– Vi står foran en byggeboom og enorme investeringer i Alta de neste årene. Det er enormt viktig at de offentlige oppdragsgiverne er bevisst på å tilrettelegging for at lokale skal kunne konkurrere om oppdragene. For Alta-samfunnet er bygge- og anleggsnæringen fundamentet for vekst og utvikling, fastslår lokalpolitiker Ole Steinar Østlyngen (Ap).

Må tilrettelegges

I «lokalregjeringen» er Østlyngen finansminister og svært bevisst på at Altas utvikling går hånd i hånd med bygge- og anleggsnæringen.

– Vi har utrolig dyktige aktører i bygningsbransjen og maskinentreprenørene i Alta har et svært godt renommé. Dette er bransjer som konkurrerer over hele landsdelen og henter penger inn til Alta-samfunnet. En av de viktigste næringspolitiske målene må være å tilrettelegge for fortsatt utvikling, klargjør Østlyngen.

I løpet av de neste tre årene vil det i Alta og nærområdet til entreprenørbyen komme offentlige byggeprosjekter for rundt tre milliarder kroner. For ett av disse, Alta omsorgssenter, er Alta kommune selv byggherre og vil styre anbudskonkurransen. Gruppeleder for Frp i kommunestyret, Bengt Rune Strifeldt, har vært svært opptatt av å dele opp prosjektet i flere anbud, slik at de blir håndterlig for lokale entreprenører, noe som vil øke muligheten for lokal hovedentreprenør og dermed lokale underentrprenører.

– Statens Vegvesen har med oppdelingen de har gjort i millardutbyggingen av E6 vest for Alta vist vei, og nå må Alta kommune følge opp, var budskapet fra Strifeldt i kommunestyret i vår.

Alt lokalt

– Utbyggingen av Alta videreågende skole er nok ikke grensen for oppdrag vi kan være med i konkurranse om, men blir eksempelvis omsorgsenteret samlet i en totalentreprise, vil vi og andre lokale entreprenører allerede i utgangspunktet være utelukket, sier daglig leder Halvdan Heggheim hos Harald Nilsen AS.

Dialogkonferanse

Fra den politiske ledelsen i Alta kommune kommer det beroligende meldinger til entreprenørnæringen.

– Det er selvfølgelig viktig at vi får realisert omsorgssenteret innenfor de rammer som er satt, men vi har også stort fokus på å gi lokalt næringsliv gode konkurranseforhold. Derfor tok vi kontakt med NESO, som organiserer byggeentreprenørene i nord. Vi ble enige om at vi i høst skal invitere til  en åpen dialogkonferanse med aktuelle leverandører. Alt tilsier at vi vil få klare signaler fra enterprenørene på hvordan de ønsker anbudene, sier Ole Steinar Østlyngen.

Entreprenør og styremedlem i NESO, Eirik Kivijervi, sier at signalene fra Alta kommune er at det ikke blir en  samlet totalentreprise for hele Alta Omsorgssenter. De foreløpige rammene for omsorgssenteret er satt til rundt 860 millioner kroner, men i kommunestyret antydet flere at enn måte forvente en sluttpris på opp mot én milliard.

– Det blir en utfordring å finne ut hvordan pakken skal deles opp, slik at den blir håndterlig for lokale entreprenører. Med oppdeling er det noen utfordringer i forhold til å få til riktig grensesnitt på de ulike delene, for at de skal henge naturlig sammen, påpeker Kivijervi, som gir kommunen ros for tilnærmingen og lovnaden om dialogkonferanse.

X5 Elektro AS er en av Finnmarks største elektro-bedrifter, og en mye brukt underentreprenør hos lokale totalentreprenører. Daglig leder Dag Erik Eliassen håper at det legges til rette for lokal deltakelse i konkurransen.

– For dette prosjektet blir utfordringen den totale størrelsen på prosjektet. Hvis kommunen velger å kjøre hele prosjektet ut som én entreprise, så vil de fleste aktørene i Alta være for små til regne på oppdraget. Det burde gå fint å dele opp prosjektet i flere entrepriser, men det vil selvfølgelig kreve mer administrering fra Alta kommunes side, klargjør Eliassen.

Sykehusbygg snur

Finnmarkssykehuset er i startfasen for utbyggingen av Alta nærsykehus. Sett i forhold til Alta omsorgssenter en mindre utbygging med en pris på i underkant av 400 millioner kroner. I utgangspunktet ville Sykehusbygg, som er helseforetakenes utbyggingsselskap, at prosjektet skulle gjennomføres  som delt totalentreprise, bygningsmessig totalentreprise og teknisk totalentreprise med samhandling. Samstemte signaler i byggebransjen lokalt er at det i praksis ville vært å sende oppdragene for tekniske fag som rør, elektro, ventilasjon, alarmer med mer ut av fylket. Ingen av de tekniske entreprenørene har erfaring, og ikke minst størrelse, for å kunne konkurrere mot landsdekkende spesialiserte firma på tekniske totalentrepriser.

Etter en dialogkonferanse avholdt i Alta i juni i år har Sykehusbygg nå snudd.

– Det er ikke gjort en endelig konklusjon, men vi har endret strategi på dette området etter dialogkonferansen. Nå er arbeidsmåten at vi jobber etter kun én totalentreprise, sier prosjektleder Lars Meland i Sykehusbygg.

Han understreker at en ikke vil være helt sikker på om det blir to eller én entreprise før konkurransen utlyses på Doffin ved årsskiftet.

– Blir det én entreprise tror jeg det vil være innenfor kapasitetsgrensen og håndterbart for lokale entreprenører. Flere har lang erfaring som totalentrpenør og jeg tror at det med tanke på lokale ringvirkninger for tekniske aktører er en fordel med at  alt samles i en entreprise, sier Halvdan Heggheim.

  • Altaposten kommer tilbake torsdag hvordan Statnett vil legge opp milliardutbyggingen av to nye stasjoner, henholdsvis på Skillemo og på Skaidi.

– Advarer mot deling

– Slik vi vurderer det, vil det være vanskelig for lokale tekniske entreprenører å nå opp i tilbudskonkurransen dersom det blir valgt en entreprisemodell med egen teknisk hovedentreprise. Årsaken er at de fleste større byggeprosjekt i vår region de siste årene har vært totalentrepriser, der byggentreprenøren har hatt tekniske fag med i sin kontrakt. Det finnes derfor ingen firma i vår region som har erfaring med teknisk total-entreprise. Man kan selvfølgelig prøve å lage en slik gruppering, men sjansen for å nå opp i en tilbudskonkurranse uten referanseanlegg fra tidligere prosjekt er liten, klargjør daglig leder i X5, Dag Erik Eliassen.

Dag Erik Eliassen. Foto: Arkivfoto

Han viser til at det i Alta er mange bygg-entreprenører med god erfaring fra store og kompliserte totalentrepriser.

– Vi mener at disse har de beste forutsetningene for å sette sammen en gruppe med tekniske entreprenører som i lag med byggfagene utgjør en totalentreprise. Å velge en slik entreprisemodell vil sikre at mange lokale entreprenører får muligheten til å være med å gi tilbud på sykehusjobben, noe som er et uttalt mål for Finnmarkssykehuset.