Det var mange glade, slitne og spente mennesker møtte opp til Id-bønn klokken halv ni onsdag morgen.

– Jeg synes feiringen ble veldig fin og håper ikke mange satt hjemme i dag, sier Fred Otto Abdusslama Dahle, pressekontakt for Alta moské.

God plass

I dag får alle muslimer fri fra jobb for å feire. Dahle er godt fornøyd med å ha gjennomført Id-feiringen i de nye lokalene.

– I moskéen i Bukta var plass alltid et dilemma. Til vanlige fredagsbønner gikk det fint, men på høytider som Id var det bestandig noen som ikke fikk plass.

Tilstede på feiringen var også mange som bor på mottak i Alta.

– For dem tror jeg det betyr ekstra mye å være her. Har man en usikker tilværelse er det fint å ha noe å ha noe trygt som man kjenner fra før å holde fast ved, sier Dahle.

Gleder seg til gave

Etter feiringen drar folk hjem eller på besøk til hverandre for å spise middag og gi Id-gaver til barna. Det ser 12 år gamle Abdulqader frem til.

– Men det beste med id er å komme til moskéen og be og være med alle folkene her, understreker han.

Abdulqader går på Komsa skole og sier at alle vennene hans vet hva ramadan er, også de som ikke er muslimer. Til dem som ikke vet det forteller han at det viktigste er at man faster.

– Jeg har fastet i 25 dager. Først klokka syv på kvelden er det lov å spise og drikke, sier Abdulqader.

Fasting og full jobb

I moskéer er tradisjonen at menn og kvinner ber i hver sine rom. I Alta moské er bønnerommet for mennene i tredje etasje, mens det er i andre etasje for kvinnene. Der var blant andre Amina Awad. Hun jobber på sykehjem, men synes ikke det har vært slitsomt å faste.

– Det har vært godt å ha ramadan. Selv om jeg har jobbet full turnus, har det gått fint, sier hun.

Det er ikke venninne Maria Ali og Bushra Mohameer, enige i. De er begge studenter.

– Når vi faster står vi opp klokken halv fire på natta, spiser til klokka fire og legger vi oss igjen. Så er det skole fra åtte til halv fire. Da er jeg ganske sliten etterpå, sier Mohameer.

Vil ha flere med

Selv om Maria Ali har det hyggelig på feiringen, synes hun det er litt kjedelig at det ikke er så mange som feirer ramadan i Alta.

– Jeg skulle ønske at det var flere folk som var med, sier hun, og blir supplert av Bushra Mohamed.

– Og at det var diskotek! Hvertfall litt musikk. Men de eldre folka vil ikke ha musikk, men spise maten i ro og fred, ler hun.

Datoen endres hvert år

Datoen for ramadan og id forskyves 11 - 12 dager hvert år i forhold til den gregorianske kalenderen. Amina Awad kommer opprinnelig fra Somalia, og dette er den tolvte id hun feirer i Alta.

– Første gangen jeg feiret id her i Alta traff dagen samtidig som første juledag. Det var en spesiell opplevelse å feire det her for første gang, sier hun.

Etter bønnen var ferdig ble det servert mat og godsaker til alle i moskéen. Fred Otto Abdussalam Dahle mener feiringen ble en suksess.

– Nå gleder vi oss til neste ramadan, sier han.