– Det er kontrast mellom et hektisk og masete liv i Los Angeles og disse omgivelsene. Det er litt mindre forstyrrelser, smiler regissøren og manusforfatteren – og fyller på med energi fra den friske «tappelufta».

Idyllen

Mellom Sopnes og Tappeluft i Alta finner vi «skrivestua» som gir næring til å pønske ut gode ideer om både superhelter og hevngjerrige søskenpar på heksejakt. Det står ikke på fantasien. Bak den høggrolige, jordnære og sympatiske framtoningen, unnfanges det ideer som få eller ingen har tenkt før han. Han har beholdt lekenheten fra ungdomsårene og lar det boble fritt og uhemmet mellom finnmarksfjellene, ikke langt fra stedet det rasende nazi-zombier henrettet både Bjørn Sundquist og Jenny Skavlan. «Min dag» av Åge Aleksandersen ljomer enda mellom fjellene.

Mye reising

Å komme til Langfjorden er terapi på mange måter. Riktignok bor han i filmbyen på vestkysten av USA, men det går uhorvelig mye tid til reising. Det går mot sluttføringen av science fiction-filmen «What Happened to Monday?», som etter alle målemerker har prøvevisning på større festivaler i høst. Han har reist i skytteltrafikk mellom større byer, som Bratislava og London. Det er en film som spilles inn i Europa, utenfor Hollywood-leia. Nå skal det hele klippes og finjusteres, alt innenfor trange rammer av budsjetter.

– Jeg tror ikke filmen blir så smal som mange har forventet. Det er både en thriller og actionfilm med kommesielt anslag og en film som forsøker å si noe om den globale overbefolkningen vi ser, sier Tommy, som har arbeidet et par år med prosjektet. For en gangs skyld står han ikke for manus, men kan konsentrere seg fullt og helt om regijobben. Da gjelder det både å forstå manus og få det hele ut i filmformatet.

Tommy Wirkola i Langfjorden Foto: Ole Magnus Rapp

Påfyll hos kompisene

Tommy legger ikke skjul på at det er medisin å treffe barndomskompisene i Alta på ferie. Slapstick-humoren til Stig Frode Henriksen og andre sjarmtroll fra oppveksten, er som å fylle på med høyoktan galskap. Tørrvittighetene som gjennomsyret Kill Buljo-filmene ligger latent og har selvfølgelig også preget senere filmproduksjoner.

– Det krever selvdisiplin å skrive ut manus, men jeg har ofte tenkt ut det meste i forkant. Det ligger og surrer der hele tiden. Ofte har jeg tenkt ut scenene, sier Tommy. Han bruker minst to timer daglig på manuset også nå i ferien.

Superhelt-manus

Wirkola er også en sjelden rase i Hollywood-verden, i den forstand at han både har manus og regi, i tillegg til at jo også har slumpet til med en og annen skuespillerrolle.

– Jeg liker variasjonen og har dermed flere bein å stå på, påpeker Wirkola, som liker bredden i bransjen.

Nylig ble det klart at 20th Century Fox har sikret seg rettighetene til «Irredeemable» fra tegneserieforlaget Boom! Studios. Wirkolas fantasi skal komme til nytte i dette spektakulære universet. Regissør er den ferske Oscar-vinneren Adam McKay som fikk pris for beste adapterte filmmanus og regi for «The Big Short». Det kryr av superheltfilmer, men dette blir den første fra Boom-universet, unnfanget av Peter Krause og Mark Waid.

– Det er en stor ære å bli spurt om å lage manus, sier Wirkola.

Skriver tv-serie

I flere år har TV-mediet albuet seg inn på bekostning av den genuine filmbransjen, ikke minst på grunn av Netflix og en tiltakende behov for tv-manus. Det påvirker også Wirkola. Filmen «Hansel and Gretel: Witch Hunters» spilte inn milliarder – og nå ligger det an til at oppfølgingen ikke blir film nummer to. I stedet vil Paramount ha en tv-serie og det innebærer behov for manusarbeid i en helt annen målestokk.

– Jeg tror det passer godt for det som i realiteten befinner seg i fantasy-sjangeren. Her har det vært mange suksesser, så det er nok riktig tenkt. TV-formatet gjør at man står langt friere, så blir det opp til regissøren å materialisere det jeg finner på, både når det gjelder superheltene og heksefilmen, sier Tommy.

Han har aldri lagt skjul på at realiseringen av «Hansel and Grete» ble en tung tid.

– Jeg må trives med det jeg holder på med. Krangel er ikke min greie, medgir Tommy, som jo heller ikke har gitt helt slipp på «babyer»  som Kill Buljo og Død snø. Her finnes det materiale til oppfølgere, men tiden er fylt opp og vel så det.

Trives i LA

Wirkola har funnet seg godt tilrette i Los Angeles, etter hvert. Det er en enorm by med en formidabel filmindustri, der tidstyvene er mange. En kjøretur i byen er en tålmodighetsprøve av en annen verden. Det går raskere å kjøre til Langfjorden, for å si det sånn.

– Det er veldig mye tjas og mas. Da blir det ekstra forfriskende å komme hjem til Alta, der venner og familie alltid venter, smiler den joviale regissøren. Det er ikke mye Hollywood over Tommy når han tripper ut på trammen og nyter utsikten over fantastiske Langfjorden. Nesten som en filmkulisse...