Venstre helsepolitiske talsmann og medlem av helse- og omsorgskomiteen, Ketil Kjenseth, ber helseministeren å ta ansvar for beredskapssituasjonen i Finnmark. Han har jobbet fram det skriftlige spørsmålet sammen med Venstres gruppeleder i fylkestinget og lokalpolitiker fra Alta, Trine Noodt.

– Min rolle har vært å formidle den brede bekymringen fra et samlet Finnmark, samt fakta om hva som har utløst bekymringen, sier Noodt til Altaposten.

Støttet av fylkestinget

Under fylkstingssamlingen i Alta ba Noodt fylkestinget kreve at det gjøres grep for å opprettholde flyambulanseberedskapen i Finnmark. I dag er det tre propellfly, to stasjonert i Alta og ett i Kirkenes. Forslaget fra helseforetakene er å erstatte det ene flyet på basen i Alta med ett jetfly stasjonert i Tromsø. Jetflyet kan kun lande på tre av fylkets flyplasser. Et samlet fagmiljø i Finnmark har engasjert seg og advart i klare ordelag mot å gå ned til kun to fly i Finnmark.

– Jeg er veldig glad for at fylkestinget nærmest enstemmig sluttet opp om uttalelsen som ble satt fram, klargjør Noodt.

– Hva er årsaken til at uttalelsen ikke ble enstemmig?

– Det vil jeg ikke si noe om. Vi burde hatt et enstemmig vedtak, men jeg tror flertallet var så klart at signalet fra Finnmark oppleves sterkt og tydelig.

Vil ha garanti?

I spørsmålet fra Kjenseth til helseminister Bent Høie (H) går det fram at alt fra legeforening til pasientombud advarer mot svekket beredskap og tapt tid ved alvorlig skade og ulykke. Stortingsrepresentanten slår fast at entydige signaler fra helse- og politisk miljø konkluderer med svekket pasientsikkerhet. Kjenseth ønsker garantier fra Høie om at beredskapen ikke skal svekkes og skriver:

«Når et samlet medisinsk fagmiljø i Finnmark er sterkt kritisk til de endringene som Helse Nord har foreslått i luftambulanseberedskapen i Finnmark, hvilke utredninger vil ministeren da iverksette for å være sikker på at beredskapen i Finnmark ikke svekkes i forhold til dagens nivå? Dersom utredningen viser at beredskapen blir svekket, vil helseministeren gripe inn og sørge for at Finnmark beholder dagens beredskap med tre ambulansefly stasjonert i Finnmark?»

Også SVs stortingsrepresentant Kirsti Bergstø har i et skriftlig spørsmål til helseministeren bedt han gripe inn og sikre pasientberedskapen i Finnmark.

– Helseministeren vil svekke akuttberedskapen for store deler av befolkningen i Finnmark. Vi kan ikke ha det sånn at beredskapen i Finnmark skal svekkes dramatisk fordi Bent Høie heller vil ha beredskap for enorme ulykker eller terror, heter det fra Bergstø.

Høyre skjermet Høie

Da fylkestinget behandlet saken i juni valgt Høyres gruppe å stemme mot uttalelsen. I Høyres gruppe var det to Alta-representanter, Kristen Albert Ellingsen og Marianne Haukland. Det har vært uklart hvordan de to stemte, men Altaposten kan gjennom protokoll og undersøkelser fastslå at kun Marianne Haukland i Høyres gruppe stemte for uttalelsen. En av Høyres  frem representanter, Vetle Langedahl, var ikke til stede under voteringen, og tre av fire tilstedeværende stemte mot. Selv har gruppeleder Jo Inge Hesjevik avvist at de forsøkte å skjerme partiets helseminister Bent Høie. Selv om gruppa var enig i hovedbudskapet var det så mange svakheter i uttalelsen at de ifølge gruppelederen ikke kunne være med på uttalelsen.