Foto: Arkiv

Trengslene var ikke til hinder for at Johanna fødte hele 13 barn, som alle vokste opp.  I sitt portrett av foreldrene fortalte Torleif Iversen at Johanna, da hun var gravid med nummer ni, fikk et innstendig råd fra legen om å ta abort. Ellers ville hun dø, og hennes åtte barn ville miste sin mor.  Men Johanna nektet og skal ha svart:

– Best for vår lykke Vårherre får råde. Så fødte hun ikke bare nummer ni – men fire til, den siste som 44-åring.

Begynte på kaia i Honningsvåg

Det hele begynte på kaia i Honningsvåg en vakker dag i 1913. Alf var kjørekar hos fiskekjøper Bull, Johanna tjente hos telegrafbestyreren. Han kom kjørende med to hester, hun hadde nettopp kjøpt fisk. Det var kjærlighet ved første blikk der over hestespann og fiskebøtte – og bryllup i august samme år. Deretter bar det hjem til Sjursnes, der Alf med tiden skulle overta småbruket etter sine foreldre. Med Torleifs ord mintes Johanna den første roturen fra Kviby slik: «Og midt i bildet lå huset hun skulle til. Hun syntes gresset aldri hadde vært så grønt noen steder. Og midt i det grønne lå eventyrhuset».

(saken fortsetter under bildet)

LEDERSKIKKELSE: Svein O. Iversen ledet slektstreffet med sikker hånd. Foto: Pål Ramberg

12 av de 13 barna fikk i alt 46 barnebarn. Disse fikk i sin tur 117 oldebarn som igjen har satt til verden 107 tippoldebarn. Den første tipp-tipp ankom i fjor, slik at samlet antall etterkommere etter Alf og Johanna i tellende stund er 284.

Livlig kveld i teltet

De fleste av de 157 som var samlet på gamle Årøya skole, nå grendehus, denne helgen var direkte etterkommere av Alf og Inger Johanne eller inngiftet i familien. Noen var etterkommere av søsken av de to.  Samtalene gikk livlig til langt på natt begge kvelder i teltet, som var generøst utlånt av Talvik Båtforening.

Det var naturlig nok mye oppmerksomhet omkring de gjenlevende og tilstedeværende av søskenflokken på 13 – Ingrid Edit Solheim (96), Torleif Iversen (92), Fridtjov Iversen (86), Gunnar Albert Iversen (84) og Åse Judith Oliva Arild (82). Men den eldste kunne ikke være til stede denne gangen – Alfhild Jensine Eliassen som fylte 102 år i juni har tilbrakt de siste tre årene på aldershjemmet i Kåfjord. Men også Alfhild ble behørig hilst og hilst fra.

(saken fortsetter under bildet)

MINNESTØTTE: Gunnar A. Iversen foran minnestøtten han fikk satt opp ved vollene etter den gamle festningen på Kongshus. Innskriften lyder: «Til minne om Kongshus Festing 1610-1691, Årøy kirke 1696-1705, Årøy kirkegård fra før 1689-1711. Alta Historielag 1982» Gunnar legger ikke skjul på at han er skuffet over over manglende ivaretakelse av festningsvollene siden den gang. Området er overgrodd. Foto: Pål Ramberg

Etter en trivelig lørdagskveld med dans til en trio bestående av Jostein Johnsen og brødrene Torstein og Per Gunnar Simonsen, ble slektstreffet avsluttet søndag med en personlig preget andakt ved «inngiftet prest», Kristine Skree Kristiansen fra Sandnes. Svein O. Iversen leste bibelord som Johanna hadde funnet trøst i ved evakueringen i 1944.  Torstein og Per Gunnar Simonsen fremførte et dikt av talvikingen Finn Westervoll, tonesatt av Torstein, om raseringen, evakueringen og gjenoppbyggingen av Finnmark. Det hadde de funnet nedskrevet i sin mor Jennys etterlatte papirer. Trubaduren Jostein Johansen fremførte en nyskrevet sang til Årøya, som ble avsunget med stor entusiasme.

(saken fortsetter under bildet)

BIBELORD FRA EVAKUERINGEN: Prest Kristine Skree Kristiansen og trioen Jostein Johnsen og brødrene Torstein og Per Gunnar Simonsen sto for andakten søndag. Foto: Pål Ramberg

Jubileumsskrift planlagt

Helt til slutt fikk arrangementskomiteen en velfortjent varm  takk for stor innsats. Komiteen besto av Oddvar Iversen, Torstein Simonsen, Berit Lillian Johansen, May Bente Iversen og Bjørg Riise. Sammen med mange gode hjelpere ga de deltakerne en uforglemmelig helg. Utvilsomt økte den interessen for og kjennskapet til historien til det som er blitt en stor etterslekt etter Alf og Inger Johanne på Sjursnes.  Slekten Iversens familiefølelse kom også sterkt styrket ut av helgen. Og det er slett ikke over ennå – alle dokumenter, filmer og fotografier vil etter hvert bli lagt ut på nettet for korrigering og utfylling til et jubileumsskrift. Moderne informasjonsteknologi gir jo helt nye muligheter til innsamling, korrigering, supplering og deling av historie og historier – ikke minst slektshistorie(r). Som dette referatet fra en inntrykkssterk helg på Årøya bare kunne gi noen smakebiter av for en familie som vokste ut av karrig jord men gavmildt hav ved Sjursnes på Årøya i Altafjorden.