– Grunneierlaget får mene hva de vil. Jeg stiller min jord til disposisjon for jegere fra Fefo, sier grunneier, elgjeger og jaktleder Einar Opgård i Tverrelvdalen.

– Jegere skal bare ta kontakt, sier han, og bekrefter at han, tradisjonen tro, har vært i kontakt med jaktlaget som skal inn nå til høsten.

Den kontakten fant sted lenge før sambygding Kåre Bjørnstad og Tverrelvdalen grunneierlag meldte at ingen jaktlag må kontakte grunneiere og spørre å få jakte på deres jorder (Altaposten tirsdag 28. juni 2016). Årsaken er at laget jobber for opprettelse av fylkets første helprivate elgvald.

Uglesett

Opgård sier han tror grunneierlaget kom lengre i samarbeid med Fefo, og sier den mest uvennlige handlingen så langt er lagets beskjed om at kontakt mellom jegere og jordeiere vil bli sett på som en diplomatisk uvennlig handling.

– Jegerne må jo føle seg uglesett. Kanskje de ikke får kjøre på veien her? Sier Opgård, som mener det er en rar holdning at jegere som i år nærmest ikke må vise seg i Dalen, til neste år er velkommen til å søke seg jakt bare grunneierlaget får opprettet eget vald.

Opgård sier han vet av andre som også hilser jegere velkommen. Det er jordeiere som på linje med ham har unnlatt å signere avtale med grunneierlaget, og som ikke ønsker å nekte elgjegerne innpass.

Urealistisk

– De kunne når som helst søke samarbeid, men Fefo blir kategorisk avvist. Jeg mistenker at noen i grunneierlaget har et horn i siden til Fefo, sier Opgård, som sier han i 10 år har erfart at Fefo er flinke på service og samarbeid. Han sier også at grunneierlagets forventning til inntjening er urealistisk.

–Prisen for et elgslakt på 150 kilo er 6.539 kroner. Det tallet er realistisk, naturligvis forutsatt at de får tildelt og feller et så stort dyr, sier Einar, som minner om at grunnavgiften er et depositum som Fefo betaler tilbake til jaktlaget dersom de feller elg.

Dugnad

– Fellingsavgift til kommunen må man betale enten valdet er privat eller Fefo, og et så lite vald vil heller ikke være aktuelt for tilleggsdyr. De siste årene har det ikke vært tildelt tilleggsdyr i Alta, og heller ikke i år. Og hva med den dagen de får tildelt kun en kalv, og feller en kalv med lav slaktevekt? Det blir ikke rare overskuddet, sier Opgård.

Opgård sitter styret i skigruppa til Tverrelvdalen IL, og vil heller ta en ekstra tørn dugnad enn å satse på å drifte idrettslaget med overskudd fra elgjakt.

– Mye enklere det, og faktisk tror jeg at de ved å framforhandle en avtale med Fefo kunne sikret seg bedre også økonomisk. De kunne i alle fall prøvd, sier han.