Alta-politikernes svermeri for lakseslakteriet som kan bli etablert på Langnes utenfor Talvik, innenfor det som i dag er nasjonal laksefjord, får lakseentusiastene til å reagere. Leder Tor Erland Nilsen og Alta laksefiskeri interessentskap (Ali) er blant de som er bekymret på villaksens vegne.

Særlig bekymret er han om man åpner for å tillate syk laks i ventemerder rett ved trekkruta til altalaksen.

– Vi har sett eksempler på at det har gått galt. Et slakteri på Frøya i Trøndelag hadde ILA-befengt laks stående, i påvente av slakting. Da man produserte på denne laksen slapp man ved en feil virusinfisert blodvann ut i sjøen. Slakteriet på Frøya har storhavet rett utenfor, men Mattilsynet påla likevel slakteriet å ta prøver av villaksen, i en utstrekning på 10 kilometer i alle retninger, i ett år. Og ni måneder senere, i april i år, påviste man smitte. Dette mener vi viser hvor alvorlig det faktisk er når man snakker om å tillate slakting av syk laks midt i Altafjorden, sier Nilsen til Altaposten.

Skepsis

Ali har nå, i samarbeid med Universitetet i Bergen og interesseorganisasjonen SalmonCamera, startet et prosjekt for å sikre bevis for hvordan nå-situasjonen er, altså før lakseslakteriet eventuelt blir realisert.

– Vi er skeptiske til hvordan dette vil påvirke villaksen. All laks har en viss type og mengde parasitter og virus, vi må kartlegge hvor mye det er nå, før et slakteri kommer. Da sitter vi på data som kan sammenlignes med tiden etter at slakteriet eventuelt kommer. Dette vil gjøre oss i stand til å plassere ansvar, dersom villaksen blir sykere.

Kan gi søksmål

– Kan noe slikt danne grunnlag for et framtidig søksmål også?

– Det kan det. Om det blir endringer, så må noen stå til ansvar for det. Når politikerne tar det så lettvint på dette, der de har sagt at man kan få en «vinn-vinn situasjon for både villaks og oppdrettslaks» ved å endre på grensene for nasjonal laksefjord, da skjønner vi at vi må iverksette tiltak, slik at vi vil være i stand til å dokumentere eventuelle endringer. Vi er veldig bekymret for en situasjon der oppdretterne får ha syk laks stående i ventemerder ved slakteriet, og vi er bekymret for at det kan skje uhell som får alvorlige følger.

Ber fiskerne fortsette med skjellprøver

For å sikre en korrekt innsamling og behandling av gjelleprøvene som trengs til Ali/SalmonCamera/UiB-prosjektet har Ali fått kursing for sine elvevakter av Rune Jensen i SalmonCamera. Ali-leder Nilsen ber folk ta godt imot vaktene når de dukker opp:

– Vaktene vil be om å få tatt en bit av gjellene til laksen. Vi håper jo at folk tar godt imot dem når de kommer rundt. Vaktene gjør all jobben med å ta prøvene, og det skal gå rimelig raskt, sier Nilsen.

Og det er på ingen måte slik at gjelleprøvene erstatter skjellprøvene som har vært tatt i årevis:

– Vi ber folk fortsette å ta skjellprøver og sende inn, i forbindelse med jobben som gjøres for å sjekke hvor stor andel oppdrettslaks som går opp i elva.

Formidabelt smittereservoar

Rune Jensen i SalmonCamera forteller at deres prosjekt i Trøndelag ble bygget opp for å screene for et naturlig utgangspunkt til visse typer virus, for så å sjekke opp mot virusnivået etter oppdrettsetableringen.

– Det viste seg at smitte på oppdrettsfisk påvirker villfisk i mye større grad enn tidligere antatt. Vi har foreslått for Ali å etablere en slik screening i Alta, der man får en «baseline» man kan forholde seg til hvis opprettsindustrien får det som de ønsker, og kan holde syk og smittet laks i ventemerder utenfor et slakteri her. Vi mener et slikt anlegg vil utgjøre et formidabelt smittereservoar for villfisk som skal inn og ut av Altaelva, sier Jensen.

Forventer endringer

Han legger ikke skjul på at han er både naturverner og lakseforkjemper, og at han og SalmonCamera har en agenda med sitt arbeid.

– Men det er viktig å påpeke at vi ikke har noe økonomisk motiv for det vi driver med. Vi har heller ikke noe ønske om å ødelegge for oppdrettsnæringen. Vi vil at man skal gjøre nødvendige endringer for å sikre at den naturlige bestanden av laks og annen villfisk ikke rammes på noe vis av slikt oppdrett. Her må det påpekes at oppdrettsindustrien også har sin agenda, nemlig økonomi – penger.

Jensen synes det er gledelig at Ali gjør denne undersøkelsen:

– Dette vil skape en sikkerhet angående årsakssammenhengen rundt endringene jeg er sikker på vil komme ved en etablering av et lakseslakteri.