– Vi ønsker ikke å gå ut og anslå pris på ulike delprosjekt på 420 kV-linja. Noen skal lyses ut på anbud i nær framtid, og for andre pågår konkurransen. Det jeg kan si er at vi forventer betydelig lokal medvirkning og store ringvirkninger for de ulike lokalsamfunnene som berøres, ikke minst Alta med en sterk bygg- og anleggsnæring, sier kommunikasjonssjef Berit Erdal i Statnett.

Skillemo-stasjonen

Et av delprosjektene på den enorme utbyggingen gjennom Troms til Skaidi er en ny stasjon på Skillemo. Det fysiske omfanget av stasjonen er formidabelt,  og det vil også de ulike kontraktene bli for utbyggingen av stasjonen. Kommunikasjonssjefen er svært forsiktig med å antyde en totalpris for stasjonen, men medgir at den er stor, arealet som avsettes er på nærmere 100 mål. Heller ikke Statnetts Øivind Korneliussen, prosjektansvarlig stasjon, vil være konkret på forventet pris.

– Vi snakker om pris for slike stasjoner i et spenn fra 300 millioner kroner til én milliard kroner. Prisen avhenger av hvor mye ledninger som skal inn og ut av stasjonen, antall transformatorer med mer. Stasjonen på Skillemo vil vil ha kraftledninger på 420 kV inn og ut, og to kraftledninger ut på 132 kV, forklarer Erdal.

Anbudsfristen for 420 kV-linja på strekningen Reisadalen-Alta er ute, og at Statnett allerede har jobbet lenge med å kvalitetssikre de svært kompliserte anbudene som er kommet inn.

– Vi er fornøyd med interessen, påpeker Erdal.

– Ser vi her noen form for lokal medvirkning?

– Nei, i denne omgang er det de store internasjonale aktørene som har spesialisert seg på denne type oppdrag som råder grunnen. Lokale kontrakter er vi sterk i troen på vil komme i form av underentrepriser, og som jeg har sagt tidligere tilsier alt at lokale ringvirkninger vil bli betydelige.

Utsettes med minst ett år

Ulykkeshyppighet i linjearbeid på nasjonalt nivå tvinger Statnett til å ta ned tempoet i utbyggingen av 420 kV-linja. Likevel har Statnetts styre besluttet oppstart av utbygging av ny 420 kV-ledning og nye stasjoner fra Balsfjord til Skaidi. Totalprosjektet er enormt, og kostnadsberegnet til mellom fire og seks milliarder kroner. Nå bremses planene i nord, og linja vil forsinkes i forhold til tidligere planer.

– Uansett forskyvning i tidsplanen er dette en gladdag for oss i nord. Vi har fått vedtak om oppstart og kan starte opp, klargjør Berit Erdal og legger til:

– Etter opprinnelige planer skulle linja vært framført til Skaidi i 2020. Etter at tidsplanen er justert heter det at linja til Skillemo i Alta skal stå ferdig sommeren 2021.

Statnett-ledelsen innrømmer at det er usikkerhet om når strekningen Alta-Skaidi vil bli påbegynt og ferdigstilt.

– Etter opprinnelige planer skulle linja vært framført til Skaidi i 2020. Etter at tidsplanen er justert heter det at linja til Skillemo i Alta skal stå ferdig i sommeren 2021.

Statnett-ledelsen innrømmer at det er usikkerhet om når strekningen Alta - Skaidi vil bli påbegynt og ferdigstilt.

– Det vil avhenge av behovsutviklingen og oppstartsvedtak. Oppdaterte behovsanalyser tilsier at man har noe bedre tid enn tidligere antatt på den nordligste delen fra Skillemoen til Skaidi, og man avventer derfor beslutning om oppstart her, klargjør Erdal og co.

Linjeframføring fra Reisadalen til Skillemo er utsatt, og vil ikke starte før i 2017. Det får ingen direkte innvirkning på framdrift av stasjonen på Skillemo hvor arealet allerede er i ferd med å klargjøres for utbygging. Det er ikke avgjort om linja på denne delen skal starte med Alta som utgangspunkt eller Nordreisa. Blir anleggsstarten Alta blir ikke aktiviteten her like mye forskjøvet som start blir i Nordreisa.

Dødsulykker.

Linjebyggingen lengre sør har medført tøffe ulykker. Derfor velger Statnett å ta ned tempoet i byggingen i nord. På få år har tre kroatiske arbeidere dødd i forbindelse med arbeid på norske høyspentledninger. Fredag 15. april døde en kroat i 30-årene på et Statnett-anlegg da han falt opptil 35 meter fra en høyspentmast i Vest-Agder. I mai valgte Statnett å stanse alt arbeid som en underentreprenør utfører for selskapet etter en dødsulykke ved Statnetts anlegg i Nordland.

– Av hensyn til helse, miljø og sikkerhet vil utbyggingen av de ulike delstrekningene skje trinnvis, og samlet utbyggingsperiode vil derfor strekkes noe ut i tid. Dette vil bidra til en kontrollert og sikker utbygging, forklares det fra Statnett-ledelsen og legges til at med slakk i tempo og trinnvis i stedet for parallell utbygging, vil det også bli frigitt større ressurser til sterkere oppfølging av entreprenører og underentreprenører.