Suksess med AkuttTeaterets sommerforestilling burde gi mersmak, men i stedet sliter Alta kulturskole med rekrutteringen. Skolen pleier å arrangere en stor teaterproduksjon med jevne mellomrom i Alta Kultursal. I år manglet det kulturelle høydepunktet.

Fraværende engasjement

– Det er stor nedgang generelt i interesse hos kulturskolen, med unntak av dans. I dag har vi ingen ungdommer som har kompetanse nok til å sette opp en stor forestilling, medgir rektor Bjørn Roald Mikkelsen, og ser at det kreves erfaring.

–  Aktørene må ha minst et par år erfaring for å kunne ha en stor oppsetting. Foreløpig har vi ikke planlagt noe.

Endrer tankesettet

Ann Synnøve Bendixen er en ildsjel i det lokale kultursamfunnet, blant annet som prosjektleder for UKM,  rådgiver for Norsk Kulturskoleråd og teaterlærer ved kulturskolen i Alta. For henne er det viktig å ivareta og  videreføre tradisjonen.

– Når vi har jobbet sammen over lang tid for å få til en stor forestilling, har vi hatt det utrolig fint sammen. Nå tror jeg det er på tide å snu om på ting og tenke nytt, sier hun.

Tradisjon å ta vare på

Bendixen påpeker at det er endringer i samfunnsstrukturen som gjør at vi må tenke på en ny måte.

– I stedet for å ha et langstrakt tidsskjema, burde vi kanskje heller jobbe intensivt en kort periode og sette opp en annen type forestilling. Vi kunne hatt workshops? Dette er selvfølgelig avhengig av at vi har erfarne ungdommer som kan jobbe målrettet. Sammen med oss ville vi hatt yngre skuespillere som kunne lært av de eldre, og igjen videreført tradisjonen, tenker hun.

Målretting

Det å sette opp en stor forestilling er utrolig viktig for teatermiljøet og for Kulturskolens elever, påpeker Bendixen.

– Når man jobber er det utrolig viktig å ha et mål, akkurat som i idretten. Du må ha noe som driver deg framover. Denne tradisjonen er utrolig viktig å berge. Hvor er ungdommen? Spør han.

Mikkelsen oppfordrer unge til å involvere seg i teatertilbudet hos Kulturskolen.