En oversikt utstedt fra Garanti Eiendomsmegling viser at boligprisene i Alta har steget med nærmere 10 prosent det siste året, totalt sett. Aller størst har økningen vært på eneboliger, som har steget i snittpris med omlag 350.000 kroner. Dette utgjør en markant økning på 10,4 prosent.

Oslo til sammenligning har en prisvekst på drøyt 13 prosent, ifølge Krogsveens boligprisstatistikk, og er den eneste byen eller området i landet som ligger høyere enn Nordlysbyen.

Gledelige nyheter

Lone Kvale Strand hos Garanti hadde følgene kommentar på det som må anses å være godt nytt for byen.

– Jeg må si jeg er overrasket! Vi har sett på prisutviklingen at den fordobler seg omtrent hvert 10. år, men økningen det siste året bare bekrefter at Alta er i vekst som by og at etterspørselen for boliger definitivt er der, forteller hun gledelig, og underbygger utsagnet med tall fra databasen.

– Ser man på gjennomsnittsprisene for eneboliger i Alta har den økt fra 3,037 millioner i 2015 til 3,378 millioner nå i juli – et stort hopp. Med mange nybygg og få tomter til salgs blir det en slags propp i markedet, og da stiger prisene.

(saken fortsetter under bildet)

GODT NYTT FOR BYEN: – Alta er i vekst som by og etterspørselen for boliger er stor, ifølge eiendomsmegler Lone Kvale Strand. Foto: Trond Arvid Alund

I prisoppgangen på landsbasis er det Trondheim som kommer nærmest med en vekst på 6,5 prosent. Nord-Norge, så generelt som det kan lyde, har hatt en gjennomsnittsøkning på 5,2, viser statistikk fra SSB.

Alta er unik

Alta er også nokså enestående hva prisindeksen på bydeler angjelder. I Oslo, og andre mer befolkede steder i landet, er det tradisjonelle at vestsidene stiger hurtigere i pris, og at det generelt er dyrere å bo på «vestkanten» enn nord, sør eller øst for sentrumskjernen. Det er ikke utelukkende tilfellet her oppe.

– Nei, i Alta er det generelt god vekst overalt – den er spredt utover hele byen. I Saga bygges det for fullt og allerede nå står det mange nye boliger der. I Tollevika er det planer om leilighetskomplekser, og på City som er sentrum av byen er det normalt med høye priser, beretter Kvale Strand.

Daglig leder i DnB Alta, Vidar Myklevoll, tar kollegaens utsagn et hakk videre.

– De som bor i sentrum av en by må forvente høye priser med enkel tilgang til ulike fasiliteter. Når det gjelder de forskjellige bydelene i Alta har det seg slik at hver bydel har sitt eget marked og lever sitt eget liv. Folk i Alta liker seg der de har vokst opp, bygger gjerne nye boliger samme sted og vil fortsette å bli boende der, sier han.

– Midtbakken har da en god posisjon. I øst bygges det som aldri før og der etableres det stadig flere tomter, og vestsiden har fått en fin vekst. Alt i alt er boligmarkedet i Alta virkelig i drivet.

Kvale Strand er samstemt med Myklevoll om at majoriteten av altaværingene er postnummer-patriotiske, og at de helst bygger nytt eller kjøper tomt der de bor nåværende eller har vokst opp. Men, Garantis eiendomsmegler trekker også frem en annen avgjørende faktor.

– Når det dannes nye boligmiljøer eller nabolag kan det føre mye forskjellig med seg. Visse skolekretser, idrettslag eller lignende i ett område kan være en av de tingene som gjør at folk bestemmer seg for å flytte dit, og dermed bosette seg i en annen del av byen.

(saken fortsetter under bildet)

KAN SMILE: Vidar Myklevoll i DnB (til venstre) mener Alta er unik i så måte at alle bydelene viser en tendens til god vekst. Det er meget gledelig, sier han. Foto: Arkiv

Behov for mindre leiligheter

I samsvar med at boligprisene jekkes opp blir det stadig flere innbyggere i Alta. I løpet av det siste året har kommunen hatt en befolkningsvekst på 1 prosent. Til sammenligning er tallet for Norge 0,9. Dermed ligger Alta over landsgjennomsnittet også på dette parameteret, ifølge SSB.

Boligveksten og byggegleden sees på som en utvikling i riktig retning, og som et sunt tilskudd for byen. Likevel kan det være visse demografiske grupper som øyner problemer.

– Det er aldri enkelt for unge og uetablerte å komme seg inn på markedet. Det at boligprisene øker så pass mye gjør det ikke enklere. Jeg ser et veldig behov for små leiligheter på rundt 1,5 millioner, forteller Kvale Strand, og legger til grunnlag at det er viktig for økonomien å inkludere alle på markedet. Også de eldre.

– Det er vanlig at eldre personer ønsker seg noe mindre, og grunnene for det skjønner man. Prismessig er små leiligheter gunstige å kjøpe for de unge, mens for de eldre på grunn av livssituasjonen.

Med det kan det tenkes at eiendomsmegleren mener fysiske utfordringer, mindre vedlikehold, og rett og slett faktumet at færre i husstanden krever mindre boareal.

Framtidsutsiktene

Meglere og takstmenn har vært godtroende i prisingen av ulike boligtyper. Felles for eneboligene, rekkehusene og leilighetene er at prisantydningen i fjor per kvadratmeter ble satt for høyt, sammenlignet med salgsprisene, mens den for inneværende år enten stemte eller ble for lav. Det gir grunn til optimisme.

Spørsmålet man sitter igjen med blir om utviklingen fortsetter fremover. Man har sett, blant annet ved hjelp av konkret fakta, at prisene stiger, at det bygges mye med god spredning, og at behovet for enda flere leiligheter og nye eneboliger er tilstede.

Hva er framtidsutsiktene for Alta, alt dette tatt i betraktning?

– Vi forventer at veksten som har vært vil fortsette, hvert fall de neste fem årene. Vi har en jevn vekst, når vi tenker på boligpriser, byggefelter også videre, men vi er avhengige av flere nye arbeidsplasser. Kommer de vil den oppadgående kurven holde seg, spekulerer daglig leder i Eiendomsmegling 1 Alta, Lars Erling Lossius.

– Et nytt helsesenter, bedre veier og andre nyetableringer fører til vekst. Boligmarkedet er en del av det totale næringsmarkedet, og svinger i takt med den. Boligprisene har vært høyere enn vi hadde regnet med, noe som skyldes antall nybygg. Men slik det ser ut nå har vi kjempetro på fortsettelsen i byen, avslutter han.

Fortfarende har Finnmark lavest kvadratmetergjennomsnitt i landet på 18.170 kroner, hva gjelder eneboliger. I Alta er kvadratmeterprisen 22.318 kroner, en økning på nærmere 2000 kroner siden i 2015. Tatt eiendomsmeglernes ord i betraktning er tiden kanskje inne for de som vipper på vurderingspinnen til å investere.