– Å besøke landets kommuner har vært et utrolig artig prosjekt sammen med pappa, sier Markus (17) og Andreas (20).

Siden 2011 har Jon Eilif Trohjell og sønnene reist rundt og tatt bilde av seg selv foran norske rådhus, og fredag 1. juli 2016 var turen kommet til Alta. Vi ble nummer 428 på listen, så nå er familiens «kommunekasse» full.

– Vi manglet Finnmark og Kvænangen, så vi tok fly til Alta, leide bil her og kjørte inn på vidda og hele kysten rundt. Nå er vi i mål, jubler gjengen, som valgte finale i Nordlysbyen av flere grunner. I helgen skal de på slektstreff.

Til Skillefjord

– Min bestefar het Peder Andreas Olsen den yngre, han levde i Skillefjord og på Skillefjordnes fra 1891 til 1962. Min onkel Torbjørn Olsen eier i dag hjemplassen til Peder i Skillefjord, sier Jon Eilif. Det er Torbjørns datter Mona Lilleng som har tatt initiativet.

Trioens mål var å besøke alle landets kommuner før kommunereformen.

– Det har vi klart. Det skal holde hardt for dem som vil gjøre det samme, å besøke 428 norske kommuner, sier Andreas.

– Ja, for den 1. januar 2017 blir flere kommuner slått sammen, sier broren Markus.

Ta på veggen

De sier at prosjektet har gått på skinner. Planlegging har vært nøkkelen, sier Jon Eilif. En sjelden gang har de tatt inn på hotell, men stort sett overnattet i telt, i campinghytter og lavvo.

– Kriteriet for å ha besøkt en kommune har vært å ta på rådhuset, og fotografere oss foran bygget. Selfiestangen har vært flittig brukt, sier de, og innrømmer at prosjektet har kostet.

– Vi har brukt alt av langhelger og ferier, og noen ganger reist omkring også vinterstid. Størst har utfordringen vært med alle fergene, særlig i Nordland.

Jentene for tur

– Rådhusene ligger nemlig ikke alltid langs hovedveien, så det har blitt mange avstikkere, sier gjengen, som nå lar mor Kristin og husets datter Marte få bestemme ferieplanene.

– Det begynte som en familietur og ble en guttetur. Nå er det jentenes tur, sier trioen, som mistenker at det bærer rett ut av landet ved neste store feriekorsvei.