Jaro AS ønsker å ligge i forkant av det de tror etter hvert vil bli mer og mer påkrevd. Nemlig å ha gode rutiner for miljø og miljøfremmende tiltak. Betongfabrikken på Aronneskjosen har derfor valgt å sertifisere seg etter en internasjonal standard.

– Vi prøver å ligge i forkant fordi vi ser utviklingen og kommende krav innen miljøstyring, spesielt i forbindelse med anbudsprosesser. Derfor valgte vi denne internasjonale standarden, sier produksjonsleder Knut Steinar Taknes.

Levende dokument

– Vi ser det også som veldig viktig at dette ikke bare blir et dokument som er fint å henge på veggen. Det er også veldig strenge krav til både skriftlig dokumentasjon og til oppfølging.

– Vi jobber derfor hele tiden med å implementere miljørutinene i hele organisasjonen. Blant annet har vi utarbeidet et infohefte som alle ansatte må lese og sette seg inn i og ikke minst gjøre sitt for at tiltakene etterleves, forteller Taknes.

– Vi har blant annet møter hver eneste morgen for hele produksjonsledelsen, hvor også miljøstyring i fabrikken er en del av agendaen. I tillegg har vi ukentlige vernerunder der en del av den runden er å påse at miljøsystemet fungerer. Er det avvik vil vi raskt kunne fange opp problemet og gjøre noe med det, fortsetter han.

RENSEANLEGG: Knut Steinar Taknes forklarer hvordan vaskevannet fra betongfabrikken behandles og gjebrukes i fabrikken. Foto: Lill Vivian Hansen

Satsingsområder

Miljørutinene i betongfabrikken gjennomgås internt to ganger per år. Det er satt opp satsingsområder der målet hele tiden er å bli enda bedre.

– Denne sertifiseringen har ekstern revisjon hvert år og resertifisering hvert andre år, da hjelper det ikke å slakke på rutinene, fastslår Taknes.

Bedriften har egne avtaler på levering av farlig avfall og annet avfall til godkjente mottak. I tillegg har de også et sedimenteringsanlegg for vaskevannet fra betongfabrikken.

– Alt vaskevannet fra fabrikken går igjennom et trekamret sedimenteringsbasseng hvor sedimenteringen foregår. Vannet etter det siste bassenget tilbakeføres til fabrikken og det meste av vannet vil gjenbrukes igjen til nytt vaskevann, forklarer Taknes.

– Vi tar prøver av vannet som vi sender til ekstern analyse minst to ganger i året. Vi mener at vi har god kontroll på det meste, fastslår Taknes.