Etter en god start på LOs sommerpatrulje i Alta, kunne Altaposten for to dager siden skrive at det sto bra til med unge ansatte i Alta-bedriftene. De som til da hadde fått besøk av sommerpatruljen hadde ingen brudd på gjeldene lover og regler.

Det var da.

Seksuell trakassering

– Det groveste bruddet vi avdekket – som også er meldt inn til Arbeidstilsynet – må vel være seksuell trakassering på arbeidsplassen. I tillegg måtte ansatte i denne bedriften ordne seg med vikarer selv om de var så uheldig at de ble syke. Det hadde også vært tilfeller der de har vært tvungen til å gå på jobb, selv om de var sykemeldte. I denne bedriften ble det opplyst at leder sjelden var på jobb, sier Trine Amundsen i LOs sommerpatrulje.

I alt syv tilfeller av manglende arbeidskontrakter ble avdekket, disse bruddene er ifølge Amundsen de enkleste å få ordnet opp i, og Amundsen sier de vil ta kontakt senere for å sjekke at dette er gjort. De har standard kontrakter med seg når de besøker bedriftene. I tillegg var manglende opplæring et av bruddene sommerpatruljen støtte på. Også mulighet til å ta pause i arbeidet ble i et par tilfeller avdekket.

12-åring i arbeid

Ifølge arbeidsmiljøloven må arbeidstaker være fylt 13 år før bedriften kan ha ungdommen i arbeid. Er arbeidstaker yngre enn 13 år er det pr. definisjon barnearbeid. Dette ble også avdekket i en av Alta-bedriftene, der en 12 åring var i arbeid.

– Det er egne regler for arbeidstakere mellom 13 og 18 år. Arbeidstakere som er under 13 år blir definert som barnearbeid og dette er ulovlig hvis ikke annet er avklart med Arbeidstilsynet, forklarer Amundsen.

Slapp ikke inn

Dessuten opplevde patruljen at de ikke slapp inn for å snakke med unge ansatte. Daglig leder i denne bedriften påsto at han aldri hadde hørt om LO, heller ikke LOs sommerpatrulje.

Sommerpatruljen fikk da heller ikke snakke med de aktuelle ansatte i denne bedriften – i alle fall ikke i arbeidstiden.

– Det skjer ikke ofte at vi ikke får lov å snakke med de ansatte. Det er tre å siden sist vi opplevde å bli avvist, sier en oppgitt Amundsen.

Besøkte 54 bedrifter

I Alta fikk 54 bedrifter besøk av LOs sommerpatrulje de to dagene sommerpatruljen var i Alta. De fleste har alt på stell, men så er det alltid noen som trenger en påminnelse om lover og regler man har å forholde seg til.

– At vi avdekker brudd på lover og regler hvert eneste år, viser at dette fortsatt er en viktig jobb, avslutter Amundsen.